Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björkmans nya toppjobb – lämnar Melodifestivalen

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Schlagerfebern sprider sig till USA.

Inom kort får USA sin egen version av Eurovision song contest med titeln – The American song contest, uppger ett pressmeddelande.

Nu står det också klart att Christer Björkman får toppjobb i den nya tävlingen, något  DN var först att rapportera om.

– Melodifestivalen och Eurovision har varit en del av mitt liv sedan jag var liten. Nu börjar ett nytt kapitel. En fantastisk utmaning och så inspirerande., säger Christer Björkman på presskonferensen.

Eurovision-konceptet exporteras till USA, bekräftar ett pressmeddelande.

Den amerikanska versionen av Eurovision song conest kommer heta ”The American song contest” – och kommer liksom Melodifestivalen och Eurovision ha med Christer Björkman på ett hörn.

Dagens nyheter avslöjar nu att Björkman siktar mot nytt toppjobb i ”The American song contest”, efter att han lämnar Melodifestivalen 2021. Då ska Karin Gunnarsson ta över den svenska tävlingen. Björkman har jobbat med Melodifestivalen sedan 2002.

– Melodifestivalen och Eurovision har varit en del av mitt liv sedan jag var liten. Nu börjar ett nytt kapitel. En fantastisk utmaning och så inspirerande., säger Christer Björkman på presskonferensen på onsdagen.

Dave Goodman, från EBU som äger rättigheterna till Eurovision, var också med på presskonferensen.

– USA är världens största tevemarknad och världens största musikmarknad. Nu tar vi Eurovisionkonceptet dit, säger Dave Goodman.

– Vi har verkligen kunskapen, den tar vi med oss och vi är nyckeln till att detta ska gå bra, säger Christer Björkman.

Efter presskonferensen utvecklar Christer Björkman planerna på att Eurovision-frälsa USA.

– Vi har startat ett bolag, fyra kolleger. Det är jag, Peter Settman, Ola Melzig och Ander Lenhoff, som har förvärvat rätten att utvecklas Eurovision song contest för den amerikanska marknaden. Det är galet, häftigt, stort, säger Christer Björkman.

Exakt när ”The American song contest” drar i gång är inte helt fastställt än, men det kommer bli verklighet inom de närmaste åren.

– I bästa fall så är det 2021, men vi vet alla att den här typen av jättestora projekt kan ta tid, så det kan bli 2022. Jag kommer självklart vara med i utvecklingsarbetet med formatet. Men inom formatet kommer det vara den musikaliska delen, säger Christer Björkman.

Björkman kommer ha med sig svenska tv-producenten Anders Lenhoff, producerat ”Expedition: Robinson”, ”Rederiet” och Guldbaggegalan, samt vännen Ola Melzig, som är produktionschef för årets Eurovision song contest, skriver DN.

Eurovision song contest är ett av världens största underhållningsprogram. Den första upplagan sändes 1956 i Schweiz med sju deltagande länder.

186 miljoner tittare

Med åren har musikevenemanget blivit en enorm succé som ifjol sågs av drygt 186 miljoner tittare.

I Sverige såg drygt 2 575 000 tittare på Eurovision song contest-finalen 2018.

För några år sedan ansökte Australien om att få vara med, och 2015 fick de för första gången delta.

Sverige debuterade i Eurovision song contest 1958, och har vunnit tävlingen sex gånger sedan dess. År 1974 knep Abba segern med ”Waterloo”, 1984 vann bröderna Herreys med ”Diggiloo diggiley”, 1991 blev Carola etta med ”Fångad av en stormvind”, 1999 tog Charlotte Perrelli hem vinsten med ”Take me to your heaven”, 2012 var det Loreens tur att vinna med ”Euphoria” och 2015 vann Måns Zelmerlöw med låten ”Heores”.

I år tävlar John Lundvik för Sveriges räkning med bidraget ”Too Late for Love”.