"Ensamma mamma söker"-Johanna Toftbys första barn, Louis, föddes med en infektion i kroppen och blev bara en och en halv timme gammal. Foto: OLLE SPORRONG
"Ensamma mamma söker"-Johanna Toftbys första barn, Louis, föddes med en infektion i kroppen och blev bara en och en halv timme gammal.  Foto: OLLE SPORRONG

"Ensamma mamma"-Johanna om ångesten när sonen dog

Publicerad
Uppdaterad
Sonen Louis dog i hennes famn när han var nyfödd. Johanna Toftby besöker lunden där han är begravd med jämna mellanrum.
- Det är så overkligt och lika jobbigt varje gång, berättar hon.
Hårfrisörskan Johanna Toftby, 36, blev känd för svenska folket genom "Ensam mamma söker" på TV3 2008. En glad och positiv tjej med två döttrar; Lisa-Marie, 12, och Marilyn, 10. Men Johanna bär på en stor sorg som hon kämpar med och som hon aldrig kommer att bli av med. Första barnet, sonen Louis, dog i hennes famn när han var bara en och en halv timme gammal.
- När han föddes blev allt kaos. Jag var helt psykiskt knäckt men mådde också jättedåligt fysiskt.
Louis hade en kraftig infektion i hela kroppen och läkarna vågade inte låta honom vara kvar i magen. Förlossningen blev ett riktigt trauma där Johanna förlorade litervis med blod.
- Han var bara 32 centimeter och vägde 800 gram. Det var så overkligt och fruktansvärt. Det fanns ingen som kunde hjälpa mig.
I stället för att prata med en psykolog körde hon och sambon Lasse bara på och fick så småning om två nya barn. Men Johanna som inte hade bearbetat sorgen fick en riktig depression efter sitt tredje barn.
- Panikångest med riktiga ångestattacker, jag mådde hur dåligt som helst. Jag slutade sova och äta och blev bara sämre.

"Jag är livrädd"

Till slut fick Johanna hjälp av en barnpsykolog.
- Hon var en räddande ängel. Tack vare henne blev jag frisk.
Hemma har hon en låda som hon klätt i fint papper. Där finns alla brev de fick, hans födelsearmband, journalerna från sjukhuset, foton, hans lilla tröja, vita filt och dagboken.
- Jag tvingar mig själv att läsa dagboken varje gång. Det är jobbigt men känns bra. Minnena bleknar men man glömmer aldrig.
Det jobbigaste från den här tiden var dock att folk i Johannas omgivning drog sig undan.
- Det var katastrof. Telefonen blev helt knäpptyst och folk undvek mig på stan. Det är så tabubelagt att prata om sånt här.
Skulle du vilja ha fler barn?
- Man vet aldrig. Om jag träffar rätt man kanske. Men jag är livrädd att behöva gå igenom samma sak igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag