Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Lundviks kaos – efter hoten mot tävlingen

John Lundvik under genrepet i Tel Aviv.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Lundvik.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Lundvik vid stranden i Tel Aviv.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Lundvik representerar Sverige med ”Too late for love”.
Foto: SPLASHNEWS.COM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
John Lundvik vid senaste repetitionen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. John Lundviks nummer drabbades av tekniskt haveri – men han tog revansch i går på det viktiga genrepet inför de dömande jurygrupperna.

– Efter repet där tekniken inte funkade som den skulle kändes det väldigt skönt att allt satt, säger en lättad John Lundvik efteråt.

Samtidigt hotar politiska laddningar att störa Eurovision Song Contest, och efter tisdagens hackerattack är säkerhetsnivån högre än någonsin.

I kväll tävlar John Lundvik, 36, i Eurovision Song Contests andra semifinal. Under sina tre minuter på scen ska han övertyga de europeiska tv-tittarna om att Sverige förtjänar att stå i final på lördag. 

På den sista genomkörningen inför det viktiga publika genrepet i går kväll, som bedöms av juryn, drabbades det svenska bidraget av tekniska problem. Det ledde till att repetitionen i arenan i Tel Aviv blev försenad.

”Too late for love”-sångaren kunde bara stå på scenen och vänta och rycka på axlarna – samtidigt som tio scenarbetare sprang omkring för lösa ett haveri med en bildskärm.

– Vi har ett problem, sa en av programledarna i arenan.

”Klart det är nerver”

Karin Gunnarsson, chef för den svenska Eurovisiondelegationen, berättar att en signal i arenan slutade fungera.

– Det blev problem med signalen från mixplats till den här ljuspanelen, det funkade inte. Så det fördröjde repet men sedan fick de det att funka. Nu vet de ju exakt vad som gick fel och det ska åtgärdas, säger hon.

Det dröjde flera minuter innan John Lundvik och körsångarna i The Mamas till slut fick sjunga sitt favorittippade bidrag. 

En synbart stressad och svettig John Lundvik kom sedan av sig – men lyckades fortsätta och slutföra numret.

– Nu är det ju tävlingsvecka så det är klart att det är nerver, säger Karin Gunnarsson.

Men artisten skakade av sig olyckshändelsen och tog nya krafttag. Inför jurygrupperna briljerade han sedan med ett felfritt nummer som fick publiken på genrepet att jubla. Artisten var påtagligt lättad efteråt.

– Att få göra det här inför publik var fantastiskt! Efter repet där tekniken inte funkade som den skulle kändes det väldigt skönt att allt satt. Nu ser vi fram emot sändningen, säger John Lundvik.

Den svenska delegationschefen var nöjd efter framträdandet – men finslipandet pågår ändra fram till semifinalen.

”John och The Mamas levererade fantastiskt. Det finns fortfarande saker vi vill slipa på, men helheten är vi mycket nöjda med”, skriver Karin Gunnarsson i ett sms.

Hotet kring säkerheten

Samtidigt som Eurovision-festligheterna pågår i Tel Aviv så hotar de politiska laddningarna i Israel att störa tävlingen.

Tävlingen äger rum endast drygt 8 mil från krigshärjade Gazaområdet, vilket skapat debatt om allt från säkerhetsläget kring evenemanget till uppmaningar om bojkott.

I tisdags hölls demonstrationer i Tel Aviv av vänsteraktivister som protesterade mot Israels behandling av palestinier. Plakaten hade citat såsom ”bojkotta Eurovision” och ”sång och glitter kan inte dölja att hemlandet är ockuperat”. 

I går uppmärksammades Nakba day, som inträffar 15 maj varje år och är den palestinska minnesdagen när palestinier tvingades flytta på grund av bildandet av Israel. Med anledning av minnesdagen ägde flera demonstrationer rum i de palestinska närområdena.

Samtidigt hackades Israels webbsändning när den första semifinalen visades i tisdags. De huvudsakliga misstänkta är enligt Israel Hamas. Flertalet hotfulla budskap framkom innan tv-kanalen lyckades återta kontrollen över sändningen. I nuläget är det fortfarande inte bekräftat att det är Hamas som ligger bakom, eller om det rör sig om någon annan aktör.

Enligt arrangörerna är säkerheten kring Eurovision Song Contest av högsta prioritet.

”Säkerhet och trygghet är alltid av största vikt för EBU, och vi arbetar nära delegationerna och besökare för att försäkra oss om att de är säkra och fullt informerade”, har EBU–chefen Jon Ola Sand sagt i ett skriftligt uttalande till TT.