Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gösta Ekman om sin  allvarliga sjukdom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gösta Ekman tillsammans med hustrun Marie-Louise. "Jag hängde på gärdsgården några gånger", säger han om sin svåra sjukdom. FOTO CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Cornelia Nordström

Gösta Ekman låg för döden.

Samtidigt som han gör comeback som regissör berättar 73-åringen nu om sjukdomen som höll på att kosta honom livet.

– Jag har fått extra tid, det är fint, säger han till Lotta Bromé.

Folkkäre Gösta Ekman har levt i periferin de senaste åren.

Senast han syntes i en film var "Skenbart" 2003 och därefter har han jobbat som regissör på Dramaten. Men efter föreställningen "Hantverkarna" 2010 har det varit tyst.

Länge viskades det om att 73-åringen var dödligt sjuk. Hustrun, Dramatenchefen Marie-Louise Ekman, 68, ska knappt ha dykt upp på jobbet och vakade i stället vid sin makes sida. Nu väljer Gösta att själv berätta om den tunga tiden.

Var illa däran

Under en intervju med P4 Extra avslöjade programledaren Lotta Bromé att Sveriges Radio pratade om att förbereda en dödsruna för skådisen. Och Ekman bekräftade att han var mycket illa däran.

– Jag blev väldigt sjuk. Marie-Louise hade häcken full med mycket jobb och så hade hon dessutom mig ute på Karolinska i Huddinge, säger han i programmet.

– Det hängde på ett hår. Jag hängde på gärdsgården några gånger där. Det var väldigt ovisst hur det skulle gå.

Episoden utspelade sig för snart två år sedan och Gösta vill inte gå in på exakt vilken sjukdom det handlar om, men säger sig i dag må bra.

Medveten om döden

– Ibland känner jag att det är bonus, att jag har fått extra tid, det är fint, det tackar jag för.

Han är medveten om döden på ett helt annat sätt, men säger sig inte vara rädd.

– Jag har haft ett så fantastiskt bra liv, jag har blivit så bortskämd så när liemannen knackade på så tyckte jag att jag dör nöjd. Men barn och barnbarn känner ju inte på det sättet, inte Marie-Louise heller, säger han.

"Ett jobbigt yrke"

Snart gör han comeback som regissör med pjäsen "Främmande språk" som har premiär på Dramaten den 20 april. Men några fler skådisinsatser blir det inte.

– Nej, jag har liksom tillfredsställt det där. Jag har dessutom blivit rätt så gammal, peppar peppar. Det är ett jobbigt yrke, skådespelare.

GÖSTA EKMAN

Ålder: 73.

Gör: Skådespelare och regissör.

Familj: Hustrun Marie-Louise Ekman som han har barnen Billie och Robin med, samt sonen Måns från första äktenskapet.

Filmer i urval: "Att angöra en brygga" (1965), "Äppelkriget" (1971), "Varning för Jönssonligan" (1981), "Morrhår och ärtor" (1986), "Brandbilen som försvann" (1993), "Skenbart" (2003).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.