Eva Funcks livsändring efter pillermissbruket

Eva Funcks stora genombrott kom genom ”Björnes magasin”.
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT
Nu berättar hon om missbruket av migräntabletter.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Eva Funck, 63, har en speciell plats i folksjälen efter åren med ”Björnes magasin”.

I podcasten ”TV-fabriken” berättar hon för programledaren Fredrik Ralstrand om en potentiell comeback, miljonerna i bolaget och de tuffa åren med missbruk av migräntabletter.

– Tabletterna gjorde att jag kunde arbeta – men jag var ändå helt borta, berättar Eva Funck för Expressen.

Eva Funck fick sitt stora genombrott i landets tv-soffor genom barnprogrammet ”Björnes magasin”, som började sändas på SVT i slutet på 80-talet. Hennes upptåg med den klumpiga björnen blev snabbt älskade av Sveriges barn och anses i dag vara ett av våra mest ikoniska barnprogram.

I podcasten ”TV-fabriken” frågar programledaren Fredrik Ralstrand om Eva Funck kan tänka sig att ta tillbaka ”Björnes magasin” till SVT.

– Ja, jag tror det. Det skulle faktiskt vara roligt. Det har ju inte åldrats ett dugg, säger hon och skrattar.

Efter succén med ”Björnens magasin” ägnade sig Eva Funck åt en rad andra projekt, bland annat böcker, teater, enmansshower och föreläsningar. Tillsammans med maken Erland Beskow driver hon ett bolag som enligt ”TV-fabriken” drar in två till tre miljoner kronor om året.

– Det går upp och ner. Ibland gör vi inte det, och ibland har det varit mer.

Nu vill Eva Funck göra en långfilm, säger hon i podden.

– Jag har en idé som jag tror stenhårt på. Det håller jag på och jobbar med. Sedan skriver jag en ny föreställning också.

Tuffa åren med pillermissbruk

Livet har dock inte alltid varit en dans på rosor för Eva Funck. I podden berättar hon att under en lång period tog tabletter mot migränen hon fick när hon drack alkohol.

– Tabletterna gjorde att jag kunde arbeta – men jag var ändå helt borta. Det tar ungefär ett dygn innan sådana anfall går över. Jag kunde ha föreställningar, men jag var ändå inte helt närvarande, säger Eva Funck till Expressen.

Hon beskriver pillerkonsumtionen som ett missbruk.

– Jag visste ju att de här tabletterna hjälpte – de gjorde att jag kunde fortsätta dricka alkohol. All medicinering blir ju ett slags missbruk.

Efter att förgäves ha försökt hitta alkohol som inte orsakade migrän, bestämde hon sig för tre år sedan för att sluta med dricka helt och hållet. 

Migränen, som orsakade intensiv smärta och ljud- och ljuskänslighet, är nu ett minne blott.

– Om kroppen säger nej – lyssna på den och lev efter det!, säger Eva Funck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.