Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725
 Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725
Skådespelaren Eva Röse, 44. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGSkådespelaren Eva Röse, 44. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Skådespelaren Eva Röse, 44. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Filmfestivalen Cannes präglas i år, likt många galor sedan i höstas, av metoo-kampanjen. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMFilmfestivalen Cannes präglas i år, likt många galor sedan i höstas, av metoo-kampanjen. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Filmfestivalen Cannes präglas i år, likt många galor sedan i höstas, av metoo-kampanjen.  Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Hollywoodstjärnornas protest i Cannes – starka gesten

Publicerad
Uppdaterad

Eva Röse, 44, var aktiv i det svenska skådespelaruppropet under metoo.

Nu inledningstalar hon på ett särskilt metoo-seminarium under filmfestivalen i Cannes, där kulturministern Alice Bah Kuhnke deltar.

Samtidigt protesterar 82 Hollywoodkvinnor, ledda av Cate Blanchett, mot orättvisor i filmbranschen.

– Vi kvinnor får täcka upp, släcka bränder. Och det är jag så jävla trött på, säger Eva Röse till SvD.

Filmfestivalen Cannes präglas i år, likt många galor sedan i höstas, av metoo-kampanjen. 

Men festivalen har kanske ett särskilt speciellt band till metoo. 

En av kampanjens huvudpersoner Harvey Weinstein har länge varit en maktfigur i sammanhanget och även anklagats för en våldtäkt som ska ha skett under festivalen.

Hollywoodkvinnornas protest

Under lördagen hölls en aktion på röda mattan där 82 kvinnor deltog.

82 är antalet filmer regisserade av kvinnor som valts ut av Cannes-juryn under filmfestivalens 71 år långa historia – att jämföra med 1 645 filmer, regisserade av män, som blivit utvalda. 

– Vi kommer kräva att våra arbetsplatser är mångfaldiga och rättvisa så att de reflekterar världen som vi lever i, säger Cate Blanchett, ordförande i årets jury, under protestaktionen, enligt E! News

Eva Röse: ”Måste ta ansvar”

Under filmfesten kommer Eva Röse att hålla ett inledningsanförande för ett seminarieprogram som handlar om hur vi ska gå vidare efter metoo.

– Mitt inledningsanförande handlar i stort om att vi måste respektera varandra och att människor med makt måste ta sitt ansvar. Metoo är egentligen en global rörelse för mänskliga rättigheter, säger Eva Röse till SvD.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke är på plats i Cannes – hon skriver via Instagram:

”I dag tog vi tåget till Cannes där jag deltar på den stora internationella filmfestivalen. Tillsammans med franska kulturministern och Svenska filminstitutet ska jag stå värd för ett seminarium om #metoo och vägen framåt”.

Sedan uppropet #tystnadtagning som undertecknades av hundratals svenska skådespelare har Eva Röse fortsatt vara en aktiv röst i frågan.

 

https://www.instagram.com/p/BitO2jKhJDE/?taken-by=missevarose

 

LÄS MER: Lista: Här är samtliga #metoo-upprop 

 

”Självklart ska en förövare dömas”

I intervjun med SvD vill hon samtidigt understryka att skådespelargruppen aldrig namngivit någon, eller lagt skuld på en enskild person.

– Självklart ska en förövare dömas, men det innebär inte att alla andra kan pusta ut. Vi vill komma åt de större strukturerna och förändra på riktigt – på ett fredligt sätt och genom att samarbeta, säger hon.

Eva Röse menar att män länge har särbehandlats i skådespelarbranschen, och att man aldrig ”gullar” med kvinnor för att de ska komma i stämning eller göra sitt jobb:

– Vet du vad, det räcker inte att du som man ställer dig på scenen och är härlig. Det är inte coolt att inte kunna sina repliker och bara köra på "vajben". För vet du vad, den har redan dödat alla andra som du ska "vajba" med. Vi kvinnor får täcka upp, släcka bränder. Och det är jag så jävla trött på.

 

LÄS MER: Hundratals kvinnliga skådespelare vittnar om övergreppen 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag