Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ewas och Evas känga mot ålderskritiken

”Hoppas att fler äldre tjejer vågar”
Eva Rydberg och Ewa Roos trodde inte att de skulle gå vidare till Andra chansen.
Foto: OLLE SPORRONG
”Rena rama ding dong” har blivit en succé.
Foto: OLLE SPORRONG
”Vi är lite i chock”, säger Ewa Roos.
Foto: OLLE SPORRONG

När de gick vidare till Andra chansen trodde Ewa Roos, 71, och Eva Rydberg, 77, att någonting var fel.

Det enorma stödet från familj, vänner och människor runtom i hela landet var inte heller någonting de hade väntat sig. 

Faktum är att de inte ens trodde att de skulle komma med i tävlingen överhuvudtaget.

– Vi är lite i chock, säger Ewa Roos.

Ewa Roos, 71, och Eva Rydberg, 77, har fått hela Sverige att nynna på ”Rena rama ding dong”. Men att låten skulle få ett sådan stort genomslag var ingenting de hade räknat med.

– Det här är ju så roligt. Men vi är lite i chock. Vi trodde inte att den här låten skulle bli så här stor, det har ju blivit en folkrörelse. Det är helt sanslöst. På förskolor och äldreboenden och allt möjligt som folk lyssnar på låten och skickar filmklipp till oss, säger Ewa Roos.

Hon menar att hon inte ens hade trott att de skulle komma med i tävlingen överhuvudtaget.

– Vi hade verkligen inte förväntat oss det här. I våras när Eva Rydberg ringde och frågade om jag ville vara med i Mello med henne och jag sa ”absolut”. Men jag blev chockad att vi ens kom med från första början.

Sedan de tävlade i den andra deltävlingen har Ewa Roos telefon knappt slutat plinga och ringa och hejarop och gratulationer från nära och kära och kolleger bara strömmar in.

Efter att de fått veta att de gått vidare till Andra chansen hade Ewa Roos över 150 meddelanden i sin telefon, berättar hon.

– Jag har aldrig varit med i Mello tidigare men jag har hållit på i många, många år med annat. Men min man säger det, att det här tar ju priset. Min telefon låter oavbrutet.

”Finns åldersnoja i Sverige”

Trots det tycker maken Kenneth att det är väldigt roligt och såväl han som barnbarnen har varit ett fint stöd under Melodifestivalen.

– Barnbarnen säger ”go for it, mormor!” och en av dem hade börjat gråta när vi gick vidare till Andra chansen. De stora barnbarnen tycker ju också att det är superroligt, säger Ewa Roos.

Att två äldre kvinnor tagit sig vidare i tävlingen har inte hänt särskilt många gånger de senaste åren. På presskonferensen menade Ewa Roos och Eva Rydberg att deras succé ska inspirera andra äldre kvinnor till att ställa upp i tävlingen.

– Det här är en siffra och ja, visst, jag blir 72 och Eva blir 78 men hon är den vigaste jag känner. Hon är helt fantastisk. Hon har ju gjort koreografin också och jag håller på att slå ihjäl mig varenda gång, skrattar hon och fortsätter:

– Jag såg någon som hade skrivit att det nästan var pinsamt att vi gör det här i vår ålder, men hallå, vi är inte döda för att vi har fyllt 70. Vi kan röra på oss och vi kan sjunga fortfarande och det är inga problem. Det finns lite åldersnoja i Sverige.


Coronasmitta och magsjuka hos Mello-artisterna: ”Jobbigt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.