Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Evin Ahmad: ”Kan förstå att folk kan bli provocerade”

Evin Ahmad spelar Leya i Netflix-succén ”Snabba cash”.
Foto: Netflix
”Jag tror inte att lika många hade sett 'Snabba cash' om det inte fanns kvinnor att följa” säger Evin Ahmad.
Foto: Netflix

Skådespelaren Evin Ahmad gör succé i Netflixserien Snabba cash.

För Expressen berättar hon om inspelningarna, språket i serien och hur hon ser på kritiken kring att skildra gängkriminalitet i förortsmiljöer. 

– Det är många unga som hört av sig och sagt att 'wow det här är första gången jag ser en svensk tv-serie som jag kan känna igen mig i'. 

Sedan premiären 7 april har serien varit på Netflix topplista. Att ”Snabba cash”-serien blivit så stor tror Evin Ahmad, som spelar en av huvudrollerna, Leya, till viss del har att göra med att man valde just en kvinnlig huvudroll.

– Jag tror inte att lika många hade sett ”Snabba cash” om det inte fanns kvinnor att följa. Vi kvinnor är ju vana att se filmer med bara män, men så fort det är filmer med bara kvinnor så kallas det för en ”tjejfilm”, det är så banalt. Men jag tror att serien nått en mycket bredare publik är för att det finns kvinnor att spegla sig i, som Nala (spelad av Ayaan Ahmed reds. anm.) eller Leya. 

Netflixserien ”Snabba cash” utspelar sig i Stockholm, tio år efter händelserna i filmtrilogin. Historien kretsar kring Leya, en ung ensamstående mamma som försöker lyckas inom startup-scenen. Men för att göra det behöver hon pengar, snabbt. Och hon hamnar snabbt i ett pingpongspel mellan olika typer av smutsiga pengar. 

Evin Ahmad tyckte att det var intressant att porträttera en modern ensamstående mamma som samtidigt är en karriärsökande kvinna. 

– Hon har lite av allt; lite kärlek, man får se henne kämpa och hon befinner sig i de här två olika kontrasterna av världar som var en jätterolig roll att spela, säger Evin Ahmad, som slog igenom redan som 16-åring i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris ”Ett öga rött” (2007). 

Sedan dess har hon studerat vid Stockholms dramatiska högskola och bland annat medverkat i filmen ”Dröm vidare” (2017) och skrivit romanen ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar” (2017).  

Jag lyssnade jättemycket på italiensk opera

Förberedelserna inför inspelningen av ”Snabba cash” tog hon på stort allvar. Förutom många samtal med skaparna, regissören Jesper Ganslandt och manusförfattaren Oskar Söderlund, gick hon en kurs på Stanford university för att förstå startupvärlden, intervjuade personer inom den - och styrketränade.

– Jag gick också hårt in i det känslomässiga för att förstå hur Leya har det, läste massa böcker och jag lyssnade jättemycket på italiensk opera och mediterade.

Italiensk opera?

– Jag tycker ”Snabba cash” är en tragedi och det är de stora känslorna – du har Leya och Salim-berättelsen, familjerelationer och just italiensk opera ger känslan, den här förhöjda känslan som hjälpte mig väldigt mycket.

Evin Ahmad har studerat på Dramatiska institutet där hon gjorde examenspjäsen ”Bangaren” som sen spelades på Unga Klara, Uppsala Stadsteater och Stora Teatern i Göteborg.
Foto: JOHAN BERGMARK / NOK

I ”Snabba cash” sitter tittaren på helspänn varje minut. Men av alla scener med skjutningar, konfrontationer, intima scener med Alexander Abdallah som spelar Salim, är det en dansscen som Evin minns som den jobbigaste. 

– Jag tyckte det var jättejobbigt att göra scenen när Leya och Salim ska dansa tillsammans. Jag får panik av att dansa, jag hade kris då. Jag tyckte verkligen det var pinsamt, alltså det var fruktansvärt, som när någon tvingar upp dig i en ring för att dansa, säger Evin Ahmad och skrattar.

"Det var jätteroligt, vi har skrattat jättemycket" säger Evin Ahmad om de intima kärlekscenerna med Alexander Abdallah. Dansscenen var däremot inte lika rolig.
Foto: Netflix

Intima scenerna med Alexander Abdallah

Kärleksrelationen mellan Salim och Leya är den röda tråden i serien och att spela mot Alexander Abdallah beskriver Evin som väldigt enkelt.  

– Vi jobbade mycket tillsammans med hur vi skulle göra för att det skulle kännas på riktigt och hade ett jättefint samarbete när det kommer till Salim och Leya och hur vi ville porträttera dem och göra kärleksscenerna. Vi har ju varit väldigt intima och man måste bara skratta i såna situationer, så vi har skrattat jättemycket och hade en väldigt bra kemi ihop.

Privat är Evin Ahmad tillsammans med lika aktuella ”Snöänglar”-skådespelaren Ardalan Esmaili. Att ha samma yrken ser hon ofta som någonting positivt. 

– Nej men det är jätteroligt. Vi är varandras mentorer, stöttar och hjälper varandra, ibland hatar vi varandra, det är som vilken relation som helst. Vi har känt varandra jättelänge och jag är väldigt tacksam för han har verkligen supportat mig genom hela den här resan och det har varit jättefint. 

De omtalade jeansen

Folk från hela världen har hört av sig till Evin Ahmad för att fråga: Varifrån är Leyas jeans?

Svaret: 

– De är från Weekday, heter Extra high mom jeans och modellen heter Lash, säger Evin men reflekterar:

– Men jag tror inte det är bara jeansen man vill ha, jag tror det är den power Leya har. Det är så mäktigt med en kvinna som inte förminskar sig själv och jag tror det är det man vill åt snarare om jeansen. 

När det kommer till kritiken mot ”Snabba cash” gällande att skildra våld och droger i förortsmiljö har Evin mycket att säga.

– Det är viktigt att komma ihåg att ”Snabba cash” inte är en dokumentär eller ett reportage. Det är en superkommersiell produkt och det var det även när böckerna och filmen kom. Man undersöker och det är de här olika världarna. Men sen är det som allting: Alla ska inte behöva älska allt och jag kan förstå att folk kan bli provocerade eller reagerar. 

– Det är många som pratat om språket till exempel, samtidigt kan jag tycka att språket har varit en ganska stor fördel i projektet som har gjort att fler kunnat känna igen sig och vilja titta därför. Det är många unga som hört av sig och sagt att 'wow det här är första gången jag ser en svensk tv-serie som jag kan känna igen mig i'. Så jag tror att den har varit superviktig på många plan. Sen frågan om kriminalitet, det blir alltid extra mycket snack om det när det gäller ”Snabba cash”, men se på alla andra actionfilmer där det är vita sexiga män som rånar banker, det är ingen som pratar om kriminalitet och tänker att de glorifierar det då. Och om man kollar på karaktärerna, det är ingen som vill vara i det där livet. 

Framtiden

Sedan premiären av Snabb cash har utländska agenter börjat visa intresse för Evin Ahmad, men det är inget speciellt land som lockar extra för framtiden. 

– Jag har egentligen inga konkreta framtidsplaner mer än att jag verkligen vill utveckla skådespeleriet, göra intressanta kvinnoporträtt. Det är det jag vet att jag vill göra. Sen om det är i USA, Estland eller Åland eller var som helst spelar ingen roll, jag vill jobba med bra människor och bra projekt.  

 – Men det kommer en Viaplayserie som heter Max Anger snart. Sen lite andra grejer...

Evin Ahmad

Ålder: 30.

Bor: Hägersten i södra Stockholm. 

Familj: Sambon Ardalan Esmaili, skådespelare. 

Aktuell: I rollen som Leya i Netflixserien Snabba cash. 

Evin Ahmad är både skådespelare och författare. 2017 släpptes romanen ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”.
Foto: Johan Bergmark / NETLFIX

Snabba cash: Ayaan Ahmed spelar Nala

Ayaan Ahmed, 21, spelar Nala i Netflixserien Snabba cash. Så ser hon på sin karaktär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.