Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cissi Elwin: Har blivit allergisk mot stress

Cissi Elwin var tvungen att sluta sitt jobb på Filminstitutet efter att ha gått in i väggen och tvingats bära öronproppar dygnet runt. Nu berättar hon om den svåra vägen tillbaka. Foto: JOHAN ENGMAN/SCANPIX
Efter utbrändheten har vägen tillbaka varit lång för Cissi Elwin. Tack vare antidepressiva tabletter, vila och terapi kom hon på fötter igen. Men precis när hon skulle börja nya jobbet gick hennes pappa bort.
- Jag blev väldigt rädd för att ramla ned i en depression igen, säger Cissi till MåBra.

FAKTA

Cissi Elwin FrenkelÅlder: 46 år.
Familj: Maken Henrik (gift sedan 2008), barnen Maja, 18, Petter, 16 (pappa är regissören Tomas Alfredsson). Henriks barn Johanna, 27, och David, 30, barnbarnet Elsa, 2. Labradoren Greta.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Gör: Vd och chefredaktör tidningen Chef (fackförbundet Ledarnas tidning).
Bakgrund: Journalist på SVT och Expressen. Var tillsammans med Martin Timell den första programledaren för ungdomsprogrammet "Bullen" i SVT. Chefredaktör för ICA-kuriren, publicistisk chef för mediakoncernen Forma Publishing Group, vd för Svenska filminstitutet.

När Cissi Elwin Frenkel, 46, blev utnämnd till chef för Svenska Filminstitutet lät inte kritiken vänta på sig. Kvinna, före detta barnprogramledare och ingen erfarenhet av den svenska filmbranschen var det som kritikerna använde emot henne.
- Jag hade ställt in mig på att folk kanske är avvaktande och skeptiska. Jag hade aldrig kunnat drömma om att någonsin bli vd, sa Cissi till Svenska Dagbladet 2006. Men min pappa sa att det var på tiden.

Lade sin själ

För Cissi, som lade ned sin själ i jobbet och jobbade dygnet runt, var det en stor sorg att i december förra året tvingas meddela personalen att hon lämnar sin tjänst. Detta efter att hon totalkollapsat, gått in i väggen och blivit sjukskriven för utbrändhet. Hon var så trött att hon knappt orkade ta sig upp ur sängen och så ljudkänslig att hon under en period tvingades ha öronproppar dygnet runt.
I tidningen MåBra berättar Cissi Elwin mycket öppet om den svåra tiden:
- Jag kände mig totalt hudlös och skör, och jag kunde inte sluta gråta, berättar Cissi, som blev känd för den stora massan när hon i slutet av 80-talet var den första programledaren för "Bullen" på SVT.
Efter att ha varit sjukskriven i ett halvår kom hon på fötter igen och är nu chefredaktör och vd för tidningen Chef. Hon känner sig mycket bättre, men måste vakta sig själv för att inte falla tillbaka igen.'

Fortfarande rädd

- Jag blir rädd än i dag när jag tänker på hur det var att befinna sig i det där avgrundsdjupa tunga, säger Cissi till MåBra.
Hon fick diagnosen utmattningsdepression och ordinerades terapi och antidepressiv medicin.
Den tidigare så utåtriktade Cissi Elwin blev folkskygg, orkade inte läsa tidningar eller se på tv och hamnade i ett läge där hon var tvungen att omdefiniera vem hon var, hur hon skulle fortsätta och vad hon ville göra. Och då kom hon fram till att hon aldrig skulle kunna gå tillbaka till jobbet på Filminstitutet eftersom det krävde att hon alltid skulle vara tillgänglig.
Att vara chefredaktör är också ett stort ansvar, men skillnaden nu är att hon kan välja när hon är ledig och jobbar. Samtidigt märker hon att hon blir trött mycket fortare nu, har svårare att koncentrera sig om det är ljud runtomkring och att simultankapaciteten har minskat.
- Det kan kännas svårt, men det är bara att acceptera att det är så här det är nu, säger hon i MåBra. Det viktiga är att jag skyddar mig från att bli sjuk igen.
Men precis när hon påbörjade nya jobbet på Chef kom nästa smäll. Då gick hennes pappa, journalisten Göran Elwin, som stod henne mycket nära, bort efter en längre tids sjukdom. Något som gjorde henne rädd för att ramla ned i en depression igen. Men hon tog hand om sig och jobbade bara precis så mycket som hon kände att hon orkade.

Tar stressfria dagar

Har hon i dag haft två stressiga dagar så ser hon till att få en lugn dag och hon tränar två morgnar i veckan och kommer då in senare till jobbet. Dessutom ser hon till att inte boka upp sig för långt i förväg i kalendern och unnar sig massage.
Det är nio månader sedan hon började jobba igen men det är ett ständigt pågående arbete.
- Jag kan känna sorg över att jag är bräckligare nu än förut. Jag kommer nog aldrig att känna mig så där gränslöst stark igen, det är som att jag har blivit allergisk mot stress, säger hon till MåBra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!