Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rikard Wolffs svåra kamp under sista inspelningen

Rikard Wolff.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Eva Rydberg.

Eva Rydberg kan inte hålla tårarna tillbaka när hon berättar om Rikard Wolffs sista inspelning.

Märkt av sjukdomen kämpade han sig igenom slutförandet av årets julkalender "Jakten på tidskristallen" - och nu planerar SVT en hemlig hyllning till honom i samband med premiären 1 december.

– Han var sjuk, det såg vi alla, säger skådespelerskan rörd.

Rikard Wolff, 59, gick bort bara veckor innan årets julkalender ska ha premiär. Lungorna orkade inte längre, drömmen om en transplantation förblev en dröm.

Skådespelaren Eva Rydberg spelar mot honom i "Jakten på tidskristallen", under pressträffen för SVT-produktionen var hon märkbart rörd.

Rikard Wolff spelar rollen som Dr Ruben. Under inspelningen var hans kamp påtaglig, och ett par dagar efter hans bortgång är Eva Rydberg fortfarande märkbart tagen av hans bortgång.

– Jag har ju inte så många scener med honom, men de jag hade var helt fantastiska. Han var sjuk, det såg vi alla, men inget som kommer märkas av. Han var så proffsig. Han gör den rollen som boven underbart bra alltså, säger Eva Rydberg.

– Jag visste att han var på sjukhus så jag sms:ade till honom och sa att "Vad kul, då ses vi, jättekul att träffas på presskonferensen." Men så blev det inte.

Hur kom beskedet? Tar man det som en chock?

– Ja det är klart. Absolut. Väldigt ledsen blev jag och han var ju väldigt ung, alldeles för ung. Han hade mycket mer att ge av sin gåva. Han var ju speciell tycker jag i sitt sätt att skådespela, säger Eva Rydberg.

 

LÄS MER: Eva Rydbergs sista ord till Rikard Wolff

 

Hon beskriver deras första repetition ihop som något alldeles extra.

– Första gången vi repeterade tillsammans, jag har ju aldrig spelat honom eller varit nära, så när han öppnade munnen och sade sina repliker blev jag alldeles tagen. Jag glömde mina egna. Gud vilken röst, han var fantastisk, säger Eva Rydberg och kämpar mot gråten, det brister.

Eva Rydberg säger att det kommer bli annorlunda att titta på julkalendern efter Rikard Wolffs bortgång.

– Det blir absolut något speciellt. Men jag tror på något sätt att det är skönt för det första att han slipper vara i den kroppen och plågas. Sen avsluta att spela in en underbar julkalender för barn. Vilken avslutning.

SVT planerar att hylla Rikard Wolff

Samtidigt bekräftar regissörerna och manusförfattarna Tord Danielsson och Oskar Mellander att SVT planerar en hyllning till Rikard Wolff.

– Vi håller på att lobba det, men det måste nog gå upp i någon kedja. Vi tror det men vi lovar inte lova något från vårt håll. Vi har precis bara börjat prata om det, säger Oskar Mellander.

Tord Danielsson fortsätter:

– SVT har ju inte bara julkalender, utan massa andra sätt att minnas och hedra Rikard Wolff. För oss personligen skulle vi jättegärna vilja att man kanske på något sätt kunde få ha en skylt eller något för att minnas honom, "till minne av" liksom. Men det beslutet ligger egentligen inte hos oss utan det är något som SVT själva bestämmer om hur det ska se ut.

Enligt Oskar Mellander är det klart för dem hur de vill att hyllningen ska se ut.

– Vi har lämnat in en önskan om att vi ska få göra det i alla fall, så får vi se vad som händer.