Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s krisplan efter Petra Medes skada

Programledaren Petra Mede har inte kunnat repetera efter sin skada tidigare i veckan. Foto: Sven Lindwall
SVT har nu en krisplan för Eurovisionsändningen. Foto: Sven Lindwall

Petra Mede tvingades avbryta repetitionerna i Globen efter svåra ryggsmärtor – sedan dess har Eurovision-programledaren fått behandling och tvingats arbeta i hemmet

SVT har en krisplan för hur man ska klara den avancerade mellanakten utan sin programledare, och vårdpersonal kommer finnas på plats under direktsändningen.

– Det finns alltid en plan b och plan c, säger producenten Stefan Stojanovic

Repetitionerna inför nästa veckas direktsändning av Eurovision Song Contest fick en tuff start för programledarparet Petra Mede, 46, och Måns Zelmerlöw, 29.

Redan i måndags tvingades Mede lämna repetitionerna med svåra smärtor i ryggen. Hon kördes från Globen och hem till sin lägenhet i Stockholm för att för att vila ut, efter att ha fått vård av SVT:s sjukvårdspersonal. Ryggproblemen har förföljt Petra hela hennes karriär, hon lider av SRS, segmentell rörelsesmärta, som gör att värken ständigt gör sig påmind.

Måns Zelmerlöw berättar att Petra Mede tvingats repa i hemmet, sedan värken tog överhanden.

– Jag har haft lite dansrep med mina nummer. Hon har softat lite, jag tror att hon framför allt har repat hemma också, säger Måns Zelmerlöw.

 

LÄS MER: 9 saker du inte visste om Frans Jeppsson Wall

 

Petra Mede har missat repetitionerna

Petra Mede har missat repetitionerna sedan i måndags. Först under söndagen kommer hon att repetera med Måns Zelmerlöw igen.

– Det var Petra som flaggade först. Det är två mellanakter det handlar om. Vi ställde repen. Det är bättre att Petra åker hem och vilar och tar hand om sig själv, säger Sven Stojanovic, producent för Eurovision och fortsätter:

– Nu blev det så här. Och jag tycker att det var det bästa beslutet. Vi ger henne den tid hon behöver för att vara i bra skick med sin rygg.

På SVT har man mejslat ut en krisplan i fall att Petra Mede inte kan medverka under den avancerade mellanakt, som orsakade smärtorna.

– Det finns alltid en plan b och plan c. Vi måste tänka så. Just nu är det inte aktuellt. Men vi har folk som jobbar med det. Det ligger i deras uppdrag, bland annat i mitt, att ha en backup till allt. Det gäller både människor och satellitlänkar. Petra kommer att komma tillbaka i mycket bättre form, säger Stojanovic.

Petra Mede har under veckan behandlats med massage och av kiropraktor. Under direktsändningen och repetitionerna kommer hon att ha tillgång till vård.

– Absolut. Det kommer att vara en person här hela tiden, säger Sven Stojanovic och fortsätter:

– Det är en kiropraktor har hjälpt till, och sen lite massage. Det är någonting hon lider av. Det är väldigt synd om henne. Hon har ju ont mest hela tiden. Hon har lärt sig att ha ont och leva med det.

För SVT innebär de inställda repen problem. Man har inte tillgång till scenen i Globen, och måste genomföra repen av mellanakterna på annan plats.

– Det som är lite problematiskt, utmaningen för oss, är att vi inte har tillgång till scenen i den utsträckning vi önskar. Den är ju konstant upptagen för oss. Vi har alternativa lokaler så hon kan repetera sina bitar.

Måns Zelmerlöw: "Hon är så cool"

Under fredagen hade duon ett manusrep igen.

 

LÄS MER: Ryggsmärtorna fick Petra att ställa in

 

– Det är bra. Vi hade manusrep i går. Det känns kanon, säger Zelmerlöw och fortsätter:

– Hon har varit fine länge. Jag blir absolut inte nervös. Hon är så bra och hon är så cool. Jag kan luta mig mot henne. Det är fantastiskt.

Om nerverna säger Måns Zelmerlöw:

– Det känns faktiskt bra. Jag längtar bara efter att få komma i gång nu och sätta i gång med genrepen. Det är inga nerver än. Men de kommer nog i morgon.

Petra Mede skadade ryggen illa som 20-åring och tvingades lägga ner karriären som dansare.

10 maj är det dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest.

Frans Jeppsson-Wall, 17, tävlar för Sverige med låten "If I were sorry".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.