Sverige gör succé i Cannes i år igen – filmen ”Gräns” möttes av stående ovationer efter premiärvisningen. Här är huvudrollsinnehavaren Eva Melander. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSverige gör succé i Cannes i år igen – filmen ”Gräns” möttes av stående ovationer efter premiärvisningen. Här är huvudrollsinnehavaren Eva Melander. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sverige gör succé i Cannes i år igen – filmen ”Gräns” möttes av stående ovationer efter premiärvisningen. Här är huvudrollsinnehavaren Eva Melander. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander efter inspelningen. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEva Melander efter inspelningen. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander efter inspelningen. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander i filmen ”Gräns”. Foto: META SPARK & KÄRNFILMEva Melander i filmen ”Gräns”. Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Eva Melander i filmen ”Gräns”. Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Ur filmen ”Gräns” Foto: META SPARK & KÄRNFILMUr filmen ”Gräns” Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Ur filmen ”Gräns” Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Ali Abbasi, Eva Melander, Eero Milonoff. Foto: BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA / BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA STELLA PICTURESAli Abbasi, Eva Melander, Eero Milonoff. Foto: BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA / BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA STELLA PICTURES
Ali Abbasi, Eva Melander, Eero Milonoff. Foto: BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA / BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA STELLA PICTURES
Eva Melander. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEva Melander. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEva Melander. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Eva Melander gick upp 18 kilo – för succérollen

Publicerad

Sverige gör succé i Cannes i år igen – filmen ”Gräns” möttes av stående ovationer efter premiärvisningen.

Huvudrollsinnehavaren Eva Melander berättar om de internationella framgångarna – och om hennes stora förändring inför rollen som Tina.

– Jag gick upp 18 kilo för den här rollen, säger Eva Melander.

”Gräns” är en mörk kärlekshistoria som blandar diskbänksrealism med svensk folktro – så beskriver huvudrollsinnehavaren Eva Melander filmen, som gör succé på filmfestivalen Cannes. 

”Gräns” regisseras av Ali Abbasi och är utvald till sektionen Un certain regard vid årets festival. 

Eva Melander har spelat i succéserier som ”Jordskott” och ”Bron” och vunnit en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i ”Flocken” – men aldrig tidigare har hon medverkat i en produktion med så stort genomslag som ”Gräns”. 

– Vid premiären blev det stående ovationer i flera minuter, sen pratade folk jättemycket om filmen. Det är svårt att säga var det kommer leda, men det är klart det är roligt att bli recenserad i världspressen och få bra recensioner, säger Eva Melander, 43. 

Eva Melander tilldelades priset Bästa kvinnliga biroll för rollen som Susanne i Flocken vid Guldbaggegalan.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Stora förvandlingen inför rollen

Inför rollen som Tina genomgick Eva Melander en stor förvandling – hon upp 18 kilo med hjälp av personliga tränaren David Seisay. 

Hur kändes det att förändra kroppen så mycket? 

– Det är en förändring, verkligen. Jag spelar en person som har en mänsklig sida, och en djurisk sida. Jag fick hjälp att träna, fyra gånger i veckan i 2,5 månader. Sen gjorde vi ett matschema, där jag åt dubbla portioner, med 1,5 timmars mellanrum. 

Jag blir mätt bara av att höra det.

– Eller hur! För att man inte ska bli sjuk, och för att kroppen inte ska må dåligt, så åt jag normal mat, och proteinpulver och shakes. Men även gräddglassar – det var det enda som var roligt att äta, säger Eva Melander. 

I filmen har Eva Melander även blivit sminkad till oigenkännlighet. 

– Jag har en silikon- och gelatinmask i ansiktet som tog fyra timmar att lägga på varje morgon. Det är också en speciell utmaning att spela igenom den, säger hon. 

Ovanlig sexscen

Eva Melanders rollfigur Tina är en tullkontrollant med en övernaturlig förmåga att se igenom folk – Tina blir i filmen förälskad i larvuppfödaren Vore. 

John Ajvide Lindqvist, som skrivit novellen som ”Gräns” baseras på, har beskrivit en sekvens i filmen som ”århundrandets mest skruvade sexscen”. 

Eva Melander vill inte avslöja för mycket, men säger:

– Det är en sexscen som man aldrig hört talas om tidigare. Man blir väldigt förvånad. 

Hinner du med något annat än jobb nere i Cannes?

– Jag kom ner i onsdags kväll, och har bara gått på möten, gjort press och haft premiär. Det är fullt ös.  Men nu är det några dagar kvar, då ska jag bara titta på film och ta det lugnt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag