Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnstjärnornas förvandlingar – så gick det sen för skådisarna

En blev militär, en utvecklade ett missbruk och en annan hade svårt att få andra roller efter succén. 

Så här gick det sen för barnstjärnorna. 

– Jag var inte riktigt redo för den uppmärksamhet det innebär att bli känd som 12-åring, har Jim Love Ramel Kjellgren, som spelade bråkstaken Jonte i ”Eva & Adam”, tidigare sagt till Expressen. 

Lotta i ”Lotta på Bråkmakargatan”

Lotta på Bråkmakargatan som spelades av Grete Havensköld med sin gossegris Bamsen.
Foto: - - / FILMBOLAG
Lotta på Bråkmakargatan (Grete Havnesköld) körandes på en cykel.
Foto: - - / VIASAT
”Lotta på Bråkmakargatan” (Grete Havnesköld) idag.
Foto: Pärlan Wallefelt / Pressbild

Grete Havnesköld, 32, påbörjade sin skådespelarkarriär redan när hon var fem år i den älskade filmen ”Lotta på Bråkmakargatan” där hon spelade huvudrollen. Hon berättar att hon tycker det har varit en positiv och rolig upplevelse.

– Det känns som en ära att få ha varit en del av Astrid Lindgrens verk, har hon tidigare sagt till Expressen.

Efter det fortsatte hon sin karriär inom bland annat film och tv, och hon medverkade senast i serien ”Dirigenten”.

Ronja i ”Ronja Rövardotter”

Ronja Rövardotter som spelades av Hanna Zetterberg och Birk Borkason.
Foto: - - / VIASAT
Ronja Rövardotter (Hanna Zetterberg) och Mattis.
Foto: VIASAT
”Ronja Rövardotter” (Hanna Zetterberg) i dag.
Foto: FREDRIK PERSSON

Hanna Zetterberg, 45, spelade den fartfyllda och modiga Ronja i just ”Ronja Rövardotter”. Efter rollen valde hon att inte vara med i några filmer eller liknande sammanhang, och har inte velat prata om sin medverkan i ”Ronja Rövardotter” med medier. 

– Jag har inte talat om det där sedan 1982 och jag tänker inte göra det nu heller. Allt du behöver veta står på min hemsida, har hon tidigare sagt till Aftonbladet. 

Hanna Zetterberg lämnade ”Ronja” bakom sig och blev aktiv i Vänsterpartiet. I fyra år satt hon i riksdagen. I dag jobbar hon som kommunikationskonsult i sitt egna bolag.

Jonte i ”Eva och Adam”

Jonte som spelades av Jim Love Ramel Kjellgren i filmen Eva och Adam.
Foto: SVT
Jonte (Jim Love Ramel Kjellgren) i dag.
Foto: Privat

Jim Love Ramel Kjellgren, 31, slog igenom som bråkstaken Jonte i serien och långfilmen ”Eva och Adam” redan som 12-åring – vilket inte alltid var lätt. 

– Jag var inte riktigt redo för den uppmärksamhet det innebär att bli känd som 12-åring. Jag minns att det kunde springa ut elever i skolan och hålla fast mig i benen och armarna, de skulle ha autografer. Lärarna fick komma ut och putta bort dem och dra in mig i klassrummet och stänga dörren, sa han tidigare i år till Expressen. 

– Ibland känns det som man är en ”one hit wonder”, man gjorde en låt som man är känd för. Jag blev igenkänd fram till att jag var 16 år och började växa ifrån mitt tidigare utseende. 

Efter detta har han haft en blomstrande karriär inom Försvarsmakten, men han säger i dag att han är öppen för att ställa sig framför kameran igen.

Klimpen i ”Bert”

Klimpen i filmen Bert som spelas av Martin Iliou.
Foto: SVT
Klimpen (Martin Iliou) i dag, spelandes på sin gitarr.
Foto: PRIVAT
”Klimpen” och hans flickvän Eweline Stenberg.
Foto: Youtube

Martin Iliou ,40, hade rollen som tjafspellen ”Klimpen” i ”Bert”. Efter insatsen i filmen gick hans skådespelarkarriär framåt men den fick ett drastiskt stopp. Martin mådde inte bra, och i stället för att vändan sig till psykvården utvecklade han ett missbruk. 

– Jag klädde mig i kostym och försökte passa in, men mådde inte alls bra. I stället för att gå till psykvården gick jag till bolaget för att självmedicinera. Det har varit många mörka år där ingenting positivt har hänt under väldigt lång tid. Jag har varit arbetslös och mått dåligt, har han tidigare sagt till tidningen Megafonen.

I dag han dock att har hittat kärleken i Eweline Stenberg och paret ägnar sig i dag åt att skapa musik och göra filmer till sin Youtube-kanal.

”Daniel” från Skilda världar

Daniel som spelades av Bengt Dahlqvist i filmen ”Skilda Världar”.
Daniel (Bengt Dahlqvist) i dag.
Foto: Privat

Bengt Dahlqvist, 43, slog igenom som ”Daniel” i ”Skilda världar”. Serien fängslade miljontals tittare i TV4. Efter succén var det svårt för honom att få andra roller – han var för starkt förknippad med ”Daniel”.  

– Jag var, och är fortfarande för många, ”Daniel” från ”Skilda världar”. Många känner fortfarande igen mig fast det var 20 år sen, vilket är helt galet, har Bengt Dahlqvist tidigare sagt till Expressen. 

Han fortsatte: 

– Det var ju väldigt svårt, det hände att jag gick på audition och så sa de ”Jättebra, Daniel… Nej, just det, du heter ju Bengt”. 

I dag driver han två företag – ett som sysslar med virtual reality och ett som säljer djurprodukter. 

Pippi i ”Pippi Långstrump”

Pippi Långstrump som spelades av Inger Nilsson med sin apa herr Nilsson.
Foto: TRE FOTOGRAFER/IBL
”Pippi Långstrump” (Inger Nilsson) i dag.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Inger Nilsson, 60, fick sitt stora genombrott i tv-serien ”Pippi Långstrump” där hon spelade den galna och äventyrslystra Pippi. Inger har pratat om att det har varit väldigt svårt att bli en egen person, och ha en egen identitet efter rollen som ”Pippi”. Hon förklarar att hon fortfarande efter mer än 45 år blir igenkänd som ”Pippi” vart hon än går.

– Jag fick slåss länge för att hitta min identitet. Nu känner jag mig trygg, har Inger Nilsson tidigare sagt i en intervju med Expressen.

Efter skolan utbildade sig Nilsson till sekreterare, men valde sedan att fortsätta sin skådespelarkarriär. Hon medverkade senast i Efterskalv, som släpptes 2015.

Sune i ”Sunes jul”

Sune som spelades av Andreas Hoffer.
Foto: SVT
Andreas Hoffer i dag.
Foto: Twitter

Andreas Hoffer, 38, började sin karriär på topp med att spela Sune i ”Sunes jul” och ”Sunes sommar”, men den tog även slut där. Efter de två filmerna valde han alltså att avsluta sin skådespelarkarriär. 

Sedan det har han bland annat utbildat sig på juristlinjen i Lund och varit utbytesstudent i Singapore. 2018 arbetade han som juridiskt biträde på ett företag i Stockholm och anser att hans medverkan i filmen är ett avslutat kapitel. 

Håkan-Bråkan i ”Sunes jul”

”Håkan-Bråkan” (Gabriel Odenhammar) i dag, med målarpenseln i högsta hugg.
Sune och Håkan i ”Sunes sommar”.
Foto: SVT
Gabriel Odenhammar spelade också i ”Svensson, Svensson”
Foto: SVT

Gabriel Odenhammar, 35, var bara åtta år när han slog igenom som ”Håkan-Bråkan” i filmen ”Sunes jul”. Det var början på en framgångriks karriär som barnskådis, men den avslutades dramatiskt då han fick problem med både alkohol och depression. När han ser tillbaks på åren när han spelade in filmerna jämför han sig mycket med skådisen Macaulay Culkin som spelade huvudrollen i ”Ensam hemma”, eftersom båda har haft problem med både alkohol och depression. 

– Vi har väl haft lite samma problem han och jag. Man kan jämföra mina problem, lite med alkoholen, fast med förhållandevis lite pengar. Men på en skala så stämmer det nog rätt bra, sa han till Expressen i en tidigare intervju.

Men som tur var vände livet och i dag jobbar han som flygledare på Norrköpings flygplats, och har tidigare arbetat som brandman i många år. 

Birk Borkason i ”Ronja Rövardotter”

Ronja Rövardotter (Hanna Zetterberg) tillsammans med Birk Borkason (Dan Håfström).
Foto: OKÄND - / FILMBOLAG
Birk Borkason (Dan Håfström) med sina barn.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Dan Håfström, 46, spelade ”Birk Borkason” i den hyllade och älskade filmen ”Ronja Rövardotter”. Dan vill inte prata om insatsen som Birk i filmen uppger han till Aftonbladet.

 – Det är inte meningen att verka upprörd, men jag vill inte prata om det, sa han då. 

I dag har han helt släppt sin skådespelarkarriär och arbetar som en journalist i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.