Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cruise tvingas vika sig för Holmes hårda krav

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hårda krav. Katie Holmes med dottern Suri i går. Den 33-åriga skådisen har varit väldigt noga med att dottern inte ska ha någon kontakt med scientologikyrkan.
Foto: JACKSON LEE / WAGNER AZ, PACIFICCOASTNEWS

LONDON/NEW YORK. Tom Cruise fick vika sig för fruns krav och skrev på skilsmässopappren.

Katie Holmes får vårdnaden om dottern Suri – och ett underskrivet avtal som hårt reglerar dotterns kontakt med Scientologkyrkan.

De bådas advokater överraskade med att skicka ut pressmeddelanden vid 19-tiden i går kväll, svensk tid:

Tom Cruise, 50, och Katie Holmes, 33, var överens - bara tio dagar efter att Holmes lämnade in begäran om enskild vårdnad till domstolen i New York.

Holmes fick igenom sitt krav och får vårdnaden om Suri,  rapporterar flera medier under natten. Men i det omfattande överenskommelsen har  Tom Cruise också rätten att ofta besöka sin dotter.

Som Expressen skrev i förrgår var Hollywoods överlägset högst betalde på vita duken på väg att ge sig för att slippa en ännu längre offentlig strid. En strid som kunde skada hans egna affärer - och som kraftigt oroade Scientologkyrkan där ju Cruise har en ledande roll.

- Tom är mycket nöjd att vi nått hit och det är jag också, kommenterade hans advokat Bert Fields.

Förtegna advokater

Inte heller Katie Holmes advokater gick in på några detaljer:

"Vi är glada för Katie och hennes familj och vi ser fram emot att följa henne nu när hon går in i ett nytt kapitel i sitt liv. Vi vill tacka Toms rådgivare för deras professionalism som ledde till en snabb lösning".

Cruises och Holmes eget uttalande, genom sina PR-konsulter Amanda Lundberg och Nanci Ryder, innehöll en diskret hänvisning till scientologin:

"Vi är överens om att samarbeta som föräldrar för att verka i vår dotter Suris bästa intresse... och vi uttalar respekt för engagemanget för våra olika trosriktningar och vi stöder varandras roller som föräldrar".

Behåller pengarna

Enligt brittiska Daily Mirror innebär uppgörelsen att Cruise får behålla sin förmögenhet på motsvarande omkring 2,3 miljarder kronor. Tidningen skriver att experter uppskattar att det äktenskapsförord Holmes skrivit under gör att han nu sparar drygt 200 miljoner kronor.

"Falsk uppgifter om livvakter"

Knäckfrågan har inte varit pengarna, utan hur Katie Holmes skulle känna sig trygg över Suri när hon träffar sin pappa. Enligt både såväl sajten TMZ.com som Radaronline är avtalet oerhört detaljerat och ska förhindra att Suri exponeras för scientologikyrkan. Enligt Radaronline och Daily Mail ska Tom eskoteras av livvakter under sina besök hos dottern.

Upppgifter som är "100 procent falska", enligt TMZ.

Gör film om ensam mamma

Enligt tidningen People börjar Suri i privatskola i New York i höst.

Bläcket under skilsmässouppgörelsen har knappt hunnit torka förrän Katie Holmes går in i nästa utmaning: Hon skriver manus och delproducerar filmen "Molly", enligt tidningen People.

Vad den handlar om? En ensamstående mamma och hennes dotter.

Här är kraven Tom Cruise gått med på

Enligt sajten Radaronline innehåller den hemliga överenskommelsen bland annat dessa punkter:

Dottern Suri ska bo med mamma Katie Holmes i New York där hon också ska gå i skolan.

Tom Cruise får träffa Suri regelbundet, även under filminspelningar.

När Suri träffar sin pappa ska hennes barnflicka och de livvakter Katie Holmes valt ut vara närvarande, enligt radaronline. Detta hävdar dock sajten TMZ.com inte stämmer.

Under besöken hos pappa får Suri inte utsättas för någonting kopplat till scientologikyrkan. Inga kyrkobesök, inte delta i fester eller liknande med andra scientologer.

Enligt TMZ.com ökar dock avtalet Suris frihet att närma sig religioner med åldern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.