Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Baren"-vinnaren blåste en miljon: "Inget jag ångrar"

”Jokkmokk” var 22 år när han blev rikskänd. I dag har han hunnit fylla 40 och lever utanför strålkastarljuset. Foto: Privat
Mathias "Jokkmokk" Enlund blev överlägsen vinnare i TV3:s succéserie ”Baren” 2001. Foto: TV3
Premiären av ”Baren” hösten 2001. Foto: BERTIL HASKEL
Robert Aschberg var barsk programledare för ”Baren”. Foto: TV3
1999 blev Robert Andersson ”Robinson-Robban” med svenska folket. I Stockholms-vimlet fann han och ”Jokkmokk” varandra. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den norrländska dokusåpaprofilen lämnade kändisskapet och storstaden bakom sig.

Efter sin omåttliga popularitet i ”Baren” flyttade Mathias ”Jokkmokk” Enlund hem och lever i dag ett lugnt familjeliv med småbarn.

– En jokkmokkare passar sällan in i en storstad, säger han i sin första intervju på 18 år.   

2001 vann Mathias ”Jokkmokk” Enlund, 40, tv-tittarnas hjärtan och en miljon kronor i dokusåpan ”Baren”. Konceptet gick ut på att deltagarna skulle bo tillsammans och driva Gamla Stans bryggeri i Stockholm. Skandalsåpan hade ett par oerhört framgångsrika säsonger kring millennieskiftet, men konkurrerades sedan ut av ”Big Brother” och ”Farmen”. 

Efter några år av festande i storstaden packade Mathias Enlund ihop och flyttade tillbaka till sitt Jokkmokk.

– Mitt liv är ganska lugnt och stillsamt, så som jag ville ha det efter allt. Jag drog mig tillbaka efter tiden i Stockholm, säger han.

För Mathias var offentligheten inget han hade suktat efter. I stället kände han sig obekväm med att folk kände igen honom.

– En jokkmokkare passar sällan in i en storstad, eller jag gjorde inte det i alla fall. Det blev en liten kulturkrock nästan. Jag trivdes väl aldrig riktigt. Det blev jobbigt när folk kände igen mig, folk pekade och viskade. Det var väl mycket därför som man drog sig undan också.

Köpte en skoter

Men ”Baren”-vinsten gjorde honom även en miljon kronor rikare. Pengarna spenderade dokusåpaprofilen på nöjen, något han inte ångrar.

– Jag har väl inte spenderat dem helt på rätt sätt. Mycket gick ut på att blåsa pengarna på nöjen. Men det är inget som jag ångrar utan jag är faktiskt glad att det blev så. Att man passade på att leva livet när man kunde. Men jag köpte även en skoter och en stuga till fjälls.

Mathias Enlund menar att han inte heller ångrar sin medverkan i programmet. Tvärtom uppmanar han unga att ta chansen att medverka i en dokusåpa.

– Det var ju relativt nytt i Sverige, det där med dokusåpor så det är inget jag ångrar utan jag skulle vilja att fler var med om det. Det är ofta en lite negativ klang gällande dokusåpor men det har gett mig mycket positivt, säger han och fortsätter:

– Jag åkte runt i hela Sverige på turnéer så jag har besökt de flesta ställen, fick träffa otroligt mycket folk och många har jag kontakt med fortfarande. Så det gav mig mer positivt än negativt. Jag ser det som en upplevelse och att jag faktiskt har fått vara med och skapa lite tv-historia. 

Mathias Enlund berättar att han fortfarande har kontakt med andra deltagare från programmet, genom sociala medier och telefonsamtal. Men Robert ”Robinson-Robban” Andersson, 45, är den person från dokusåpa-tiden i Stockholm som står honom närmst.

– Den jag har mest kontakt med nu är Robinson-Robban. Vi var ju inte med i samma dokusåpa men han är från Gällivare, och jag från Jokkmokk så man känner väl lite samhörighet genom det.

”Ett nederlag”

Idag arbetar Mathias Enlund som platschef inom asfaltsbeläggning. Han har två söner på 6 och 7 år och genomgick nyligen en separation. Något som han tycker känns tråkigt men vanligt.

– Vi kör varannan vecka med barnen nu, som de flesta andra höll jag på att säga, säger han och fortsätter:

– Det är väl jättetråkigt, främst för barnens skull. Men när man har provat länge och till slut inser att det inte funkar så är det de enda rätta. Men det är klart ett nederlag, helst vill man ju vara den där kärnfamiljen hela livet ut men det är inte alltid det funkar.