Kajsa Grytt och Plura Jonsson var musikbranschens mest omtalade par på 1980-talet. Foto: Alexander Donka
Kajsa Grytt och Plura Jonsson var musikbranschens mest omtalade par på 1980-talet. Foto: Alexander Donka

Kajsa Grytt: "Det krävdes mycket för att läka såren"

Publicerad
Uppdaterad
Plura skrev sin största hit när kärleken Kajsa Grytt lämnade honom.
Nu avslöjar hon att han tvingade henne till en abort.
- Det krävdes mycket för att läka såren, säger Kajsa till EXTRA i dag.
På 80-talet var de musikbranschens mest omtalade par. Artisten Plura Jonsson, 59, som gjorde succé med Eldkvarn och Kajsa Grytt, 49, punkikon, gitarrist, sångerska och låtskrivare i bandet Tant Strul.
Kajsa är nu högaktuell med självbiografin "Boken om mig själv" och skivan "En kvinna under påverkan" som båda precis släppts. Boken är till vissa delar en uppgörelse med Plura. Han var hennes stora kärlek men drogerna förstörde relationen mellan dem.

"Blir så glad"

- Kokainet är viktigare och det är lätt för honom att pissa på mig för det, men jag förstår inte, får inte ihop det, skriver hon i boken.
Trots allt blir hon gravid med Pluras barn, 23 år gammal.
- Jag blir så glad. Ingenting är i vägen och jag tar gärna emot ett barn i världen. Plura tycker att det är en dålig idé... Han tror att ett barn kommer att förstöra vår relation.
- Jag vill inte vara ensam om ett barn så jag bestämmer mig för att ta bort det. Min kropp gråter av beslutet.

Inte hem

Kvällen innan hon ska in på sjukhus ska Plura ta hand om sin dotter hemma hos sitt ex. Han kommer aldrig hem på natten och när Kajsa ringer på morgonen svarar exet innan hon räcker över luren till Plura som ligger i samma säng.
- Det går is genom kroppen men jag biter ihop... Jag åker uppgiven och förtvivlad ensam till Södersjuk- huset... När jag ligger på uppvaket med en tom kropp kommer Plura med blommor och vitt runt näsan, skriver hon.
Det tar flera åter- föreningar innan hon bestämmer sig för att lämna honom. Då skriver han sin största hit "Kärlekens tunga" som handlar om Kajsa och hennes svek.
- Relationen mellan oss berättade något om mig själv. Uppenbarligen mer än den gjorde för honom om honom.
- Det har så klart påverkat mig länge, allt- ihop, säger hon till Extra. Jag mådde så dåligt av allt. Och det var ju ett svek. Att vi fortsatte sen berodde på någon slags förträngningsmekanism.

"Hennes syn"

Plura själv har inte läst boken än men när Extra läser upp de berörda delarna för honom säger han:
- Det är ju hennes syn på det hela. För mig är det ett avslutat kapitel. Life is a bitch, man åker på smällar, så är det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag