Eva Melander gick upp 18 kilo – för succérollen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverige gör succé i Cannes i år igen – filmen ”Gräns” möttes av stående ovationer efter premiärvisningen. Här är huvudrollsinnehavaren Eva Melander.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander efter inspelningen.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander i filmen ”Gräns”.
Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Ur filmen ”Gräns”
Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Ali Abbasi, Eva Melander, Eero Milonoff.
Foto: BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA / BOYER-HAHN-MARECHAL/ABACA STELLA PICTURES
Eva Melander.
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Sverige gör succé i Cannes i år igen – filmen ”Gräns” möttes av stående ovationer efter premiärvisningen.

Huvudrollsinnehavaren Eva Melander berättar om de internationella framgångarna – och om hennes stora förändring inför rollen som Tina.

– Jag gick upp 18 kilo för den här rollen, säger Eva Melander.

”Gräns” är en mörk kärlekshistoria som blandar diskbänksrealism med svensk folktro – så beskriver huvudrollsinnehavaren Eva Melander filmen, som gör succé på filmfestivalen Cannes. 

”Gräns” regisseras av Ali Abbasi och är utvald till sektionen Un certain regard vid årets festival. 

Eva Melander har spelat i succéserier som ”Jordskott” och ”Bron” och vunnit en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i ”Flocken” – men aldrig tidigare har hon medverkat i en produktion med så stort genomslag som ”Gräns”. 

– Vid premiären blev det stående ovationer i flera minuter, sen pratade folk jättemycket om filmen. Det är svårt att säga var det kommer leda, men det är klart det är roligt att bli recenserad i världspressen och få bra recensioner, säger Eva Melander, 43. 

Eva Melander tilldelades priset Bästa kvinnliga biroll för rollen som Susanne i Flocken vid Guldbaggegalan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Stora förvandlingen inför rollen

Inför rollen som Tina genomgick Eva Melander en stor förvandling – hon upp 18 kilo med hjälp av personliga tränaren David Seisay. 

Hur kändes det att förändra kroppen så mycket? 

– Det är en förändring, verkligen. Jag spelar en person som har en mänsklig sida, och en djurisk sida. Jag fick hjälp att träna, fyra gånger i veckan i 2,5 månader. Sen gjorde vi ett matschema, där jag åt dubbla portioner, med 1,5 timmars mellanrum. 

Jag blir mätt bara av att höra det.

– Eller hur! För att man inte ska bli sjuk, och för att kroppen inte ska må dåligt, så åt jag normal mat, och proteinpulver och shakes. Men även gräddglassar – det var det enda som var roligt att äta, säger Eva Melander. 

I filmen har Eva Melander även blivit sminkad till oigenkännlighet. 

– Jag har en silikon- och gelatinmask i ansiktet som tog fyra timmar att lägga på varje morgon. Det är också en speciell utmaning att spela igenom den, säger hon. 

Ovanlig sexscen

Eva Melanders rollfigur Tina är en tullkontrollant med en övernaturlig förmåga att se igenom folk – Tina blir i filmen förälskad i larvuppfödaren Vore. 

John Ajvide Lindqvist, som skrivit novellen som ”Gräns” baseras på, har beskrivit en sekvens i filmen som ”århundrandets mest skruvade sexscen”. 

Eva Melander vill inte avslöja för mycket, men säger:

– Det är en sexscen som man aldrig hört talas om tidigare. Man blir väldigt förvånad. 

Hinner du med något annat än jobb nere i Cannes?

– Jag kom ner i onsdags kväll, och har bara gått på möten, gjort press och haft premiär. Det är fullt ös.  Men nu är det några dagar kvar, då ska jag bara titta på film och ta det lugnt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.