Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eva Funck Beskow: Det var några i gänget som dog

Den turbulenta och ibland jobbiga uppväxten är en stor orsak till att Eva Funck Beskow kom att göra tv för barn. Foto: SVT
Eva Funck Beskow är en av Sveriges mest älskade barnprogramledare.
För Extra berättar hon om den turbulenta uppväxten som formade henne - och hur föräldrarna räddade henne i en tid där hon blev slagen i skolan och umgicks med narkomaner.
- Det var några av dem i gänget som dog, säger hon.

FAKTA

Eva Funck Beskow


Ålder: 55. Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Erland Beskow, 46. Var tidigare gift med Thomas Funck (gick bort 2010), som hon fick sonen Gustav, 36, med.
Karriär: Röstskådespelare, dockmakare och barnprogramledare. Har gjort program som "Björnes Magasin", "Evas Superkoll", "Evas Funkarprogram" med mera.
Utmärkelser: "Kristallen" för bästa barnprogram 2008. Dessutom Stockholms stads hederspris 2005, och Kunskapspriset 2010.
Aktuell med: Föreläser och spelar sin föreställning "En lyckad föreställning om ditt liv" på Boulevard­teatern. Därefter blir det turné i Sverige. "I min föreställning vill jag berätta att vi människor är de där små historierna. Att föräldrarna är barnens barndom, tänk på det. Jag berättar mina små ­historier, för att lösgöra andra människors historier. För tittarna man på dem, så ser man vem man är".

Flera generationer barn har en relation till Eva Funck Beskow, 55. Hennes pysslande och pedagogiska arbete i barnprogram som "Björnes Magasin" på 90-talet och "Kristallen"-belönade "Evas Superkoll" för bara några år sedan, har gjort henne folkkär.
Men hemligheten till varför hon gör det hon gör finner vi långt tillbaka i tiden. I lågstadiet var livet nämligen allt annat än enkelt.

Har dyslexi

Eva Funck Beskow har dyslexi och hade svårt för skolarbetet. Men hon hade även problem med att få det sociala att funka.
- Skolans värld var för mig helt obegriplig. Dels att bokstäver skulle komma i en viss ordning. Sedan funkade det inte riktigt socialt de första åren. Det tog några år innan jag förstod hur man skulle umgås med andra, säger hon.

Blev slagen

Eva var lite utanför. Och det hände till och med att hon blev slagen.
- När man går omkring och ser lite vilsen ut och inte förstår, då finns det alltid någon som vill labba till dig. Då var jag det bästa offret. Det såg inte så farligt ut att slå mig. Jag kan inte säga att det hände ofta, men jag kan säga att det kändes som om det var ofta. Det kändes som om jag fick en smäll varje dag, säger hon.
Under tonårstiden i Svedmyra och Tall- krogen i södra Stockholm funkade däremot den sociala biten mycket bättre. Hon hade kompisar och hängde i gäng. Men många i hennes omgivning var narkomaner.
- De satt och stasade och sköt i sig runtomkring mig, har hon tidigare sagt till tidningen Situation Stockholm.
Men det var hennes vardag.

Gick illa

- Jag visste inget annat. Så såg min tonårstid ut. Men jag kände att jag inte ska hålla på med knark, säger Eva Funck Beskow.
Och det gjorde hon inte heller. I dag har hon ingen kontakt med sina gamla kompisar. För flera av dem gick det illa.
- Vi var gäng som hängde. Det var några av dem i gänget som dog, säger hon.
Anledningen till att Eva själv inte började ta droger, trots omgivningen, är hennes föräldrar.
- Jag var otroligt älskad av mamma och pappa, och de hade tydligt berättat för mig hur viktig jag var. Och de hade kämpat så länge för att få mig. Så det fanns inte på kartan att jag ville göra något som skulle göra dem ledsna, säger hon.

Ge tillbaka

Den turbulenta och i bland jobbiga uppväxten är en del av orsakerna till att hon kom att jobba med barn-tv.
- Jag tror att det är för att jag vill betala tillbaka på något sätt. De där åren när jag var lite missförstådd och missförstod världen så fanns det några som såg mig. Det var det som räddade mig tror jag. Då ville jag vara någon som ser någon annan liten Eva. Jag vet att det behövs en sådan som jag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!