Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Exet avslöjar lögnen – i filmen om Teds liv

Adam Pålsson, Peter Viitanen, Hannes Holm, Kenneth Gärdestad. Bilder från galapremiär på filmen TED - För kärlekens skull.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Adam Pålsson anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull", filmen om Ted Gärdestad, en av Sveriges mest älskade artister.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Ramel, Ted Gärdestads ex.
Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES
Gitarristen Janne Schaffer.
Foto: EXPRESSEN
Benny Andersson och Björn Ulvaeus, från ABBA.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
SÂngaren och kompositören Ted Gärdestad.
Foto: PER KAGRELL
1 / 7

Björn Borg, Abba-medlemmarna, Stikkan Andersson, Janne Schaffer och hela familjen Ramel.

Filmen om Ted Gärdestad vimlar av kända kulturpersonligheter - men de allra flesta har inte fått godkänna sin medverkan:

– De är ju högst offentliga personer, förklarar regissören och manusförfattaren Hannes Holm. 

”Ted – för kärlekens skull” snålar inte med popikonens fantastiska liv. Det mesta är med. Från tenniskarriären tillsammans med Björn Borg och ungdomens triangeldrama mellan de två och Helena Anliot. Till det musikaliska samarbetet med Abba, och första mötet med familjen Ramel i och med att Ted Gärdestad på sjuttiotalet var gift med Povel Ramels dotter, skådespelerskan Lotta Ramel.

Filmberättelsen om Ted Gärdestad är på så vis en nästan otroligt historia, där det mesta trots allt är sant, även om somligt är påhittat. 

– Det står ju ”fritt efter Ted Gärdestads liv”. Det är ju något lite löjligt man alltid skriver, men jag tycker också att det är viktigt. För det är en saga. En påhittad historia om Teds liv, och sen är det vissa situationer som verkligen har hänt, och sen vissa som inte har hänt, och det måste få funka så. Annars finns det dokumentärer man kan kolla på, säger Hannes Holm.


LÄS MER: Kenneth Gärdestads kamp för Teds minne


Har du pratat med de som figurerar i filmen? Björn Borg eller Björn Ulvaeus och Benny Andersson?

– De är ju personer som har dykt upp i Teds liv. Jag har hållit mig mest kring familjen, och har inte pratat med de andra, förutom Janne Schaffer för han gjorde en hjälteinsats i slutet av Teds liv. Han var en av de få, tillsammans med Kenneth (Gärdestad), som klarade av Teds sjukdom mot slutet.  

Så de andra är med vare sig de vill eller inte?

– Ja, de är ju högst offentliga personer, säger Hannes Holm och fortsätter:

– Sen har Lotta Ramel också varit en väldigt bra människa att prata med eftersom hon också är i branschen. Hon har betytt mycket för filmens tillblivelse.

Lotta Ramel berättar om filmfusket

Lotta Ramel och sonen Jim anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lotta Ramel är själv med i filmen och spelar då sin egen mor. Hon har intygat att mycket i ”Ted” är sant, men att vissa scener utgör undantag. Bland annat skildringen av hur hennes pappa Povel och Ted Gärdestad först möttes i familjens trädgård:

– Så var det inte. Film är ju film, och då har man all rätt att lägga till och dra ifrån. Det skulle mycket väl kunna ha gått till så, säger hon.


LÄS MER: Exets kärleksord – om Ted Gärdestad 


Ann Zacharias som var sambo med Ted Gärdestad på åttiotalet och spelas av Hanna Alström, har däremot inte varit involverad i filmarbetet:

– Ann har jag inte haft kontakt med alls. Men hon har sett sina scener och okejat dem. Det är en skön känsla om de närstående tycker att filmen är okej, samtidigt som dramatiken måste komma i första hand, säger Hannes Holm.

Benny Andersson avböjer att kommentera. Björn Borg låter meddela att han inte blivit tillfrågad om att skildras i filmen, men vill inte kommentera i övrigt. Expressen har sökt Björn Ulvaeus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.