SVT-huset Foto: SVTSVT-huset Foto: SVT
SVT-huset Foto: SVT
En av experterna i programmet Foto: SVTEn av experterna i programmet Foto: SVT
En av experterna i programmet  Foto: SVT
SVT:s "Gift vid första ögonkastet" har gjort fiasko gällande att skapa lyckliga äktenskap. Foto: SVTSVT:s "Gift vid första ögonkastet" har gjort fiasko gällande att skapa lyckliga äktenskap. Foto: SVT
SVT:s "Gift vid första ögonkastet" har gjort fiasko gällande att skapa lyckliga äktenskap. Foto: SVT

Experternas kritik efter
besluten: Lägg ner det

Publicerad

SVT:s "Gift vid första ögonkastet" har gjort fiasko gällande att skapa lyckliga äktenskap.

Nu kräver experter att programmet läggs ned - eller görs om.

– Det är ett utnyttjande av människor. Man utsätter dem för något som är svårt att överblicka vilka konsekvenser det får, säger relationsexperten Sverker Wadstein.

Den tredje säsongen av SVT-programmet "Gift vid första ögonkastet" har precis sänts klart. 

I programmet paras människor ihop av experter, gifter sig och ska få det att fungera. 

Men resultatet är magert. Inget av de nio paren som matchats ihop och gift sig är i dag gifta - och nu kräver relationsexperter att programmet läggs ned.

– Resultatet visar att den tro man har på experters syn på vilka som passar ihop inte stämmer, och att kärlek och attraktion är något som är bortom det som vi begriper, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare och relationsexpert.

Han tycker inte att det är ett program som platsar i SVT.

– SVT kan höja sig lite över den dokusåpamodell som detta program ändå präglas av, menar han.

Charlotte Sanders är även hon relationsexpert. Hon är inte imponerad av alla spruckna relationer i programmet.

Inte klart med ny säsong

– Det här är resultatlöst. Ska SVT fortsätta med en ny säsong så måste man ändra formatet, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror inte att experterna i programmet kan para ihop människor och det är ju verkligen den här serien ett bevis på.

Siri Bergerud är projektledare för "Gift vid första ögonkastet" på SVT. Hon säger att det ännu inte är klart om det blir någon ny säsong. Men hon hoppas det. 

– Efter varje säsong så har vi gjort ganska stora justeringar inför kommande säsong baserat på vad deltagarna tyckt om sin medverkan. Det kommer vi göra nu med om det blir en fortsättning, säger hon.

Hon försvarar programmet och menar att det fyller ett syfte.

–  I dagens mediebrus så måste man ta andra grepp för att nå ut och bli relevant. Ett studioprogram där experter sitter och berättar hur man ska göra i en relation har inte samma relevans längre. Det här är ett försök att nå fram, att gå från praktik till handling, säger hon.

"Våra sista enorma mysterier"

Men hon medger att ambitionen att skapa varaktiga äktenskap är svår att nå.

– Vi pratar om kärlek, och kärlek är ett av våra sista enorma mysterier, säger hon.

Mats Ingelborn var en av deltagarna i årets säsong. Han gifte sig för programmet med Elizabeth Feurst, men de är nu skilda. Han försvarar programidén.

– Om det handlar om att engagera människor och tittare, så är det ett bra program. Men om det handlar om att hitta människor som ska leva lyckliga, så är det ett experiment som kanske kan fungera, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag