Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iprenmannen: "Det är ju lite knapert i dag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johann Neumann, i dag 63, blev känd genom sin prestation i reklamfilmerna för Ipren. Men livet efter den blåvite gitarrspelande värktabletten har varit tufft och nu tvingas han sälja prylar från hemmet.
Foto: Ylwa Yngvesson

I över tio år hyllades han som Iprenmannen i de populära reklamfilmerna.

Trots att Johann Neumann bubblar av idéer och arbetslust lyser jobben i dag med sin frånvaro.

- På något sätt har jag skadat mig med de där tio åren med Ipren, säger han när EXTRA träffar honom.

Runt millennieskiftet började han dyka upp för första gången. Den där lilla, smått irriterande mannen som gjorde reklam för en värktablett - och snart trallade hela landet på låten om "den intelligenta värktabletten".

Huvudrollsinnehavaren, Johann Neumann, 63, hyllades till skyarna och reklamfilmerna prisades flerfaldigt.


År 1999 dök Johann upp i tv-rutan och där stannade han till 2011 då reklamfilmerna skrotades.

Men det var då. För två år sedan lades reklamserien ned och sedan dess har Johann gått arbetslös - trots att han har många idéer och inte önskar något hellre än ett nytt jobb.

"Saknar kickarna"

- Jag saknar verkligen de där kickarna framför kameran eller på scenen. Det är korta stunder, kanske bara någon minut, men det ger ändå en härlig kick som man blir beroende av, säger han till Extra.

- I dag söker jag de där kickarna på andra sätt, genom att lyssna på klassisk musik eller att resa, säger han.

Johann Neumann kom till Sverige från Österrike som 20-åring. Då hade han lämnat en trasslig barndom och en urmakarutbildning bakom sig, för rollen som Lilleputten i "Kasimir och Karoline" på Dramaten i Stockholm.

Hade en svår uppväxt

I Sveriges radios program "Vinter i P1" berättade Johann Neumann 2009 öppet om sin uppväxt, hur hans alkoholiserade föräldrar vid ett tillfälle försökte sälja honom till en cirkus och hur svårt det var både för honom själv och för omgivningen att acceptera att han var kortväxt.

I Sverige fick Johann en nystart. Efter uppsättningar på Dramaten och filmroller som bland annat skurken Ödlan i "Jönssonligan på Mallorca" kom genombrottet hos svenska folket med rollen som Iprenmannen.

Blev för förknippad

Men det finns en risk med att vara ansiktet utåt för ett företag - man kan bli för förknippad med ett varumärke.

Det, tror Johann, har drabbat honom.

- Jag verkar inte få några fler jobb. På något sätt har jag skadat mig med de där tio åren med Ipren. Mitt ansikte är sönderbränt. Så fort de ser mitt ansikte, ser de Iprenmannen, säger han.

Det är inte så att idéer saknas. Tillsammans med skådespelarvännen Nils Kärnekull och regissören Stig-Åke Nilsson har han spelat in humorsketcher som de hoppas kunna sälja in. Det planeras även en dokumentärfilm om hans liv.

- Även om man har varit Iprenmannen för hela svenska folket får man ingenting gratis. Men jag är en överlevnadskonstnär, jag klarar mig alltid, även om det är svårt ibland.

Avsaknaden på jobb påverkar Johann ekonomiskt. Varje år spenderar han därför några månader i Asien där han bor hos vänner och kan leva billigt och må gott.

"Det är lite knapert"

- Det är lite knapert, men jag har olika idéer om hur man får pengarna att räcka. Jag säljer till exempel en del prylar som jag samlat på mig.

Johann skriver just nu på en bok. Sedan 20-års ålder, då han flyttade till Sverige från Österrike, har han varit buddist. Tron har med åren blivit allt starkare och sju år i rad besökte han den dåvarande gurun Shabdrung Rinpoche i norra Indien. Sina möten med honom skriver han nu om. Förhoppningen är att den ska ges ut på engelska - och locka läsare över hela världen.

- Vi får se vad som händer. Jag kanske blir eremit, en yogi, och sätter mig någonstans i avskildhet i skogen och bara är. Allvarligt talat så funderar jag på det - jag vill inte bli gammal i Sverige.

Johann Neumann

Född: 10 september 1949 i Österrike (63 år).

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Bakgrund: Är utbildad urmakare och konservator, har även studerat konst. Sin debutroll hade Johann på Dramaten 1970.

Känd för: Som Iprenmannen i de populära reklamfilmerna. Spelade också Ödlan i "Jönsson-ligan på Mallorca" och Leonardo i "Korpens skugga" med mera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.