Anna Mannheimer trodde som liten att hon skulle gifta sig med en tystlåten, lång, mörk man. Foto: Leif Gustafsson
Anna Mannheimer trodde som liten att hon skulle gifta sig med en tystlåten, lång, mörk man. Foto: Leif Gustafsson

Anna Mannheimer: "Jag var 37 år och nästan oskuld"

Publicerad
Uppdaterad
Hon har seglat upp som en av Sveriges populäraste radioröster.
Men det var aldrig meningen att Anna Mannheimer skulle sitta och prata i radio.
- Jag är virrig och dålig på att planera inför framtiden, säger hon till Extra.
Anna Mannheimer, 47, ville som liten bli doktor och gifta sig med en tystlåten, lång, mörk man.
Men livet tog en helt annan inriktning för den populära radiorösten. Frukostprogrammet "Mannheimer & Tengby" har gjort henne till en av Sveriges populäraste radioröster.
Hon blev aldrig doktor och nu är hon sedan 10 år tillbaka lyckligt gift med allkonstnären Peter Apelgren, 52. Men från början var hon inte alls intresserad av Peter som hon träffade i samband med radioshowen "Rally".
Men tjat lönar sig. Och Peter var outtröttlig. Ett år senare var de gifta.
- Det gick så snabbt när jag sagt ja att vi knappt hunnit göra det innan bröllopet, säger Anna till Extra.
- Jag var 37 år - och nästan oskuld.

Turnerar

I dag är de så tajta att de även turnerar tillsammans.
- Peter blev våldsamt förälskad i mig när vi gjorde "Rally", han tjatade i ett år men jag var ganska avvaktande.
- Han var inte precis min typ, jag trodde jag skulle träffa en tystlåten, lång mörk man.
Till slut kapitulerade Anna, insåg att det här nog var rätt kille.
- Jag var utmattad och tänkte, okej då, jag ger väl upp.
Peter Apelgren, som varit gift tidigare och har två söner, hade lyckats. Ett år efter bröllopet kom dottern Olga, 9, som de adopterades från Kina. Adoptionen kändes naturlig eftersom Anna närmade sig 40 och var orolig för att det kanske inte skulle bli några barn.
Anna Mannheimer säger att hon är virrig och dålig på att planera inför framtiden. Hon började sin yrkesbana med olika ströjobb - i en modebutik, diskade på krogen och sålde mjällshampo "på torget".

Öppnade en ny värld

Därefter hamnade hon på en medieutbildning på Nordiska folkhögskolan i Kungälv och plötsligt föll bitarna på plats. Journalistiken öppnade en helt ny värld.
Men livet som doktor hägrade hela tiden, fast nu handlar det mest om att pyssla om familjen och ta hand om jättekatten Ines, en kanin och ett marsvin. I framtiden kan hon tänka sig att göra en modern och rolig version av tv-klassikern "Fråga doktorn".
- Oj, det låter som jag försöker sälja in en programidé!
Tv är inget nytt för Anna som bland annat gjort "Anna på nya äventyr" där hon intervjuade personer som Christer Sjögren och Dolph Lundgren i ovanliga miljöer. Kändisarna fick lämna sina tidigare roller och visa på helt nya dimensioner.
Vid sidan om radiojobbet med Tomas Tengby återupptar hon snart sitt gamla jobb som krönikör i Göteborgs-Posten och till hösten är det åter dags att turnera med föreställningen "Gift - ett livsfarligt ämne" som hade premiär hösten 2010.
- Jag rekommenderar alla par att åka ut på turné, om det är möjligt...

Var nervös

- Innan var jag bara nervös, trodde vi skulle bli irriterade på varandra. Men det var fantastiskt kul, det enda tråkiga är att båda är borta från Olga.
Peter är däremot helt befriad från scenskräck.
- Han är cool, han njuter verkligen av att stå på scenen.
Blir det någon fortsättning på "Mann heimer & Tengby"?
- Vi kör vi året ut, men det går så bra så det blir nog en fortsättning nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag