Måns ryss-protest efter nakenfusket

Petra Mede och Måns Zelmerlöw leder Eurovision Song Contest.
Foto: / Pelle T Nilsson/Stella Pictures/2135
Måns är "naken" med vargen
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Måns Zelmerlöw stod till synes naken med en leksaksvarg framför sina privata delar – men det hela var fejk.

Efteråt stod han för en protest mot bland annat Rysslands HBTQ-lagar i direktsändning, SVT-programledaren vill se en kärleksprotest om landet vinner tävlingen.

– Visa vad HBTQ-rörelsen går för och var vi alla står, sa Zelmerlöw till Expressen före semifinalen.

Måns Zelmerlöw stod för en rejäl nakenshow under kvällens direktsändning av Eurovision Song Contest från Globen i Stockholm under torsdagskvällen.

Den vitryska artisten Ivan uppträdde med en inspelad bild där han är naken med en varg.


LÄS MER: Sorgen – svensken ersätter efter tunga beskedet


Måns Zelmerlöw var inte naken i direktsändning

Detta efter att artisten stoppats från att näcka under direktsändningen. I programmet skämtade Petra Mede om det inträffade.

– Det var först rykten kom att Ivan skulle uppträda naken på scenen under direktsändningen. Tyvärr bestämdes det att det var emot reglerna, sa Petra Mede från scenen.

Bakom henne i bild kom Måns Zelmerlöw fram, till synes naken med en leksaksvarg framför sina privata delar.

När beskedet att nakenshowen är inställd säger Måns:

– Näe, utbrister han.

Men sanningen var en annan – Måns Zelmerlöw hade på sig kalsonger bakom vargen. Han var alltså inte naken i programmet.https://twitter.com/Eurovision/status/730843871010119680


Efteråt stod Måns Zelmerlöw för en protest mot Ryssland i direktsändning.

Efter att Danmarks bidrag spelats, yttrade SVT-programledaren orden:

– Kärlek är fortfarande inte tillåtet i vissa delar av världen, och jag hoppas att få uppleva den dagen då det inte längre är så, sa Måns Zelmerlöw under sändningen.

Under Eurovision har HBTQ-rörelsen uttryckt oro för att Ryssland ska vinna, då ryska Sergey Lazarev är den stora förhandsfavoriten i tävlingen.


LÄS MER: Nunstedt: Man vill stoppa fingrarna i öronen


Måns Zelmerlöw vill se en HBTQ-protest

Anledningen till oron är de anti gay-lagar som landet infört. Lagarna förbjuder vad landet kallar för "homosexuell propaganda", och HBTQ-personer saknar rättigheter och skydd som heterosexuella personer har.

Måns Zelmerlöw vill se en HBTQ-protest i Ryssland nästa år, om landet skulle vinna tävlingen. Till Expressen har Måns Zelmerlöw sagt kort innan semifinalen:

– Det är inte vårt jobb att ta ställning. Det här är en tävling som ska förena Europa. Däremot kan man, som Petra gjorde 2013, rätt tydligt ta ställning för HBTQ-rörelsen. Den är en stor del av programmet. Jag tycker snarare att… skulle det bli så att Ryssland vinner skulle jag tycka det var härligt med en HBTQ-kärleksstorm i Moskva nästa år. För att visa vad HBTQ-rörelsen går för och var vi alla står.

Skulle du kunna tänka dig att åka dig?

– Det beror på vad som händer och hur Ryssland, om de vinner, bemöter det.


LÄS MER: Storstjärnan turistar i Stockholm inför ESC


Sergey Lazarev: "Skulle vara ett stöd för ryska gay-communityn"

Ryska artisten Sergey Lazarev tog sig vidare till finalen under tisdagens semifinal. Han tror att ett arrangerande av Eurovision i Ryssland skulle vara positivt för HBTQ-rörelsen i landet.

– Jag tror att det skulle vara ett stöd för ryska gay-communityn, säger Lazarev och fortsätter:

– Jag har många fans som är gay, och jag uppträder framför dem i Moskva. Jag vill inte att någon ska tro att jag försöker få röster från homosexuella. Du kan googla mina gamla intervjuer, vad jag sa för två år sedan, tre år sedan. Jag försöker vara så stöttande jag kan.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.