Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Agneta Sjödin avslöjar orgierna på Fort Boyard

Succéprogrammet ”Fångarna på fortet” sändes för första gången den 29 september 1990.
Agneta Sjödin, Susanne Reuter och Gunde Svan i årets säsong. Foto: GUSTAV HALLÉN / TV4
Jon Henrik Fjällgren bröt benet och tvingades lämna fortet.
Daniel Norberg blev biten av en krokodil. Foto: TV4
Gunde Svan gav 2010 ett oväntat råd till ”Let's dance”-domaren Ann Wilson. ”Ta dem bakifrån”, sa han då. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

”Fångarna på fortet” har varit en självklar fredagsunderhållning för många svenskar under många år. 

Men bakom kulisserna har en del barnförbjudna händelser utspelat sig. 

– Det är ju väldigt mycket orgier på fortet, i varenda cell, har programledaren Agneta Sjödin tidigare sagt i podcasten ”Tankar med”, och skrattat. 

Mycket har hänt under säsongen. Artisten Jon Henrik Fjällgren, 32, tvingades lämna fortet efter att ha fallit och brutit foten, fotbollslegendaren Glenn Hysén, 59, dök upp med sår i ansiktet, Daniel Norberg, 29, blev biten av en krokodil och en storm slog till mot fortet. 

Förutom att ”Fångarna på fortet” är underhållande tv så har de också väldigt roligt bakom kulisserna, säger programledaren Agneta Sjödin. 

– Vi hade så väldigt kul ihop allesammans som jobbat med det, det var jättekul att det blev så lyckat, säger hon. 

”Fångarna på fortet” är förutom ett av Sveriges största underhållningsprogram också ett program som har omringats av en del skandaler. Bröstbråk, sexorgier och fylleslag är bara några av de rubriker som har skrivits om programmet. 

Agneta Sjödin: ”Väldigt mycket orgier”

2017 berättade Agneta Sjödin i Daniel Redgerts podd ”Tankar med” om vad som har hänt bakom kulisserna.

– Det är ju väldigt mycket orgier på fortet, i varenda cell, sa hon då bland annat om de sexrykten som florerat kring programmet.

Hon skrattade och fortsatte berätta att det har blivit lugnare med åren:

– Jag kan tyvärr inte säga något. Men det känns som att det var lite vildare på nittiotalet när jag jobbade med det då, då hörde jag mer rykten. Nu hör jag inte så mycket sånt, säger hon i podcasten.

I dag berättar hon att jobbet på fortet är väldigt intensivt och att det knappt finns tid till att umgås med deltagarna. 

– Man umgås inte så mycket, vi jobbar så otroligt intensivt. Och har det kommit nya deltagare så hejar vi på dem och hälsar dem välkomna och berättar lite olika saker. Vi äter och vi går och lägger oss. Sen jobbar vi, säger hon. 

Men var det så att det var vildare förut?  

– Det är möjligt. 

Mer än så vill hon inte kommentera den omskrivna tiden. 

Deltagaren Patrik Sjöberg har tidigare berättat om festandet i samband med inspelningen av ”Fångarna på fortet” och att deltagare har kräkts i båtarna på väg ut till ön.

– Det var några som mådde väldigt dåligt. Och det kanske inte bara berodde på hög sjö, utan det berodde nog på att det festats en hel del kvällen innan, har han tidigare berättat.

Camilla Henemark har tidigare sagt att hon har haft sex på fortet. Foto: SVEN LINDWALL
Agneta Sjödin i ”Fångarna på fortet” 1999. Foto: FOTO: CHRISTER JANSSON/TV4 / TV4

Omfattande fylla

Vid ett annat tillfälle ska två deltagare även ha missat sitt plan hem på grund av sena fester och en person ska ha hamnat på sjukhus på grund av sitt stora alkoholintag.

En deltagare vittnar också om att det dracks så mycket alla deltagare emellan, att de hade svårt att minnas mycket av själva tävlingen och resan, och att flera av dem vaknade upp i en bilrondell efter en fyllekväll.

Markoolio ska ha blivit portad från ett hotell efter att redlöst berusad slagit på dörrar med en brandsläckare.

– Han är aldrig mer välkommen hit. Jag tänkte ringa polisen, men jag tyckte det var schystare att låta svenska tv-kanalen ta hand om sin idiot, sa hotelldirektören François Barrier då.

Skådespelaren Johannes Brost var med i programmet under sju säsonger, och vittnar i sin självbiografi om den vilda tiden under inspelningarna av programmet.

Bland annat skriver han att brottaren Frank Andersson och artisten Camilla Henemark, som Brost var i samma lag som, hade sex och höll på att missa båten ut till fortet där inspelningen skulle äga rum.

En händelse som även Camilla Henemark tar upp i sin självbiografi - och hävdar att hon och Frank sedan även hade ”en intim stund” i en av fortets celler.

– Det stämmer inte. Vi hade trevligt med Johannes Brost, käkade och drack. Det är fånigt att hon skriver så. Att vi skulle hålla på i någon cell, det är ju bevakat överallt. Det är bullshit, pinsamt. Man ska inte fara med osanningar, har Frank Andersson sagt.

Skandalerna på fortet

1993: Artisten Camilla Henemark hävdar i sin självbiografi att hon och brottningsstjärnan Frank Andersson hamnade i säng. Frank förnekade händelsen och sa: ”Det är fånigt att hon skriver så”.

2003: ”Robinson”-stjärnan Emma Andersson utsattes för närmande från en av de franska kameramännen.

2004: ”Robinson”-Zübeyde Simsek och ”Farmen”-Qristina Ribohn hamnade i ett stort bröstbråk. Qristina hävdade att Zübeyde visat brösten för henne på flygplanet. ”Du är bara avundsjuk på min kropp”, svarade Zübeyde.

2004: Två kvinnliga deltagare började tävla om vem som kunde dricka mest. En fick magpumpas på akuten.

2004: Artisten Markoolio kräktes på hotellets poolområde och blev dagen efter utkastad.

2010

Peter Gustafson från ”Bonde söker fru” och ”Let's dance”-dansaren Tobias Karlsson festade rejält under inspelningarna och missade sitt plan hem från fort Boyard i Frankrike.

2010: Höjdhopparen Patrik Sjöberg har berättat att flera av deltagarna var så bakfulla att de var nära att kräkas i båtarna ut till Fort Boyard.

Något som inte gick hem hos produktionen – som reagerade kraftigt.

2010

Gunde Svan och Agneta Sjödin delar ofta med sig av goda råd ute på ”Fortet”. Men när det var dags för ”Let's dance”-domaren Ann Wilson att möta skorpioner i en cell får hon plötsligt ett oväntat råd av Gunde – som gör att Agneta Sjödin häpnar i tv.

- Ta dem bakifrån, sa Gunde nöjt.

2011: Bloggaren Paulina ”Paow” Danielsson var bara 16 år när hon var med – och berättade hur hon bjöds på sprit under en fest.

Orgier även i Paradise hotel - Josie berättar allt

Josie Capllonch är en av deltagarna i årets säsong av Paradise hotel