Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi borde ha skickat Arvingarna i stället

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi borde ha skickat Arvingarna i stället.

Då hade det här i alla fall kunnat bli lite spännande.

Dags för semifinal. Dags för Sverige.

Äntligen dags för John Lundvik.

Under onsdagen gjorde han ett skitrep på halvfart, och drabbades av rejäla tekniska problem ovanpå det.

Och i kväll är det redan allvar.

Ändå: Dare to dream, som årets slogan för Eurovision Song Contest lyder.

För tänk om vi skickat Arvingarna i stället. Tänk om det svenska bidraget i Israel hade hetat ”I do”. Vilken dröm det hade varit.

Då hade den här semifinalen blivit råspännande.

Hade Casper & co haft en chans? Eller skulle de blivit den första svenska representanterna sedan Anna Bergendahl att missa avancemang?

Men så roligt ska vi inte ha det. Och tur är väl det. Det kommer ju en final också, vad det lider.

För att Lundvik ska missa den krävs mer än lite tekniskt strul och en halvdan insats.

Typ att han får ett hjärnsläpp och börjar sjunga ”My turn” ovanpå den förinspelade musiken. Fast fan vet om han inte skulle gå vidare ändå.

På onsdagsförmiddagen såg jag Lundvik ”torr-repa” på en takterrass i centrala Tel Aviv. Det var lite oklart om han hade vaknat ordentligt, men han kan sina moves i sömnen. Inte för att han är någon Justin Timberlake i dansstegen, men han plockar kameravinklarna som småbarn plockar godis. Som att allt sker instinktivt.

Han utstrålar ett lugn och en säkerhet och har en låt och ett nummer som andas topplacering lång väg. Att han skulle få se sig passerad av tio låtar den här kvällen finns inte på kartan.

Intressantast med kvällens semi är inte ens vilka tio låtar som går vidare, det är vilken av de tre överlägset största favoriterna – Sverige, Nederländerna och Ryssland – som får vinnarvind i seglen.

Det storsatsande Ryssland har det kämpigt just nu. Landet har lagt ner 2,5 miljoner dollar på sitt bidrag – dubbelt så mycket Madonnas pausnummer på lördag sägs kosta. Ändå störtdök intresset för Sergej Lazarev efter hans smått parodiskt pompösa repetitioner igår.

Trenden för Nederländerna är den rakt motsatta. Duncan Laurences avskalade ”Arcade” har en självklarhet få, om ens någon, kan matcha i årets Eurovision. 

Det är omöjligt att tippa en slutvinnare redan nu, men i Nederländerna finns en möjlig kandidat.

Däremot är det lätt att avskriva både Danmark och Norge från listan med segerkandidater. Frågan är om våra grannländer ens tar sig vidare; frågan är vad de håller på med.

Men de kan i alla fall se fram mot en spännande semifinal.

Nunstedt tippar finalisterna

• Nederländerna

• Ryssland

• Azerbajdzjan

• Sverige

• Schweiz

• Malta

• Norge

• Nordmakedonien

• Albanien

• Moldavien