Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grete Qviberg fick nog när Aje hade flera kvinnor

Foto: Cornelia Nordström

Grete Qviberg är förortstjejen som gifte in sig i högsta societeten. Två tuffa
skilsmässor och lika många otroheter senare blev hon satt på bar backe.
66 år gammal har hon hittat tillbaka igen, såväl ekonomiskt som i kärleken.
- Den här societetsdrottningen har inte åkt på någon räkmacka, säger tv-aktuella Grete till Extra.

Grete Qviberg, 65, är högaktuell i TV4 Plus populära glamourserie "Ladies på Östermalm". Men trots mångas fördomar är snobbighet och andra divalater så långt ifrån denna kvinna man kan komma.
- Jag kommer från Gubbängen, en trygg medelsvensson-familj, säger Grete. Jag umgås med alla sorters människor och är nyfiken av mig. Stil och klass har inget med pengar att göra.
Att hon skulle vara släkt med kände finansmannen Mats Qviberg är således helt fel.
- Det är många som tror det och vi brukat skämta om det när vi ses. Vi är faktiskt vänner i dag.
Grete är adopterad av sin mammas man som heter Qviberg i efternamn. Hennes biologiska pappa som är norrman har hon aldrig träffat.

 

LÄS MER: Grete Qviberg: "Har slutat förvånas"

Lämnade "Aje"

- Min mamma lämnade honom och Norge när jag var bebis. Han var alkoholist och aldrig intresserad av mig.
- Jag har hört att när jag fyllde 40 år ska han ha stått utanför min affär. Det var min syster som hade kontakt med hans bror som berättade. Men i dag är han död. Och jag har aldrig brytt mig om honom.
Grete har varit gift med kungakompisen och en av Sveriges rikaste män, Anders "Aje" Philipson, 67. Ett äktenskap som Grete bestämde sig att lämna efter arton år då hon insett att hon inte var den enda för honom. Hon hade ingenstans att ta vägen och fick heller inget med sig.
- Tvärtemot vad alla trodde och många fortfarande tror. Inte ens en kaffekopp fick jag ta med. Jag fick bara ta med mig mina kläder, inget annat. Sedan pratade han inte med mig på tjugo år!
Och de flesta i deras umgänge tog Ajes parti.
- Pengar har makt, säger hon syrligt. Själv är jag en väldigt jordnära känslomänniska. Det var en ganska jobbig skilsmässa och jag mådde inte så bra i min kropp men försökte hålla ihop äktenskapet in i det längsta. Vi hade ju barn ihop. Men det var otrohet och annat som hände och jag tycker att det ska vara ordning och reda i en relation.

 

LÄS MER: Grete Qviberg: "De köper status med yngre kvinnor"

Träffades på Strand

De två träffades när Grete var 23 år gammal, hade kommit tvåa i "Fröken Sverige" och jobbade som fotomodell världen över. Aje såg henne på den då populära krogen Strand och sa att "henne ska jag gifta mig med".
- Han ville ha en hemmafru visade det sig. Jag kan inte säga att jag gillade
det.
Efter skilsmässan som hon gick lottlös ur började Grete handla med aktier, sälja smycken, och våningar i Spanien. Efter andra skilsmässan från vinagenten Per Jacobsson, som också var otrogen, gick hennes boutique som hon startat under äktenskapet med Aje i konkurs.
- Livet har inte bara varit en dans på rosor för mig, säger Grete som i dag driver ett kriscentrum för unga flickor med problem.
- Jag startade det för fem år sedan. Det är så många ungdomar som mår dåligt. Jag har varit på "plattan" och andra ställen och hittat dem.
Exmaken Aje är inne på sitt tredje äktenskap och numera niobarnsfar. Hans senaste fru, Bathina, som är 32 år yngre än honom tycker Grete bra om men säger samtidigt:
- Klart jag tycker det är konstigt att ha en hustru som är 32 år yngre och tre nya barn när man är i hans ålder.
Gretes nya sambo, affärsmannen Kent Löwenberg, 67, sprang på Per i New York och fick då veta att paret skilt sig. Då ringde Kent, som alltid haft ett gott öga till Grete, och de blev så småningom ett par.

"Spanade på mig"

- Det är stor kärlek mellan oss. Det roliga är att han såg mig i New York redan när jag var 23 år och spanade på mig. Men då var jag ihop med Aje. Kärleken bara ramlar på mig i livet.
Men några fler giftermål blir det inte om Grete får bestämma.
- Nej, jag orkar inte gå igenom en skilsmässa igen. Jag mår toppen nu!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!