Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Everest"

Jason Clarke som hjälten Rob Hall, som leder expeditionen i filmen "Everest". Foto: AP/Universal pictures

Mitt gnagande problem med ”Everest” kan sammanfattas i frågan: Vaffö då då?

Voffor gör di på detta viset?

Klättrar i livsfarliga berg, när de borde ha stannat hemma. Struntar i livsviktiga säkerhetsregler, ignorerar hälsoproblem och oroliga anhöriga.

Bara för att berget finns där, och för att toppen hägrar så?

Dramathriller

"EVEREST"

USA.

Av: Baltasar Kormákur.

Med: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Robin Wright, Josh Brolin, Emily Watson, Sam Worthington, Michael Kelly.

Längd: 2:01.

Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Jason Clarke

Clarke känns med sitt hyfsat ordinära utseende som en osannolik filmhjälte. Ändå har han något, en speciell utstrålning som får honom att fungera.

 

Emily Watson

Är expeditionens egen lilla "mamma" ständigt på plats i baslägret med ett tröstande ord. Lyckas liksom Clarke göra lite av mycket, och fyller sitt fåtal repliker med mesta möjliga närvaro.

 

Jake Gyllenhaal

Spelar Jason Clarkes lite flummigare konkurrent på berget. En schyst snubbe med en tillbakalutad attityd som kanske passat bättre i ett dj-bås i Thailand. Gyllenhaal sätter känslan, men så mycket mer blir det inte.

 

Keira Knightley

Robs (Jason Clarkes) höggravida fru får mestadels vara ledsen i telefon. Kompenserar för det begränsade utrymmet med mustig Nya Zeeland-dialekt och fluffig frisyr. Inget fel på prestationen, även om den kämpar lite i motvind.

Det känns onödigt på något vis. Men kanske är jag hård.

Mount Everest-katastrofen 1996 drabbade ju verkliga människor, och har redan gett upphov till flera böcker och dokumentärer. Mest känd är kanske ”Into thin air” av journalisten Jon Krakauer som själv var med på toppen (här spelad av Michael Kelly).

Analysen har handlat om allt från den isiga stormen som drog in över berget, till förseningar som orsakades av att allt för många och oerfarna klättrare befann sig på toppen den dagen.

 

Filmen snuddar vid problematiken med kommersialiseringen av berget, men är framför allt en saga om ädelmod, där Mount Everest-guiden bakom Adventure Consultants får stå som hjälte.

Rob, som han heter, sticker ut med sina alltid så ärliga avsikter och medlidsamma blick. En man att lita på när alla andra hostar blod eller flämtar efter syre.

Resten blir lite rörigt.

 

Det är svårt att hålla reda på alla som rör sig uppe på berget. Dels för att de är så inbäddade i färggranna funktionskläder, dels för att personporträtten tecknas så ytligt.

Men berget är obarmhärtigt och fruktansvärt i all sin härlighet. Väl uppe i dödens zon är ”människan inte skapt att fungera”. Ändå knogar hon upp mot det bländande ogästvänliga himlavalvet.

Åtminstone på det viset svindlar ”Everest” med sina respektingivande 3D-perspektiv. Sällan har jag känt mig så liten på jorden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.