Björn Hellberg: "Vi har inte bråkat på 33 år"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christer Wahlgren

Björn Hellberg vägrar släppa Laholm. Tennisoraklet bor fortfarande kvar i sitt barndomshem och tänker aldrig flytta därifrån. 

- Vi har diskuterat en flytt till Stockholm, men jag trivs bäst här, säger han när EXTRA knackar på. 

Efter 50 år på resande fot finns det bara en plats på jorden som Björn Hellberg, 67, alltid längtar tillbaka till - Hallandspärlan Laholm.

 Han hälsar oss välkomna med ett fast handslag, på gränsen till hårt, och visar oss in i huset där han bott i hela sitt liv. På hallgolvet ligger det, inte helt oväntat, en tennisboll.

 - Jag vill bo kvar här för alltid. Det har funnits en diskussion om att flytta till Stockholm för olika jobb, men jag trivs här, säger "På spåret"-legenden.

 Trots att han har passerat pensionsåldern med två år är han fortfarande en högst aktiv man. Björn visar stolt upp makarnas digra bibliotek där han själv bidragit med över 50 deckare och tennisböcker. Han är dessutom en av Sveriges flitigaste boksignerare och avslutade nyligen en Sverigeturné tillsammans med kompisen Ingvar Oldsberg, 66, inför TV4-frågesporten "Slaget om Sverige".

 Hur orkar han då?

God vigör

 Förutom en synnerligen god vigör och stenhård disciplin är svaret sannolikt hustrun Inger, 68. Hon är spindeln i nätet och arbetar heltid med att sköta alla bokningar och övrig ruljans kring sin berömde makes person. Inger är orolig för att han jobbar för mycket, men har sedan länge gett upp hoppet om att han ska trappa ner.

 - Du förstår, jag är engagerad inom så många områden, så det är svårt, säger Björn.

 Paret är uppvuxna i Laholm, omkring två kilometer ifrån varandra, men lärde känna varandra först på 70-talet när båda jobbade på Laholms tidning.

 - Björn är ju ett år yngre än jag och när man var liten flicka så tittade man ju bara på äldre killar, skrattar Inger.

 Kärlek vid första ögonkastet var det däremot inte. Björn minns fortfarande en illa virkad mössa som Inger bar när de träffades.

 - Men så småningom upptäckte jag kvinnan under den gräsliga huvudbonaden. Jag upptäckte hennes humor och värme och kärlek uppstod, säger Björn.

Gifter sig 1979

 Sedan dess har de hållit ihop. Paret gifte sig 1979 och har knappt höjt rösten mot varandra på 33 år.

 - Jag har läst artiklar om äktenskapet, att "ett bråk om dagen rensar luften". Det har jag aldrig förstått. Inger och jag har praktiskt taget aldrig grälat.

 Björn kan överhuvudtaget inte minnas senaste gången han blev arg, det enda som kommer upp är en händelse utanför Kungliga hallen i Stockholm.

 - Det var 1987 och jag bråkade med en alldeles för nitisk vakt som krånglade med ackrediteringarna. Jag hade bråttom och blev lite irriterad.

Inte disträ

Vad är den största missuppfattningen om dig, tycker du?

 - Myten är att jag är disträ och tankspridd, det kan vi punktera helt. Jag kan verka förvirrad, men har aldrig missat en deadline under 50 år. Jag är väldigt koncentrerad och inte ett dugg tankspridd.

 Efter två timmar börjar Björn bli rastlös. Han vill återgå till sitt arbete och vi säger hej då. Den här gången möter jag hans handslag med likvärdig kraft.

 Det här är Björn Hellberg

 Ålder: 67.  Bor: Laholm.  Gör: Journalist, tennisorakel, "På spåret"-legend och deckarförfattare.  Familj: Hustrun Inger, hittekatten Asta och sju barn mellan 25 och 43 (Björn har tre barn från ett tidigare äktenskap och Inger två. Paret har två gemensamma barn).  Aktuell: Med deckarromanen "Sankte Per" och frågesporten "Slaget om Sverige" som har premiär den 4 december klockan 20.00 i TV4.  Om sitt beryktade minne: "Det gäller inte bara tennis. Jag var med som tävlande i "På spåret" i fyra omgångar och vann alla. Inte en fråga handlade om tennis. Däremot är jag sämre på all teknik. Jag kan knappt sätta på mobiltelefonen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.