Adam Pålsson, Peter Viitanen, Hannes Holm, Kenneth Gärdestad. Bilder från galapremiär på filmen TED - För kärlekens skull. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESAdam Pålsson, Peter Viitanen, Hannes Holm, Kenneth Gärdestad. Bilder från galapremiär på filmen TED - För kärlekens skull. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Adam Pålsson, Peter Viitanen, Hannes Holm, Kenneth Gärdestad. Bilder från galapremiär på filmen TED - För kärlekens skull.  Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Adam Pålsson anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull", filmen om Ted Gärdestad, en av Sveriges mest älskade artister. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNAdam Pålsson anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull", filmen om Ted Gärdestad, en av Sveriges mest älskade artister. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adam Pålsson anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull", filmen om Ted Gärdestad, en av Sveriges mest älskade artister.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Ramel, Ted Gärdestads ex. Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURESLotta Ramel, Ted Gärdestads ex. Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES
Lotta Ramel, Ted Gärdestads ex.  Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES
Gitarristen Janne Schaffer. Foto: EXPRESSENGitarristen Janne Schaffer. Foto: EXPRESSEN
Gitarristen Janne Schaffer.  Foto: EXPRESSEN
Benny Andersson och Björn Ulvaeus, från ABBA. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMBenny Andersson och Björn Ulvaeus, från ABBA. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Benny Andersson och Björn Ulvaeus, från ABBA.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
SÂngaren och kompositören Ted Gärdestad. Foto: PER KAGRELLSÂngaren och kompositören Ted Gärdestad. Foto: PER KAGRELL
SÂngaren och kompositören Ted Gärdestad.  Foto: PER KAGRELL

Exet avslöjar lögnen – i filmen om Teds liv

Publicerad

Björn Borg, Abba-medlemmarna, Stikkan Andersson, Janne Schaffer och hela familjen Ramel.

Filmen om Ted Gärdestad vimlar av kända kulturpersonligheter - men de allra flesta har inte fått godkänna sin medverkan:

– De är ju högst offentliga personer, förklarar regissören och manusförfattaren Hannes Holm. 

 

”Ted – för kärlekens skull” snålar inte med popikonens fantastiska liv. Det mesta är med. Från tenniskarriären tillsammans med Björn Borg och ungdomens triangeldrama mellan de två och Helena Anliot. Till det musikaliska samarbetet med Abba, och första mötet med familjen Ramel i och med att Ted Gärdestad på sjuttiotalet var gift med Povel Ramels dotter, skådespelerskan Lotta Ramel.

Filmberättelsen om Ted Gärdestad är på så vis en nästan otroligt historia, där det mesta trots allt är sant, även om somligt är påhittat. 

– Det står ju ”fritt efter Ted Gärdestads liv”. Det är ju något lite löjligt man alltid skriver, men jag tycker också att det är viktigt. För det är en saga. En påhittad historia om Teds liv, och sen är det vissa situationer som verkligen har hänt, och sen vissa som inte har hänt, och det måste få funka så. Annars finns det dokumentärer man kan kolla på, säger Hannes Holm.

 

LÄS MER: Kenneth Gärdestads kamp för Teds minne

 

Har du pratat med de som figurerar i filmen? Björn Borg eller Björn Ulvaeus och Benny Andersson?

– De är ju personer som har dykt upp i Teds liv. Jag har hållit mig mest kring familjen, och har inte pratat med de andra, förutom Janne Schaffer för han gjorde en hjälteinsats i slutet av Teds liv. Han var en av de få, tillsammans med Kenneth (Gärdestad), som klarade av Teds sjukdom mot slutet.  

Så de andra är med vare sig de vill eller inte?

– Ja, de är ju högst offentliga personer, säger Hannes Holm och fortsätter:

– Sen har Lotta Ramel också varit en väldigt bra människa att prata med eftersom hon också är i branschen. Hon har betytt mycket för filmens tillblivelse.

Lotta Ramel berättar om filmfusket

Lotta Ramel och sonen Jim anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lotta Ramel är själv med i filmen och spelar då sin egen mor. Hon har intygat att mycket i ”Ted” är sant, men att vissa scener utgör undantag. Bland annat skildringen av hur hennes pappa Povel och Ted Gärdestad först möttes i familjens trädgård:

– Så var det inte. Film är ju film, och då har man all rätt att lägga till och dra ifrån. Det skulle mycket väl kunna ha gått till så, säger hon.

 

LÄS MER: Exets kärleksord – om Ted Gärdestad 

 

Ann Zacharias som var sambo med Ted Gärdestad på åttiotalet och spelas av Hanna Alström, har däremot inte varit involverad i filmarbetet:

– Ann har jag inte haft kontakt med alls. Men hon har sett sina scener och okejat dem. Det är en skön känsla om de närstående tycker att filmen är okej, samtidigt som dramatiken måste komma i första hand, säger Hannes Holm.

Benny Andersson avböjer att kommentera. Björn Borg låter meddela att han inte blivit tillfrågad om att skildras i filmen, men vill inte kommentera i övrigt. Expressen har sökt Björn Ulvaeus.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag