Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Exkärlekens sista möte med Marie Fredriksson

Marie Fredriksson har avlidit – här är höjdpunkter från hennes karriär
Lasse Lindbom, 70, minns tiden med Marie Fredriksson på 1980-talet. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
De båda jobbade ihop, men var även ett par under några år. Här tillsammans på scenen 1984.Foto: INGELBERT STENSTRÖM
Marie Fredriksson blev 61 år gammal. Foto: IMAGO/IBL
Marie Fredriksson med Lasse Lindbom och bandet Paraply 1984. Foto: INGELBERT STENSTRÖM
Per Gessle och Marie Fredriksson bildade Roxette på 80-talet.Foto: IMAGO/IBL

En av Marie Fredrikssons allra närmaste på 80-talet var artisten Lasse Lindbom.

De både jobbade ihop och var under några år också i ett förhållande med varandra.

Nu berättar han om sista mötet med Marie – och även om deras tid tillsammans.

– Hon golvade oss med sin sång. Det blev inledningen till både vårt samarbete och så småningom vårt förhållande.

Lasse Lindbom, 70, har länge varit verksam som artist och producent. 

Och i början av 80-talet korsades hans och Marie Fredrikssons vägar för första gången. Det skulle bli början på en lång och stark relation – som var både privat och yrkesmässig.

– Min relation med Marie började ju när jag höll på att spela in en egen LP. Jag försökte hitta en tjej att sjunga duett med och då kom Per (Gessle, reds anm) upp med tipset ”jag har en tjej i Halmstad som heter Marie”. Och då provade jag henne och ja, resten är historia.

Marie Fredriksson och Lasse Lindbom blev ett par, och spelade in Marie Fredrikssons  tre första skivor tillsammans. Där fanns hits som ”Ännu doftar kärlek” och ”Efter stormen”.

– Vi kompletterade varandra väldigt bra. Om jag kom upp med en idé så spelade jag upp den. Så fick hon sjunga den, och då växte den här idén i och med hennes röst. Och så skapade vi vidare tillsammans, vilket var fantastiskt roligt. Det är inte helt lätt att hitta någon att göra det med.

– Det man har lärt sig av det är att det är svårt att vara i en relation och samtidigt jobba ihop. Gränserna flyter ut så att säga, till slut handlar det mest bara om jobb. Men det funkade för oss, vi fick ihop jäkligt många bra låtar, fortsätter han. 

Tappade kontakten efter Roxette

Duons tredje skiva gjordes efter att förhållandet tagit slut.

– Då var det en yrkesrelation. 

Lasse Lindbom berättar hur Per Gessle i mitten av 80-talet också låg på för att dra i gång Roxette och hur det musikaliska samarbetet med Marie Fredriksson i och med det   började att lida mot sitt slut.

– Efter det spelade vi ihop då och då men vi gjorde inga plattor. Efter 90 kan man säga har vi haft mycket begränsad kontakt. Vi har inte umgåtts eller så sedan dess.

Expojkvännen och tidigare kollegans sista möte med Marie Fredriksson ägde rum i samband med boksläppet av Marie Fredrikssons självbiografi ”Kärleken till livet” 2015.

Han berättar att han då delvis kände till Maries sjukdomsproblem.

Marie Fredrikssons skivor med Lasse Lindbom som producent/låtskrivare

”Het vind” 1984

”Den sjunde vågen” 1985

”Efter stormen” 1987 

”Känns alltid tungt”

När Expressen pratar med Lasse Lindbom försöker han sätta ord på sorgen efter artistens bortgång.

– Det är klart det känns tungt. Det känns alltid tungt. Det var inte helt oväntat men det är självklart att det är ledsamt och tråkigt och framför allt när hon var så pass ung.

Även om kontakten till stora delar upphörde under 90-talet, minns Lasse Lindbom samtidigt tillbaka på Marie Fredriksson och hennes genombrottstid på 80-talet. 

– På den tiden var en ung ambitiös, glad och rolig tjej som jobbade hårt.

Han resonerar också kring Marie Fredrikssons betydelse som artist. Både i Sverige och i världen.

– Hon är en av våra bästa sångerskor. Och det är väl det avtrycket hon lämnar. Hon har fått många som blivit inspirerade av henne och tagit efter, det tror jag. Och i stora världen är hon väl mer som en ikon för människor. 

Så sörjs Marie Fredriksson 

Så sörjs Marie Fredriksson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.