Fredag har djupdykt i arkiven för att ta reda på vem prinsens utpekade flickvän egentligen är. Foto: Olle Sporrong / Xp / Scanpix
Fredag har djupdykt i arkiven för att ta reda på vem prinsens utpekade flickvän egentligen är. Foto: Olle Sporrong / Xp / Scanpix

Det här är Sofia - lär känna prinsens flickvän

Publicerad
Uppdaterad
Fredag har djupdykt i arkiven för att ta reda på vem prinsens utpekade flickvän egentligen är.
Lär känna Sofia Hellqvist - tjejen som gick från plugghäst till skandalbrutta och slutligen blev yogaguru med drömmar om att rädda världen.

Uppväxt i Älvdalen

Sofia Hellqvist föddes i Täby utanför Stockholm 1984. Vid sex års ålder flyttade familjen till Älvdalen. Hon har två systrar, Lina, 27, och Sara, 22.
Sofia gick estetisk linje på gymnasiet och hade övervägande MVG som betyg i alla ämnen. På fritiden tog Sofia dansklasser. Dessutom har hon ägnat sig åt teater och sång samt spelar piano.
Som 18-åring flyttade Sofia till Stockholm. Där tog hon arbete som servitris och modell.
2005 hade hon en roll i Emil Mkrttchians flerfaldigt prisbelönade film "Hej Torsten!" som visades på Mora Kortfilmsfestival.
I slutet av året flyttade hon till New York och utbildade sig till Yogalärare. Sofias stora hobby är akrylmålning.

Modellkarriären

Sofia drömde redan som liten om att bli modell. Det var som tjugoåring Sofia vek ut sig i Slitz som "Fröken Älvdalen". Samma år blev hon av tidningens läsare framröstad till Miss Slitz.
- Det gav mig mycket positivt, har Sofia sagt om utviket.
Därefter tog hon diverse uppdrag som modell och barvärdinna. År 2005 visade Sofia badmode i Expressen Fredag.
I dag är Sofia hemmahörandes hos modellagenturen Synk casting. Senast i våras lämnade hon New York för att mannekänga hemma i Älvdalen under stadsfestivalen.

Deltog i dokusåpan "Paradise hotel"

Efter framgångarna som Slitz-modell handplockades Sofia till den kontroversiella dokusåpan "Paradise hotel" 2005.
Där hamnade hon snabbt i bråk med den profilerade deltagaren Olinda Borggren.
Efter en listig pakt med killarna i såpan lyckades Sofia Hellqvist ta sig till final - men hon lyckades inte vinna tävlingen.

Livet som yogalärare i New York

Hösten 2005 bytte Sofia livsstil över en natt, som hon själv uttryckte det, och flyttade till New York. Samtidigt som hon studerade till yogalärare jobbade hon extra som servitris.
- Jag trivs väldigt bra i New York, det är en fantastisk stad, jag har haft turen att få leva i den på bästa sätt. Jag reser mycket och bor bra, sade hon till Dalademokraten i våras.
I New York var Sofia sambo med en man som hade en fyraårig son. De var ett par så sent som i maj 2009.
Efter sin utbildning blev Sofia yogalärare på en studio i New York.

Volontärarbetet i Afrika

5 september begav sig Sofia iväg på sin drygt två månader långa och efterlängtade volontärresa till Ghana. På sin hemsida Sofiahellqvist.org kunde läsarna via bilder och rörande inlägg följa henens arbete med att besöka barnhem, bygga kvinnocenter och hon samlade också in pengar till välgörenhet.
"Ibland tror jag att jag kan hela världen. Kanske inte hela men delar av den.
Små droppar som kan skapa en ocean", skriver hon. Sofias undervattenspuss i filmen "Hej Torsten!"
Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag