Ernst Kirchsteiger säger att flera kommer fram och vill starta bråk. "Jag har nog rört till det för många." Foto: Richard Strom Info@Richardstrom.
Ernst Kirchsteiger säger att flera kommer fram och vill starta bråk. "Jag har nog rört till det för många." Foto: Richard Strom Info@Richardstrom.

Ernst Kirchsteiger om hatet och att våga vara annorlunda

Publicerad
Uppdaterad
JÄRNBOÅS. Folk kommer fram till honom på krogen och vill starta bråk.
Nu berättar programledaren Ernst Kirchsteiger om hatet mot sin person.
- Folk stör sig på mig för att jag är annorlunda, säger han.
I kväll är det premiär i TV4 för en ny säsong av "Sommar med Ernst". Och som vanligt kommer programledaren Ernst Kirchsteiger att dela publiken i två delar - de som älskar honom och de som hatar honom.
- Jag har rört till det för många, "Här kommer han och är man och kan sy på maskin och så är han barfota också", säger programledaren.

Vill bråka på krogen

Under sina år som tv-stjärna har han flera gånger varit med om att folk kommit fram på krogen och vill starta bråk.
- De säger åt mig "Hörru du, du ska sluta hålla på sådär, min kärring har blivit helt tokig sen hon började titta och ska ha mig att göra en massa grejer".
Och han är van vid att väcka känslor.
Ändå sedan uppväxten i Degerfors har han varit annorlunda - sprit och fotboll fick stå åt sidan för det estetiska.
- Man skulle vara tuff, men jag gillade aldrig den vägen. Andra kunde nog tycka "Varför är inte han med?", men det var aldrig något problem för mig. Jag har alltid haft ett förtroende i mig själv och vetat att jag vill göra något kreativt, säger Ernst.
Näthat och konfrontationer tillhör hans vardag.
- Man kan inte vara älskad av alla, att vara människa är att väcka känslor åt olika håll. Skillnaden är bara att jag får reda på att folk stör sig på mig, säger Ernst Kirchsteiger.

Förändrat mansbilden

Han tror att män som påstår sig tycka illa om honom egentligen är intresserade.
- Det går ofta över snabbt när någon kommer fram, de vill bara få ur sig det där lilla. När vi har pratat ett tag säger de: "Hörru, du verkar vara en bra grabb, ska du ha en öl".
Sedan han slog igenom har också mansbilden förändrats - delvis tack vare honom själv, hoppas Ernst Kirchsteiger.
- Det är Kirchsteiger-varning på nästa generation. Nu är det okej för killar att bry sig om sin lägenhet och sina kläder, förr var det lite skambelagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag