Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Hultkvist: "Jag är ingen vresig typ"

Ebba Hultkvist tyckte det var kul att hoppa mellan två världar när hon spelade Wilma i "Skärgårdsdoktorn" och gick i skolan. I dag är hon gift och jobbar med PR.Foto: Cornelia Nordström

Hon bytte tv mot Handels - och blev PR-konsult i stället för skådis.

Men nu återvänder Ebba Hultkvist till världen som gjorde henne till tonårsstjärna på 90-talet.

- Jag tyckte aldrig att det var så jättehäftigt att synas, säger den teateraktuella skådespelerskan när EXTRA träffar henne.

Ebba om...

... att hon gör comeback i en "sing-a-long-föreställning":

"Det ingår en hel del sång, jag sjunger ett mindre solo. Men jag har gått i musikklass hela min uppväxt, så det känns ganska naturligt."

... sin medverkan i "Let's dance" 2007:

"Man kanske kan tycka det är motsägelsefullt att jag ställde upp, när jag samtidigt säger att det är skönt att vara anonym. Men det var verkligen en jätterolig utmaning att lära sig dansa och tävla. Jag ångrar det inte alls."

... att hon fram till årsskiftet kommer att sköta PR-jobbet och teatern parallellt:

"Det fungerar bra att jobba extra mycket en kortare period, men det är väl inget man bör ägna sig åt i åratal. Men jag är nog ganska stresstålig."

FAKTA

Ålder: 29. Yrke: Skådespelerska och PR-konsult. Slog igenom som läkardottern Wilma i dramaserien "Skärgårdsdoktorn" som sändes i SVT 1997-2000. Tävlade i TV4-programmet "Let's dance" 2007 och har bland annat synts i filmerna "Detaljer" (2003), "Festival" (2001) och "En förälskelse" (2001). Bor: I Stockholms innerstad. Familj: Maken Philip Stragne, mamma, pappa samt äldre bror och syster med familjer. Aktuell: Gör comeback i rampljuset med huvudrollen i sing-a-long-föreställningen "Askungen", som har premiär på Maximteatern i Stockholm den 20 oktober.

Det gör hon egentligen inte nu heller. Efter vårt möte på en hotellrestaurang i Stockholm ska Ebba Hultkvist Stragne, 29, tillbaka till PR-byrån där hon jobbar - och när föreställningen "Askungen" är färdigspelad i december kommer hon med största sannolikhet att fortsätta som i huvudsak PR-konsult, även om hon gärna gör fler teaterjobb vid tillfälle.

Efter att ha blivit "skärgårds-Wilma" med hela svenska folket i slutet på 90-talet fick den knappt vuxna tv-stjärnan smak för en tillvaro långt bortom strålkastarljuset, och lämnade underhållningsvärlden för att studera till civilekonom på Handelshögskolan.

Varit osynlig

Nu har hon jobbat heltid med marknadsföring i tre år och, förutom några intensiva veckor i dansprogrammet "Let's dance" 2007, varit rätt så osynlig för den publik som älskade henne i SVT-serien "Skärgårdsdoktorn".

- Det är inte så att jag tycker det är jobbigt att bli igenkänd, men det är väldigt skönt att kunna vara anonym.

- Jag kände ganska tidigt att jag inte tyckte att det var så jättehäftigt att synas och bli kallad för kändis. Visst, jag var känd under min uppväxt, men det var ju bara en liten del av det som hände under de åren. En ganska stor del var att jag var en vanlig tjej med en vanlig familj och vanliga kompisar.

Trygg barndom

Den blonda skådespelerskan med de blå ögonen växte upp i Stockholmsförorten Sollentuna. Hon beskriver sin barndom som trygg, med två uppmuntrande föräldrar, storasyskon och vänner att komma hem till efter inspelningar och plugg.

- Jag var ju väldigt ung under "Skärgårdsdoktorn", och utan en stadig grund att stå på hade jag kanske svävat upp i något som ändå bara var luft.

- Jag tyckte det var väldigt kul att hoppa mellan två världar, att filma några timmar på förmiddagen och sedan åka till skolan och ha SO-lektion.

Och sökandet efter omväxling har fortsatt, nu närmast med premiären av "Askungen" på Maximteatern.

Under åren har Ebba Hultkvist Stragne visserligen hållit i gång skådespeleriet med mindre filmjobb och studentspex, men inte förrän nu har hon tackat ja till en roll som innebär viss exponering i media.

- Det lät jättekul och spännande, och så funkade det tidsmässigt. Jag älskar verkligen att spela teater och jag försöker hela tiden göra grejer jag känner för.

Så kom det sig även att den blivande 30-åringen i somras gifte sig med sin pojkvän sedan tio år tillbaka, juristen Philip Stragne, 29.

Från en bra familj

Att det dröjde så länge innan de bytte ringar var av praktiska skäl.

- Det fanns andra saker som kändes mer angelägna, som att skaffa större lägenhet eller söka jobb.

- Bröllop var inget jag gått och drömt om sedan jag var liten. Det kom på senare år.

Paret vigdes i Sollentuna kyrka, "lagom" stort inför familj, släkt och kompisar. Ebba fick sin prins till slut, liksom huvudpersonen i sagan som hon gör comeback i.

"Askungen" handlar om en ung piga som hunsas av sin styvmor och sina styvsystrar, men som i slut­ändan vinner kungasonens kärlek.

- Jag hämtar så klart Askungens känslor från mig själv, även om jag inte kan identifiera mig med hennes livssituation. Jag kommer från en väldigt bra familj. Mamma och pappa lever fortfarande tillsammans och den där elak­heten har jag aldrig upplevt.

Vill du själv bli förälder?

- Det känns avlägset just nu.

Ingen vresig typ

När vi tar avsked lägger jag märke till några andra lunchgäster som tisslar och tasslar vid bordet bredvid.

Ebba verkar inte notera uppståndelsen, och bara några minuter tidigare har hon förklarat att hon inte alls lider av att bli ihopkopplad med sin genombrottsroll Wilma:

- Jag kan rabbla upp en miljard grejer som skulle vara jobbigare än att bli förknippad med henne. Jag skulle aldrig klaga över det!

- Jag vill inte verka som en sådan där vresig typ. Jag ÄR ingen vresig typ.