Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen-ikonen invald i Melodifestivalens hall of fame

Expressen-ikonen Peter Himmelstrand (till vänster) har valts in i Melodifestivalens hall of fame. På bilden tillsammans med 1978 års vinnare Björn Skifs (mitten).
Foto: OLLE LINDEBORG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BERTIL WÖLLNER

Expressen-ikonen Peter Himmelstrand har valts in i Melodifestivalens hall of fame.

Journalisten och låtskrivaren skrev tolv bidrag till Melodifestivalen.

Två av dem vann: ”Det börjar verka kärlek, banne mej” 1968 och ”Det blir alltid värre framåt natten” 1978.

Peter Himmelstrand dog 1999, 62 år gammal. På Expressen var han verksam som journalist och krönikör från mitten av 1950-talet. De sista åren jobbade han som krönikör och senare också textredigerare.

Sitt stora genombrott som låtskrivare fick han med Siw Malmkvists ”Jazzbacillen”. Under sin karriär som låtskrivare skrev han mer än 3 000 schlagertexter och 400 melodier, skrev DN efter hans död.

– Även om han inte finns med oss längre, så kommer hans låtar för alltid finnas kvar, sa programledaren Oscar Zia när beskedet presenterades i Melodifestivalen på lördagen.

Motiveringen löd bland annat:

”Peter Himmelstrand väljs in i Melodifestivalens hall of fame för att han introducerade pop på svenska i Melodifestivalen.”

Som en hyllning till Peter Himmelstrand framförde artisten Lionman Towa Carsons låt ”Alla har glömt”, skriven av just Himmelstrand.

Som en hyllning till Himmelstrand framförde artisten Lionman Towa Carsons låt ”Alla har glömt”, skriven av just Himmelstrand.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.