Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela jurygruppen diskad efter skandalen – timmar före sändning

Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vitrysslands jury har diskats i Eurovision Song Contest – efter att det framkommit vilka de har röstat på, skriver Verdens Gang.

Jurygruppen har nämligen avslöjat hur de röstade i tisdagens delfinal, något som strider mot Eurovisions regler.

”De vitryska juryrösterna har blivit avslöjade i en intervju, vilket är i strid med reglerna i Eurovision Song Contest”, skriver en talesperson för EBU till VG.

Finalen i Eurovision Song Contest är i full gång – men tävlingen har drabbats av en skandal i form av juryfusk.

Den vitryska juryn har diskvalificerats efter att ha brutit mot reglerna i tävlingen. Vitrysslands jury har nämligen avslöjat vilka de röstade på i tisdagens semifinal, i en intervju. Det skriver norska tidningen Verdens Gang.

En presstalesperson för arrangören EBU kommenterar diskvalificeringen.

”Det vitryska juryresultatet har avslöjats i en intervju, vilket bryter mot Eurovision Song Contests regler. För att följa ESC:s röstningsregler har EBU vidtagit åtgärder och avskedat den vitryska juryn från lördagens final. Ett aggregerat resultat som godkänts av revisorerna kommer att användas för att bestämma vilka som får de vitryska rösterna” säger en presstalesperson för EBU till Aftonbladet.

I stället för den förutbestämda juryn kommer alltså ett resultat som godkänts av EBU:s revisorer att ges från Vitryssland.

Expressens Anders Nunstedt: Kommer inte gynna Ryssland

Expressens musikexpert Anders Nunstedt konstaterar att diskningen av Vitrysslands hela jurygrupp kan slå negativt emot Rysslands bidrag i Eurovision Song Contest. Sergej Lazarev tävlar för Ryssland i år, med låten ”Scream”.

– Det är inget som kommer gynna Ryssland. Vitryssland har en tradition att skicka höga poäng till grannlandet. Precis som Sverige alltid får höga poäng av Norge historiskt sett, säger Anders Nunstedt i Expressens tv-sändning.

Vann rätt låt?