Exfruns ärliga ord – om Robert Brobergs otrohet

Robert Brobergs musik prisades flera gånger. 1990 blev han ”årets artist” på Grammisgalan
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Eva Bolin och Robert Broberg levde tillsammans med varandra på nittiotalet. De fick en dotter tillsammans.
Foto: HELÉN BEMERT / EXP
På låten ”Everything disappears” gästades Robert Broberg av Marie Fredriksson.
Foto: JOCKE BERGLUND
Robert Broberg med sin första fru Eva Myhre.
Foto: JONNY GRAAN / EXP
Robert Broberg gjorde sig känd för sina fräcka låttexter.
Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

Robert Broberg avled i Parkinsons sjukdom 2015. 

Den folkkäre artisten lämnade ett brokigt och skandalomsusat liv efter sig.

Nu avfärdar hans exhustru, Eva Bolin, ryktena om att artisten skulle var ”notoriskt otrogen”. Samtidigt berättar hon om en exmake som var ensam och svartsjuk.

– Det var svårt att vara Robert Broberg. Han hade ju inte några vänner, säger hon i podden ”Hitfabriken” med Fredrik Ralstrand.

Robert Broberg är en av Sveriges mest folkkära artister. Bland hans kändaste verk finns låtarna ”Uppblåsbara Barbara”, ”Båtlåt” och ”Öken”. Alla med komiska inslag. Men bakom de skämtsamma låttexterna döljde sig ett mörker. 

I öppenhjärtig intervju i podden ”Hitfabriken” blickar hans exhustru, Eva Bolin, tillbaka på deras relation samt Robert Brobergs ljusa och mörka sidor.  Hon berättar bland annat att den omtyckta artisten inte hade några vänner.

– Det var ju självvalt för att han var så upptagen, säger hon i podden och fortsätter:

– För honom att ställa sig upp och hålla ett tal, det finns inte. De som sa ”Robban kan du inte ta upp gitarren?” Aldrig i livet. Den personen var han inte.

Inte ”notoriskt otrogen”

Flera kvinnor berättar om Robert Brobergs charm och stilighet i Klas Gustafssons bok ”Robert Broberg - letar efter sig själv”. Men det målas också upp en bild av en stundtals deprimerad människa – som var sexmissbrukare och hade gjort otrohet till sin sport.

”Han samlade på kvinnor och man fick vänja sig vid att de cirklade runt honom”, säger Anastasia von Zweigbergk i boken.

Robert Broberg hade fem barn med tre olika kvinnor. Eva Bolin var den person som kanske kände honom allra bäst. De levde tillsammans i 15 år och fick barnet Isabella. Hon har själv inte läst boken, men medger att familjelivet inte riktigt var hans grej. Nu avfärdar exhustrun otrohetsryktena som överdrivna.

– Det var skriverier på löpet om att han notoriskt otrogen och sexmissbrukare. Det är inte sant, säger hon och fortsätter:

– När det inte var så bra, så visst fanns det otrohet. Men den var inte notorisk och det gäller inte bara han.

Var väldigt svartsjuk

Enligt exfrun hade Robert Broberg hade också ett extremt kontrollbehov. När hon skulle träffa vänner fick hon hitta på lögner. Eva Bolin minns särskilt en tid när hon var hemma med sin dotter Isabella och skulle träffa en manlig vän.

– Jag hade många manliga vänner. Men det gick liksom inte. Han hade fått barn samtidigt som oss och våra barn lekte så bra ihop. Jag ljög för Robert, och sa att Hans hette Louise eller något, säger hon och fortsätter:

– När mobilen kom så var det som en fotboja, det var inget kul! Han var tokig när man inte svarade.

Den andra juli skulle Robert Broberg fyllt 81 år. 

Expressen har varit i kontakt med Eva Bolin, hon tackar nej till att kommentera ytterligare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.