Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eva Röse: "Hon går igenom ett helvete"

Eva Röse har fanklubbar i Danmark och Tyskland efter Maria Wern-filmerna Foto: Calle Persson/Tv4
Foto: Eyeworks/Tv4

Maria Wern har sålts över hela världen och Eva Röse har fanklubbar i Danmark och Tyskland.

I de två kommande filmerna, som just nu spelas in på Gotland, får hon dessutom en ny kollega i Joakim Nätterqvist.

– Dessutom har jag fått vara med och utveckla handlingen mer runt hennes person, säger Eva Röse från inspelningarna.

Har sålts till flera länder

Serien om Maria Wern har blivit en stor succé, även utanför Sverige. Förutom att filmerna visas i hela norden har den uppåt 4 miljoner tittare i Tyskland, har sålts till USA, Spanien, Bosnien, Kroatien, Serbien, Montenegro, Kanada, Thailand, Sydkorea, Indonesien, Kina, Kambodja, Beneluxländerna, Indien och Polen.

I Tyskland har Eva Röse en fanclub och fans möter upp vid hotellet och flygplatsen.

I höst kommer TV4 att visa de två filmer som spelades in förra sommaren. Det är ännu inte klart när de två filmer som spelas in nu ska visas.

Nu har ytterligare två filmer i Maria Wern-serien spelats in på Fårö och Gotland. Precis som de två filmer som spelades in förra sommaren är de fristående från Anna Janssons böcker utan är baserade på karaktärerna i böckerna och serien.

Som vanligt spelar Eva Röse polisen Maria Wern.

– Den första filmen handlar om en man som har blivit förgiftad och avlidit på Fåröfärjan, och det kommer fler i hans ställe. Man har också hittat en källare där någon har hållits instängd i många många år Så nu letar vi dels efter någon som förgiftat män, och någon som har hållit någon instängd, och försöker ta reda på varför. Det är ett tragiskt öde, säger hon från inspelningarna.

Filmas i huvudstaden

Den andra filmen inspelar sig både i Visby och i Stockholm, vilket innebär att man också kommer att filma i huvudstaden.

– Poliserna får samarbeta och jag kommer att få nya kolleger. Det är någon som dödas för att hon vet för mycket i en miljöskandalhärva. Det har med miljögifter och lobbyverksamhet att göra, väldigt starka krafter som gör allt för att bevaka sina intressen, säger Eva Röse.

Nya kolleger betyder nya skådespelare. Bland annat kommer Joakim Nätterqvist, mest känd för sin roll som "Arn", att göra entré som Maria Werns nya kollega.

– Han kommer att ha en av de större gästrollerna, som vi tycker är jättekul, säger Martin Söder, producent.

"Hon är raukhård"

Eva Röse hävdar att hon inte tröttnar på rollen. Särskilt inte nu då hon själv har fått vara med i tidiga manusdiskussioner och arbeta fram vad Maria ska få gå igenom.

– Jag har önskat att det som händer henne ska drabba henne, det har jag varit med och diskuterat fram, säger hon och fortsätter:

– Hon har en teflonyta, hon är raukhård. Men det är intressant men den typen av karaktärer. Man vet att hon går igenom ett helvete men håller i sitt fort. Men jag har längtat efter att det fortet ska krackelera lite vilket är väldigt spännande att hon till slut råkar ut för saker där hon till slut inte pallar. Och nu är hon inne i sådan slags fas i sitt liv, där fördämningarna rämnar.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!