Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karlsson på taket-stöld i Eurovision kan stå arrangörerna dyrt

Foto: (C) PELLE T NILSSON
Foto: (C) PELLE T NILSSON
Foto: (C) PELLE T NILSSON

Här dyker Karlsson på taket oväntat upp i Eurovision Song Contest 2017 – i en sketch med den ukrainska komikern och popstjärnan Verka Serduchka.

Men arrangörerna har inte bett om lov och nu ska stölden av Astrid Lindgrens älskade karaktär utredas av jurister.

– Vi kommer att följa upp det här med vår advokat i Ryssland, säger Olle Nyman, vd på Saltkråkan AB, till Aftonbladet.

Komikern och popstjärnan Verka Serduchka (egentligen Andriy Mykhailovych Danylko) är ett stort namn i Ukraina och har sålt över 600 000 skivor i landet.

2007 deltog han i Eurovision Song Contest med låten "Dancing lasha tumbai" som kom tvåa i tävlingen, som det året hölls i Finland.

Ukrainska politiker beskrev då Andriy Danylkos populära karaktär som "grotesk och vulgär". När Eurovision Song Contest 2017 nu sänds från Kiev, Ukraina, gör Verka Serduchka comeback i tävlingen i en humorsketch.


LÄS MER: Här är de 15 knasigaste låtarna i Eurovision någonsin 


Men gissningsvis är det inte Verka Serduchkas comeback i Eurovision Song Contest som kommer att få svenska tittare att höja på ögonbrynen utan det faktum att Astrid Lindgrens älskade karaktär Karlsson på taket plötsligt och oväntat dyker upp i en sketch i världens största musiktävling. Karlsson får i sketchen porträttera en galen stalker till Vera Serduchka.

– Mitt namn är Karlsson, säger skådespelaren som porträtterar Karlsson på taket i sketchen.

Sketchen innehåller också tillbakablickar på tidigare år i Eurovision Song Contest, inte minst till 2006 då det finska hårdrocksbandet Lordi vann tävlingen.

I sketchen låtsas Verka Serduchkas "mamma" bli skrämd av de "onda" hårdrockarna och deras masker.

Jurister kopplas in efter stölden

Problemet är att arrangörerna inte bett om lov att använda Astrid Lindgrens karaktär, något som Olle Nyman, vd på Saltkråkan AB reagerar starkt på. Saltkråkan AB, som både äger och förvaltar rättigheterna till Astrid Lindgrens verk, är tydliga med att det är förbjudet att i ”offentliga sammanhang ikläda sig rollen som Pippi Långstrump, eller någon av Astrid Lindgrens karaktärer”.

– Det är inte något som vi har godkänt, licensierat eller känt till, säger Olle Nyman till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi kommer att följa upp det här med vår advokat för att se om det här är något vi ska gå vidare med. Det återstår att se.

Enligt Olle Nyman kan arrangörerna ha brutit mot upphovsrättslagen.

– Vi är ganska luttrade så vi är varken förvånade eller ilskna. Men vi ser ju allvarligt på alla typer av intrång. När någon använder Astrid Lindgrens karaktärer utan tillstånd är det ett brott mot hennes upphovsrätt.

För berättar Olle Nyman om hur han reagerade när han fick höra om Karlsson på taket-sketchen:

– Nej, det här kom som en överraskning. Vi reagerar förstås med förvåning eftersom  vi förväntar oss att bli tillfrågade innan man börjar använda någon av Astrid Lindgrens karaktärer på det här viset, säger han och fortsätter:

– Astrid Lindgrens berättelser och karaktärer är upphovsrättsligt skyddade och det innebär att vem som helst inte kan använda Karlsson eller någon annan av dem utan tillstånd. Man får inte ge ut texterna i bokform utan tillstånd och samma sak gäller om man vill spela Karlsson inför publik. Och vi ger bara tillstånd till den som värnar originalet. Det handlar om respekt för författaren och hennes starka önskemål att låta karaktärerna vara precis bara det som hon själv kom på.

Och Eurovision är ju världens största musiktävling.

– Precis, det är många miljoner som tittar.

Det här kan alltså röra sig om upphovsrättsbrott?

– Ja det skulle kunna vara det, men det beror på hur de har gjort det.

Saltkråkan AB kommer nu att koppla in sina jurister.

– Men vi får förstås titta på vad det är. Jag vet att man kan komma undan med att det är satir och det är möjligt att det här faller inom ramen för det. Jag vill inte döma dem på förhand.


Karlsson på taket stor i öst

Astrid Lindgren skrev tre böcker om Karlsson på taket, "Lillebror och Karlsson på taket" (1955), "Karlsson på taket flyger igen" (1962) och" Karlsson på taket smyger igen" (1968).

Böckerna filmatiserades också i Sverige 1974 med titeln "Världens bästa Karlsson". Då spelades Karlsson av Mats Wikström.

Att Karlsson på taket är med i Eurovision Song Contest är egentligen inte så konstigt. I västvärlden är Pippi Långstrump Astrid Lindgrens mest kända och populära figur men i flera östeuropeiska länder såsom Ryssland och Ukraina är det faktiskt Karlsson på taket som är mest poppis.


LÄS MER: Robin Bengtsson delar hotell med porrklubb i Kiev 


1968 och 1970 gjordes två filmer om Karlsson på taket i Ryssland vilket är anledningen till Astrid Lindgren-karaktärens stora popularitet i öst. I de sovjetiska filmerna, som är animerade, gjordes Karlssons röst av Vasilij Livanov medan Boris Stepantsev stod för regin.