Experterna svarar på frågor

Publicerad
Uppdaterad
Expressens experter svarar på frågor om Jacksonrättegången.

Vad tror du avgjorde att Michael Jackson friades?

Sven-Erik Alhem, överåklagare, Malmö: – Faktiskt var det nog basfakta. Vi har ju att göra med ett brottsoffers trovärdighet i kombination med den påverkan som modern kan ha haft. Det tror jag har varit en väldig svaghet. Det har nog ytterst varit med som en svag länk. Pia Tengvall, advokat, Solna: – Det är nästan omöjligt att svara på. Det som framkommit är väl att familjen tidigare gjort polisanmälningar och velat ha en uppgörelse. Det är förstås en sån sak som man reagerar starkt på.

Hur tror du att juryn resonerade?

Alhem: – Jag utgår i från att de gjort sitt bästa att utvärdera bevisningen så korrekt som möjligt. Det är en oerhört grannlaga uppgift att pröva bevisningen i den här typen av mål. Det blir ju inte lättare när det är en superkändis inblandad. Finns det till exempel andra motiv än att berätta sanningen? Tengvall: – Jag har ju bara fått information från medierna men jag kan tänka mig att juryn just har tänkt på att han är så rik och förmögen och att det har haft betydelse för utslaget. Eventuellt har också alla Jacksons anhängare påverkat utslaget.

Hade en svensk åklagare väckt ett liknande åtal?

Alhem: – Jag frågade mig det när jag såg på CNN. Det är alltför svårt att säga utan att ha gått igenom hela materialet. Men det framgår redan att det kommer att riktas kritik i efterhand mot det sätt åklagarsidan arbetet. Tengvall: – Knappast. Vi vet ju i Sverige att det bara är en bråkdel som leder till fällande dom i sådana här fall, det är extremt starkt beviskrav. Det räcker oftast inte med ord mot ord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag