Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hollywoodstjärnornas protest i Cannes – starka gesten

Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725
Skådespelaren Eva Röse, 44. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Filmfestivalen Cannes präglas i år, likt många galor sedan i höstas, av metoo-kampanjen. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Eva Röse, 44, var aktiv i det svenska skådespelaruppropet under metoo.

Nu inledningstalar hon på ett särskilt metoo-seminarium under filmfestivalen i Cannes, där kulturministern Alice Bah Kuhnke deltar.

Samtidigt protesterar 82 Hollywoodkvinnor, ledda av Cate Blanchett, mot orättvisor i filmbranschen.

– Vi kvinnor får täcka upp, släcka bränder. Och det är jag så jävla trött på, säger Eva Röse till SvD.

Filmfestivalen Cannes präglas i år, likt många galor sedan i höstas, av metoo-kampanjen. 

Men festivalen har kanske ett särskilt speciellt band till metoo. 

En av kampanjens huvudpersoner Harvey Weinstein har länge varit en maktfigur i sammanhanget och även anklagats för en våldtäkt som ska ha skett under festivalen.

Hollywoodkvinnornas protest

Under lördagen hölls en aktion på röda mattan där 82 kvinnor deltog.

82 är antalet filmer regisserade av kvinnor som valts ut av Cannes-juryn under filmfestivalens 71 år långa historia – att jämföra med 1 645 filmer, regisserade av män, som blivit utvalda. 

– Vi kommer kräva att våra arbetsplatser är mångfaldiga och rättvisa så att de reflekterar världen som vi lever i, säger Cate Blanchett, ordförande i årets jury, under protestaktionen, enligt E! News

Eva Röse: ”Måste ta ansvar”

Under filmfesten kommer Eva Röse att hålla ett inledningsanförande för ett seminarieprogram som handlar om hur vi ska gå vidare efter metoo.

– Mitt inledningsanförande handlar i stort om att vi måste respektera varandra och att människor med makt måste ta sitt ansvar. Metoo är egentligen en global rörelse för mänskliga rättigheter, säger Eva Röse till SvD.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke är på plats i Cannes – hon skriver via Instagram:

”I dag tog vi tåget till Cannes där jag deltar på den stora internationella filmfestivalen. Tillsammans med franska kulturministern och Svenska filminstitutet ska jag stå värd för ett seminarium om #metoo och vägen framåt”.

Sedan uppropet #tystnadtagning som undertecknades av hundratals svenska skådespelare har Eva Röse fortsatt vara en aktiv röst i frågan.

 

https://www.instagram.com/p/BitO2jKhJDE/?taken-by=missevarose

 

LÄS MER: Lista: Här är samtliga #metoo-upprop 

 

”Självklart ska en förövare dömas”

I intervjun med SvD vill hon samtidigt understryka att skådespelargruppen aldrig namngivit någon, eller lagt skuld på en enskild person.

– Självklart ska en förövare dömas, men det innebär inte att alla andra kan pusta ut. Vi vill komma åt de större strukturerna och förändra på riktigt – på ett fredligt sätt och genom att samarbeta, säger hon.

Eva Röse menar att män länge har särbehandlats i skådespelarbranschen, och att man aldrig ”gullar” med kvinnor för att de ska komma i stämning eller göra sitt jobb:

– Vet du vad, det räcker inte att du som man ställer dig på scenen och är härlig. Det är inte coolt att inte kunna sina repliker och bara köra på "vajben". För vet du vad, den har redan dödat alla andra som du ska "vajba" med. Vi kvinnor får täcka upp, släcka bränder. Och det är jag så jävla trött på.

 

LÄS MER: Hundratals kvinnliga skådespelare vittnar om övergreppen 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!