Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensken förvandlade konkurrenterna till statister

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN

John Lundvik dansade vidare i natt. Givetvis gjorde han det.

Finalplatsen för ”Too late for love” var det mest väntade svenska schlageravancemanget sedan Måns Zelmerlöw fistbumpade en streckgubbe i Wien.

Man vet att förutsättningarna är hyfsade när ett av de största orosmolnen inför John Lundviks framträdande var att han plågats av – skoskav. 

Sverige tillhör favoriterna i årets upplaga av Eurovision, och även om tävlingen aldrig upphör att förvåna hade det verkligen varit helt bananas om ”Too late for love” inte räknats upp bland finalisterna.

John Lundvik gjorde precis som på genrepet 24 timmar tidigare – det som jurygrupperna granskade innan de lämnade sina röster – han levererade när det gällde. Glänste, rentav.

Övriga deltagare får ursäkta – den här semifinalen handlade bara om Sverige och Nederländerna. Resten var mer eller mindre lyckliga statister.

Även om det fanns de som åtminstone försökte underhålla när musiken inte räckte till.

• Den flaxande kroaten till exempel, med sina guldvingar och barbröstade ängladansare. Hade det delats ut kitschpoäng hade Roko flugit hem med kvällens tolva.

• Den lika uppblåsta som storsatsande ryssen Sergej Lazarev, en toppkandidat även på lördag, som vred på en schlagerdusch och ställde sig i en glaslåda och gastade apropå typ ingenting.

• Den jättespralliga schweizaren Luca Hänni, som gjorde en jättedansant mashup av Mendez ”Everyday” och Eleni Foureiras ”Fuego” i en jätteröd och jättevid widescreen.

• Azerbajdzjans överladdade futurist, Chingiz, som släpade upp industrirobotar på scenen och ritade upp ett laserhjärta på bröstet.

Särskilt mycket roligare var det inte.

Var finns Ukrainas glittriga storhetsvansinne när man som mest behöver det, liksom?

De som försöker hävda att klassen på Eurovision höjs för varje säsong, att årets upplaga är ovanligt stark, måste ha sniffat lite för mycket på den berömda hojtaroljan. 

Det är exempelvis lite ledsamt att inte ens en stolt popnation som Norge kan hitta något rimligare att skicka än en antik eurodisco-jojk. För att inte tala om den trallande danskan på sin höga barnstol... Vad fan är det som pågår hos Sveriges goda grannar? Ironi? Uppgivenhet?

Spela roll. Sverige är vidare.

Det är nu det roliga börjar.


De gick vidare till final

• Sverige

• Nederländerna

Nordmakedonien

Albanien

Danmark

Norge

• Ryssland

• Schweiz

• Azerbajdzjan

Malta