Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madonnas politiska kupp i sändning bröt mot reglerna

Madonnas nummer innehöll flera politiska undertoner.
Foto: ORIT PNINI / ISRAELI BROADCASTING UN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flaggkuppen i Madonnas nummer.
Foto: ORIT PNINI / ISRAELI BROADCASTING UN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Madonnas omtalade framträdande i Eurovision-finalen innehöll en politisk kupp.

I en sekvens i numret syns två dansare omfamna varandra – den ena med Israels flagga på ryggen, den andra med Palestinas flagga.

Arrangören EBU säger till Entertaiment Weekly att man inte godkänt flaggorna och att Madonna mörkat detaljen under repetitionerna.

När Madonna framförde sin nya låt ”Future” i Eurovision Song Contest-finalen fick publiken se ett politiskt ställningstagande.

I numret håller två dansare om varandra samtidigt som de promenerar upp för en trappa med var sin flagga på ryggen – den ena bar Israels flagga på sina kläder, den andra bar Palestinas.

Numret innehöll också en sekvens där flera dansare iförda gasmasker föll till marken samtidigt som orden ”Wake up” syntes på skärmarna bakom dem. 

Entertainment Weekly skriver att detaljerna ses som ett politiskt ställningstagande i den långa konflikten mellan Israel och Palestina.

Flaggkuppen i Madonnas nummer.
Foto: ORIT PNINI / ISRAELI BROADCASTING UN / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Ett budskap om fred”

Varken EBU, som arrangerar Eurovision, eller det israeliska tv-bolaget Kan kände till detaljen före framträdandet. I ett uttalande till Entertaiment Weekly skriver EBU att de inte hade godkänt dansarnas kläder.

”Den delen av framträdandet var inte med under repetitionerna som godkänts av EBU och Kan”, skriver EBU. Uttalandet fortsätter:

”Eurovision Song Contest är inte ett politiskt evenemang och Madonna hade fått information om detta.”

En talesperson för Madonna slår dock tillbaka mot EBU i ett uttalande:

”Ett budskap om fred är inte politiskt.”

Reagerade på falsksång

Madonnas framträdande under Eurovision-finalen blev snabbt vida omtalat – men av helt andra orsaker. Både på sociala medier och i Expressens livechatt var det många som reagerade på hur falskt stjärnan sjöng, och på hennes Instagram är det flera kommentarer om hur hon borde lägga sitt stora arvode från Eurovision Song Contest på sånglektioner.

Det var inte bara Madonnas sånginsats i musiktävlingen som väckte åsikter hon miljonpubliken. I Expressens livechatt reagerade många på att stjärnan valt att ha en ögonlapp som accessoar.

”Vad är modet med ögonlapp? Tänk på dem som behöver de kanske hela livet och du står och ser snygg ut med ögonlapp”, skrev Michael i chatten.