Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gert Fylking: Min syster söp ihjäl sig

Gert Fylking berättar om lillasystern som söp ihjäl sig.Foto: Mikael Sjöberg
I trettio år försökte han hjälpa henne att komma på fötter.
Nu berättar Gert Fylking för första gången om lillasystern som söp ihjäl sig.
- Hon var en a-lagare, säger han.
Radioprofilen Gert Fylking, 65, har tidigare uppmärksammats för sitt umgänge med den rikskände brottslingen och missbrukaren Christer Pettersson. Men varifrån hans patos för samhällets utstötta kommer från har han hittills varit förtegen om.
Tills förra veckan, när en berusad lyssnare ringde in till hans nattshow "Gerts värld" i Rix FM.
Då nämnde han plötsligt sin syster, som söp ihjäl sig för åtta år sedan.
- Jag brukar inte vilja prata med fulla människor i radio. Men den här kvinnans story låg så nära min egen, förklarar han för Extra.

Gjorde allt han kunde

Programledarens tre år yngre syster Britt Fylking levde in i det sista som gravt alkoholiserad. Dryckesvanorna som började redan i 18-årsåldern blev på 70-talet så svåra att hon förlorade vårdnaden om sin son, som hamnade på fosterhem.
- Till en början kunde hon kombinera supandet med studier och arbete, men det där upphörde ju så småningom. Hon blev skickad till olika institutioner och torkar, berättar Gert Fylking för Extra.
Han gjorde allt han kunde för att rädda sin lillasyster. I perioder åkte han kontinuerligt till hennes Solnalägenhet med mat, porslin och möbler.
- Det var en sådan jävla misär. Det söps och slogs sönder rutor, toalettstolar och handfat. Hennes nya kille misshandlade henne grovt.
Och det var under en "suparresa" till Köpenhamn med samme man som Britt Fylking till slut somnade in 2003.

En slags befrielse

En stor sorg, men på samma gång en slags befrielse.
- Jag förstår inte hur hon kunde leva så länge, så sönderslagen som hon var och så mycket som hon drack och petade i sig, säger Gert.
Hans lycka är att det har gått så bra för systerbarnet Richard Fylking, 41, som i dag har både familj och jobb. De har en nära kontakt.
- Han har blivit som en son för mig.

"Har sett baksidan"

Gert Fylking har aldrig känt sig tvungen att avstå från alkohol på grund av det han varit med om. Men han har stor respekt för vad spriten kan göra med folk.
- Jag har sett baksidan. Och jag vet att alla människor har haft ett liv, man får inte betrakta dem som hundskit bara för att de sitter på gatan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.