Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kände tv-profilen fångade blottaren

Här gick en man upp på scenen och drog av sig byxorna. Foto: SVT
Det var under en mellanakt som mannen gick upp. Efteråt fördes han bort av Henric von Zweigbergk. Foto: SVT
Foto: SVT
Henric von Zweigbergk

KIEV, UKRAINA. Jamala hade precis ställt sig på scen när en okänd man sprang upp på scen – och blottade rumpan.

Tack vare snabba reaktioner från den svenske tv-profilen och studiomannen Henric von Zweigbergk kunde mannen snabbt omhändertas.

Nu berättar han själv om dramat.

– Hela Eurovision är en säkerhetsbomb egentligen, säger han.

Det var i väntan på röstningsresultatet som förra årets vinnare av Eurovision Song Contest ställde sig på scen i International Exhibition Centre i Kiev, Ukraina.

Jamala hade knappt hunnit börja sjunga när en man lyckades ta sig upp på scen. Mannen – som var insvept i Australiens flagga – dansade ett varv framför sångaren innan han knäppte upp sina byxor, drog ner dem och visade rumpan för tittarna.

Tack vare de snabba reaktionerna från den kände svenske studiomannen Henric von Zweigbergk kunde mannen snabbt gripas av vakter och föras bort från scen.

 

LÄS MER: Streaker slog till i Eurovision 

 

Nu berättar den svenska hjälten själv om dramat.

– Jag bara reagerade på att det kom upp en snubbe så jag sprang upp så fort jag kunde. Jag är överraskad att jag hann upp så fort, man är ju ändå lite till åren kommen, säger han.

Det måste ha brustit i säkerhetsrutinerna?

– Nja, några rutiner har inte brustit. Vill man komma upp på scenen så kan man göra det om man är tillräckligt snabb och vig. Om man vill genomföra det. Det är som på fotbollsmatcher, vem ska stoppa att någon vill springa in på en fotbollsmatch eller någon annan arena generellt?, säger han och fortsätter:

– Det är nästan omöjligt, om man ska stoppa sådant får man bygga staket. Jag kan säga att jag är ansvarig för jag bad om att det skulle vara närmare scenen för att jag vill att folk ska stå nära, att det ska kännas som att det är artister och publik tillsammans. Om säkerheten hade fått bestämma hade de säkert haft flera meter emellan. Då blir det rätt tråkigt.

Vad tänker du kring det här?

– Det var tur att det var harmlöst. Jag tänker mer så här, varför är man en sådan jävla idiot så man har lust att hoppa upp på scen och försöka dra ner brallorna och tro att man ska komma därifrån helskinnad? Det är ett dåligt tänk från början. Han måste ju förstå att det där kommer ju inte gå bra. Och det gjorde det ju inte heller.

"Hela Eurovision är en säkerhetsbomb"

Det var tillsammans med en av de ukrainska säkerhetsvakterna som mannen omhändertogs. Enligt Henric von Zweigbergk var mannen tystlåten.

Det kunde ju ha hänt något allvarligare, hur ser du på det?

– Jag har inga tankar kring det, ska jag hålla på och tänka på något sådant hela tiden, att det skulle kunna gå åt helvete med saker och ting blir man ju knäpp i huvudet, säger han och fortsätter:

– Jag menar hela Eurovision är ju en säkerhetsbomb egentligen, om man vill dra det åt det hållet. Jag är bara glad över att det inte var något mer än det här harmlösa och att jag fortfarande har hyfsade reaktioner.

 

LÄS MER: Favoriten slår tillbaka efter Måns hårda ord

 

Vet ni vem han var?

– Säkerhetskillarna sa att det var någon ukrainsk variant på den där spanjoren Jimmy Jump (som flera gånger har stört stora evenemang, reds anm.). Han är tydligen lite känd för dem i alla fall. Om det nu stämmer eller inte vet jag inte.

– Han är en idiot, jag tror inte han mår så bra nu för jag tror inte att det var så kul för honom när han blev ivägsläpad av de här killarna som säkert gav honom en och annan kyss. Jag vet inte men det blev nog en pinsam natt för honom. Var det värt det för att nästan få visa röven?