Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eurovisions scen har fått Globen att sjunka

Den tunga scenen i Eurovision Song Contest har fått Globen att sjunka. Foto: Johanna Lundberg
Nu har arenan blivit 3,5 centimeter lägre – endast på grund av all utrustning som trycker ner den. Foto: Rob Schoenbaum
Frans tävlar för Sverige i Globen i maj. Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES

Den tunga scenen i Eurovision Song Contest har fått Globen att sjunka.

Nu har arenan blivit 3,5 centimeter lägre – endast på grund av all utrustning som trycker ner den.

– Det är inte så oroande som det låter. Ingen behöver vara orolig, säger Johan Bernhagen, exekutiv producent för tävlingen, till "Gomorron Sverige" på SVT.

Scenen som ska användas i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm väger 65 ton. I Globens tak har 109 ton teknisk utrustning hissats upp och de senaste veckorna har ytterligare 172 stycken lastbilslass lastats av i arenan.

Nu har den tunga scenutrustningen fått hela Globen att sjunka. Arenan har nämligen sjunkit 3,5 centimeter lägre ner i marken sedan SVT började flytta in sin Eurovision Song Contest-utrustning där.

– Hela Globen har sjunkit 3,5 centimeter, arenan har blivit 3,5 centimeter lägre sedan SVT flyttade in och började hänga upp allting. Men det är inte så oroande som det låter. Det kan aldrig bli för mycket, så ingen behöver vara orolig. Allt är precis som det ska vara, säger Johan Bernhagen, exekutiv producent för tävlingen, i SVT:s "Gomorron Sverige".

 

LÄS MER: Rumänien stoppas i Eurovision Song Contest

Eurovision lyser upp taket i Globen

Scenen i Globen kommer dessutom att innehålla 900 kvadrameter LED-skärmar som visar grafik. Dessa kompenseras också av extremt mycket ljus i resten av arenan.

– Det kräver massor av ljus och LED-teknik. Det är ett ganska stort statement med scenen, den är rätt kaxig för att uttrycka sig milt. Vi måste ha massor av lampor för att kompensera LED-tavlorna. Mardrömmen vore ett strömavbrott, men vi har mycket back up, säger Fredrik Jönsson, ljusansvarig för Eurovision, i SVT:s "Gomorron Sverige".

– Fredrik har lyst upp hela Globens tak. Det blir makalöst, säger Johan Bernhagen.

 

LÄS MER: Här är startordningen i Eurovision Song Contest 2016

Annexet har blivit artistloger

Förutom Globens förändring, så har också både Annexet och Hovet fått genomgå omvandlingar inför Eurovision Song Contest 2016. Annexet har gjorts om till loger för artisterna som tävlar och Hovet har blivit ett presscenter för alla ackrediterade journalister från hela Europa som kommer att vara på plats under tävlingsveckan. Dessutom hålls "Eurovision the party" i grannarenan Tele 2 Arena samma dag som finalen går av stapeln.

– Stockholm kommer att få till Eurovision-stämningen i hela stan. I Kungsträdgården kommer det bland annat att byggas ett stort torn och hela vägen mot Globen kommer man känna stämningen, säger Johan Bernhagen i SVT.

Totalt sett jobbar 750 personer med att producera Eurovision Song Contest i Sverige. För att genomföra själva tv-sändningen är det 250 personer som jobbar med programmet, ljus och ljud och annat.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.