Så gick det för svenskarna i Eurovision Song Contest

Victor Crone tävlade för Estland.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/TT NYHETSBYRÅN

John Lundvik kom sexa i Eurovision Song Contest och Joel Sjöö skrev Nederländernas vinnarbidrag.

Men det var också en rad andra svenskar som stod på scenen i Tel Aviv.

Däribland Victor Crone som tävlade för Estland – han kom till slut på plats 19 i finalen.

John Lundvik tävlade dubbelt i Eurovision Song Contest – som artist och låtskrivare för Sverige och som låtskrivare för Storbritannien.

Och det var också en lång rad andra svenskar som tävlade under annan flagga än den blågula – inte minst Joel Sjöö, som varit med och skrivit Duncan Laurences nederländska vinnarlåt ”Arcade”.

Den mest framträdande svenska artisten, förutom John Lundvik, var dock artisten Victor Crone från Åkersberga. Han tävlade för Estlands räkning med bidraget ”Storm”, som också har en rad svenska låtskrivare, i finalen men nådde inte någon topplacering.

Victor Crone, som tävlade med Behrang Miri i Melodifestivalen 2015, slutade på en nittonde plats i Eurovision Song Contest.

Svenska körsångare

Då gick det betydligt bättre för den forne ”Idol”- och EMD-stjärnan Erik Segerstedt som var en av körsångarna bakom Rysslands bidrag ”Scream” som framfördes av Sergej Lazarev. Flera av de andra körsångarna i ”Scream”, som kom trea i finalen, är också svenskar – däribland Adam Svensson från bandet Highlights. 

Det gick också bra för svenskarna som låg bakom Schweiz bidrag ”She got me”, som framfördes av Luca Hänni. Bland låtskrivarna till låten, som kom fyra, återfinns svenskarna Jon och Lukas Hällgren. Bidraget hade också svensk kör. 

Tävlade med Ranelid

Azerbajdzjan hade också, ännu en gång, svensk hjälp. När Chingiz stod på scenen och framförde sin ”Truth” var det Sara Li, som framförde ”Mirakel” i Melodifestivalen 2012 tillsammans med Björn Ranelid, som sjöng kör. Bidraget kom sjua i finalen. 

Den svenska låtskrivaren och producenten Alexander Papaconstantinou tävlade också i finalen – för Cypern som slutade på plats 15. Papaconstantinou har skrivit Tamtas ”Replay” tillsammans med ett svenskt låtskrivargäng bestående av Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark. 

Det maltesiska bidraget ”Chamelon” har svenska Joacim Persson och Johan Alkenäs bland låtskrivarna. Sångerskan Michaela hade dessutom svenska dansare runt sig på scenen – Malta slutade på plats 16 i finalen.