Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ändrar Tusse inför Eurovision

Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Tusse har ändrat scenkläderna.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Tusse under repetitionerna i Amsterdam.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

Om en dryg vecka är det Tousin ”Tusse” Chizas tur att försöka ta Sverige till final i Eurovision. 

Från ett soligt Rotterdam berättar 19-åringen om skolarbetet bakom scenen, röstproblemen och den stora förändringen efter Mellon.

Tousin ”Tusse” Chizas, 19, vill att hela Europa ska höra honom när han sjunger refrängen i vinnarlåten ”Voices”. Därför har han tagit i extra mycket under veckans repetitioner i arenan, berättar han för Expressen. 

–Jag blir så taggad, det är en sådan låt. Jag känner sådan glädje med dansarna och när jag kollar bak och ser dem blir jag hoppfull. Då vill man bara skrika ut. 

– Det är inte en låt där man vill sjunga ”can you hear them”, man vill skrika ut det, på riktigt. Man känner sån stolthet. 

Efter Mello-finalen drabbades han av röstproblem, som krävde ingrepp och sångförbud. Sedan några veckor tillbaka har läkarna dock gett klartecken till att sjunga och Tusse känner själv att rösten är tillbaka. 

– Rösten känns bra, den är på plats. Jag blev så himla övertaggad under repet, speciellt att köra sista refrängen. Man blir så himla inne i allt, men jag ska försöka ta det lite lugnare under nästa rep.

Hur känns det inför tisdagens deltävling?

– Det känns bra. Jag känner att scenen börjar växa på mig.

 – Men det är mycket som behöver jobbas på. Vi är inte riktigt där än. Men hela det svenska teamet som är här med mig jobbar stenhårt med det här. Det kommer vara ”top notch” på tisdag, men det är mycket som måste göras med ljuset och kameravinklar.  

Ändringarna inför tisdagen 

Precis som under Mellon kommer Tusse ha med sina fyra dansare på scenen. Däremot har han tagit med sig nya kläder till Rotterdam och en ny scenshow. Under repetitionerna kunde man se att den röda sammetskavajen var utbytt till en väst och vida byxor i liknande material och färg. Han förklarar att det både finns en praktisk och ytlig anledning till förändringen. 

– Den är härligare att röra sig i, jag får ut alla mina armrörelser i den. Inte lika begränsad som den jag hade under Mellon. 

– Men jag behöll det som var nice. Färgen och att det är olika nyanser av rött och tyger. Den skiner mer också, det gillar jag. 

Tusses kläder under Melodifestivalen tidigare i vintras.
Foto: OLLE SPORRONG

”Pluggar för fullt”

Under dagarna i Rotterdam har Tusse inte bart haft Eurovision i tankarna. Om en dryg månad ska han nämligen ta studenten och har därför behövt plugga en hel del mellan repetitionerna. 

– Vi har pluggat för fullt. I början var det lite svårt. Att koppla bort Eurovision, tittarna och allt. Det var det enda jag kunde tänka på. Sen har jag fått några dagar på hotellet då har det varit enklare för mig att fokusera på skolan. 

Han har framför allt ett mål inför tisdagen. 

– Den 11 juni tar jag studenten. Det är några uppgifter kvar och tanken är att allt ska vara klart på tisdag så att jag kan gå upp och bara fokusera på tävlingen. 

– Man vill ju inte helt plötsligt börja sjunga om cellulosa och pythagoras sats.