Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-fruns avskedsmöte med Arne Weise – timmarna innan han dog

Arne Weise blev ”mr julafton” för miljontals svenskar.
Anna Weise, Arne Weise, Andreas Weises partner Sofie Brange och Agnetha Malmberg på Malmö opera 2016. Foto: TOMAS LEPRINCE
Arne Weise med Agnetha Malmberg och barnen Andreas och Anna på Skansen 1990. Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Arne Weise blev 89 år gammal. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Arne Weise somnade in på ett äldreboende i Stockholm, 89 år gammal.

Timmar före hade hans exfru Agnetha Malmberg, mamma till sångaren Andreas Weise, fått ett sista avskedsmöte med tv-legenden. 

– Jag sa inte farväl. Jag sa ”Vi ses i morgon”, säger hon. 

Det var Arne Weises son Andreas som meddelade att hans pappa, tv-ikonen och mannen som länge förkroppsligade julen i SVT, hade gått bort, 89 år gammal. 

”Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skrev Andreas Weise på Instagram. 

Agnetha Malmberg, Andreas Weises mamma och exfru till Arne, berättar att Weise-familjen tog avsked av familjefadern i omgångar. Själv var hon i tisdags kväll på äldreboendet där Weise bodde sedan han fått lämna sin lägenhet på Gärdet i Stockholm. 

Arne Weises exfru om avskedet

– Då var han trött, väldigt trött. Personalen förstod att det var på gång, säger Malmberg, som berättar att Weise dog ”av naturliga skäl”. 

– Han hade inte ont, det tyckte jag var jätteskönt. Det frågade jag om flera gånger. Det kändes som ett jättebra avsked, även om det känns tomt efter honom. 

– Jag sa inte farväl. Jag sa ”Vi ses i morgon”. 

”Orkade inte sitta upp”

Malmberg hade besökt Weise flera gånger veckorna innan han dog. Hans gamla vanliga, pratsamma och livfulla jag hade successivt blivit alltmer nedtonat. 

– Han var skör och bräcklig. Han orkade inte sitta upp längre. Sköterskan sa det, att han helst ville ligga ner, säger Malmberg. 

– När han låg på Sabbatsbergs sjukhus i påskas kom jag dit tillsammans med Henrik S Järrel och Kristina Blomberg, en god väninna som han har känt i 50 år. Vi fikade med honom och han var väldigt tyst. Då sa han: ”Det är alltid jag som hållit låda. Nu är det ni som håller låda!”. 

”Vill inte att det ska sluta så”

Den sista tiden på äldreboendet, innan han blev sängliggande, ägnade Weise mest åt sin stora passion. 

– Han hade sin tv, som Andreas hade fixat åt honom. Tv var hans liv. Nu på slutet tittade han på allt som rörde sig, säger Malmberg. 

Fick du intrycket att han var förlikad med att släppa taget om livet? 

– Om han hade fått ett piller så att han hade kunnat leva 100 år till, då hade han tagit det. Han hade en enorm livsglädje. Men jag tror att han var trött på sin bräckliga hälsa. Att åka fram och tillbaka till sjukhus, det var inte Arne. Han ville ha ett roligt, spirituellt liv. Få vara med i tv och gå på premiärer. Det var hans liv. Han är inte en person som ska bara ligga där i en säng. Man vill inte att det ska sluta så. 

– Han hade precis fått barnbarn. De är ett och två. Nu får de aldrig uppleva sin farfar och morfar. Men de lär aldrig kunna missa honom. Hans tv-karriär kommer alltid att finnas i historieböckerna. Och han fick ett fantastiskt liv.

Ingvar Oldsberg om minnet med Weise: