Jennifer Grey avslöjar heta relationen med Swayze

Jennifer Grey berättar att hon och Patrick Swayze hade bubblande konflikter under ytan i ”Dirty Dancing”.
”Dirty Dancing”
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES PLANET PHOTOS
”Dirty Dancing”
Foto: Stella Pictures
Foto: VESTRON PICTURES/LMK / ALL OVER PRESS LMK
Foto: - - / FILMBOLAG
Foto: ©Artisan Entertainment/Courtesy Everett / Copyright © ©Artisan Entertainment/courtesy Ever

Bioduken dröp av åtrå när filmparet Johnny och Baby fick varandra i ”Dirty dancing”.

Och visst hettade det till mellan skådespelarna – men inte riktigt som vi trodde.

32 år senare talar Jennifer Grey ut om konflikterna mellan henne och Patrick Swayze.

– Vi sa aldrig ”nu reder vi ut det här”, säger hon i dokumentären ”I am Patrick Swayze”.

Ingen hade kunnat förutspå vilken braksuccé ”Diry Dancing” skulle bli när filmen hade premiär 1987, och än i dag är filmen en odödlig klassiker.

Den då 37-årige Patrick Swayze var en av 80-talets stora filmstjärnor och en sexsymbol. I rollen som dansinstruktören Johnny Castle satte han hjärtan i brand med blandningen av rå manlighet och känslighet.

Jennifer Grey beskriver Patrick Swayze som en ”alfahane”.
Foto: Rights Managed / Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2015ht

”Han var en sann alfahanne”

Scenerna mellan Johnny och den oskyldiga tonårstjejen Baby Houseman förtrollade publiken, och ansågs vara något av det hetaste som någonsin visats.

Men i verkligheten var relationen inte lika innerlig – i början av inspelningarna rådde total iskyla. Det avslöjar skådespelaren Jennifer Grey, 59, nu i dokumentärfilmen ”I am Patrick Swayze”.

– Jag och Patrick hade en väldigt komplex dynamik. Som i serietidningar, när folk slåss och de bara ritar en boll – så var det. Båda tyckte att den andra var urjobbig, men vi pratade aldrig om det. Vi sa aldrig ”nu reder vi ut det här”, säger hon.

– Patrick var en sann alfahane, som ni säkert kan tänka er. 

”Det var en härlig åktur”

Jennifer Grey hade aldrig tidigare dansat, och när hon började spela in dansscenerna med Patrick Swayze, som var utbildad balettdansör, förändrades något mellan dem.

– Så fort vi började dansa ihop kände jag ”oj”. Han kändes som en fåtölj. En sexig fåtölj. En riktigt het fåtölj. Det var en härlig åktur, säger Grey i dokumentären.

Enligt Jennifer Grey var Patrick Swayze omtänksam och beskyddande.

– Han sa ”Jag kommer aldrig tappa dig, jag kommer aldrig låta något skada dig. Jag kanske utsätter min egen kropp för fara, men jag skulle ställa mig framför ett tåg för dig”.

Patrick Swayze och Jennifer Grey i ”Dirty dancing”.
Foto: Stella Pictures

I den klassiska slutscenen i ”Dirty dancing” görs det vågade danslyftet, och Jennifer Grey berättar att hon själv var rädd för att spela in det. Men med sin motspelares hjälp kunde hon genomföra det.

– När jag ser tillbaka på filmen känns budskapet feministiskt. Johnny träffar Baby och förändrar hennes verklighet. Han frigör henne inte bara sexuellt, utan som kvinna. Baby går från att vara pappas flicka till en kvinna som upptäcker hela sin sexualitet väldigt snabbt. Och det där lyftet är en så fantastisk metafor för att göra det man inte klarar av, säger hon i ”I am Patrick Swayze”, som finns på SVT Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.