1) Armenien

Srbuk ”Walking out”
24–åring som slutat tvåa i Armeniens ”X Factor” och fyra i Ukrainas ”The Voice”. Singeldebuten toppade listan i hemlandet.
Det blodröda introt lovar gott, men sedan sjunker underhållningsvärdet för varje sekund som tickar förbi. Srbuk levererar ett känslosamt drama, omgiven av ett frenetiskt pyro. Numret har något, men inte en vettig sånginsats.
2) Irland

Sarah McTernan ”22”
25-åring från lilla Scariff som blev fyra i irländska ”The Voice” 2014. Har studerat musik på universitetet i Limerick.
Bara Irland har vunnit Eurovision fler gånger än Sverige. Men då har de haft betydligt bättre sångare än stackars Sarah McTernan, som dessutom utstrålar noll energi i sitt poänglösa 50–talsnummer. Kass kitsch.
3) Moldavien

Anna Odobescu ”Stay”
Anna, 27, har gått jazzskola och synts i den ryska versionen av ”The Voice”. Svenska Maria Broberg finns bland låtskrivarna.
Hon bjussar, kanske lite väl generöst, på en hyfsad pipa i sin pampiga ballad, som ramas in av ett udda visuellt koncept: en kvinna som ritar figurer i sand (en skamlös cover på Ukrainas scenshow 2011).
4) Schweiz

Luca Hänni ”She got me”
24-åring som vann tyska ”Idol” redan för sju år sedan. Har låtskrivarhjälp från Uppsalas Jon och Lukas Hällgren, samt svensk kör.
Dirty dancing? Nåja. Det är snarare en jätteglad dancing som den sprallige schweizaren ägnar sig åt. Showen, och soundet för den delen, påminner dock mer om ett tio år gammalt mellobidrag än om popens framtid.
5) Lettland

Carousel ”That night”
Indiekvartett som startade som ett coverband och vann den lettiska uttagningen i utklassningsstil.
Blyg vispop som bara pågår och pågår och pågår och pågår och pågår. Och pågår och pågår och pågår och pågår. Det är nästan rörande intetsägande. Men melodin är, om det inte framgått, på tok för trist.
6) Rumänien

Ester Peony ”On a sunday”
25-åring född i Kanada som slog igenom med covers på Youtube. Har bland annat sjungit Loreens ”My heart is refusing me”.
Drygt tre decennier efter att ”Stop” var en megahit tävlar Rumänien med en Sam Brown–pastisch så platt att man blir alldeles matt. Den stirriga koreografin är obegriplig. Det enda som känns rimligt är att Ester sitter och slöar i en fåtölj.
7) Danmark

Leonora ”Love is forever”
20-årig konståkerska (!) som vunnit danska mästerskapen tre gånger. Framför låten på engelska, tyska, danska och franska.
Musikaliskt tycks inspirationen vara Fool’s Gardens ”Lemon tree”. Visuellt? Ett tjeckiskt barnprogram, kanske. Den gigantiska stolen och de drömmiga led-molnen talar för det. De borde byggt sitt bidrag på ”Mupparna” i stället.
8) Sverige

John Lundvik ”Too late for love”
Tävlat i SM i friidrott. 36-åringen slutade trea i Melodifestivalen ifjol med ”My turn”. Har även skrivit Storbritanniens Eurovisionbidrag i år.
Drivet i det försiktiga housepianot, wow–effekten första gången led–ljusen presenterar sig, trycket när The Mamas sluter upp i låtens fina gospelparti, värmen i Lundviks röst. Här har det inte hänt ett skvatt: ”Too late for love” imponerar fortfarande lika mycket.
9) Österrike

Pænda ”Limits”
Bakom artistnamnet döljer sig Gabriela Horn, 31. Har skrivit sitt bidrag själv, och gett ut två album på hemmaplan.
Pændabruden sitter på en balladpall och gör inget för att dölja sin musikaliska förebild: Pændabruden är en Mariah Carey–wannabee som falsettwailar för glatta livet. Synd bara att Pændabruden inte har en vettig melodi att waila till.
10) Kroatien

Roko ”The dream”
29–åring från Split som deltagit i en rad musiktävlingar utan att vinna, men med ”The dream” fick han både juryns och tv-tittarnas röster.
Han sjunger verkligen ut sina innersta musikaldrömmar. Men frågan är om någon kommer att lägga märke till det. Det står en smått makalös scenshow i vägen, en där Roko leker ängel tillsammans med barbröstade dansare.
11) Malta

Michela ”Chameleon”
28-åring som vunnit ”X Factor” på Malta. Bland låtskrivarna finns svenska Joacim Persson och Johan Alkenäs. Har även svenska dansare.
Sockerstinn pop direkt från flickrummet. Ett flickrum begåvat med en magisk tapet. Varför välja ett mönster när man kan ha hundra, liksom? Även låten har svårt att bestämma sig – för vilken genre den vill vara.
12) Litauen

Jurij Veklenko ”Run with the lions”
Efter en rad försök vann äntligen 38-åringen den nationella uttagningen. Han jobbar även som it–tekniker.
Det här är som att kliva in på ett zoo med fjärilar i magen och bege sig direkt till lejonkulan, bara för att besviket konstatera att djuren gått och gömt sig, och att högtalarna spelar hjärndöd Idol–muzak från 2003.
13) Ryssland

Sergej Lazarev ”Scream”
36-åringen är redan popstjärna på hemmaplan och comebackar med en svensk kör, med bland andra Erik Segerstedt. Idol–Erik!
Sergej kom trea i Stockholm 2016, när han klättrade på en led–vägg. Det uppmärksammade numret verkar ha gjort honom väldigt självupptagen. I förvånansvärt uppblåsta ”Scream” möter vi alldeles för många projektioner av den teatrala ryssen.
14) Albanien

Jonida Maliqi ”Ktheju tokës”
36-årig fotomodell, tv-stjärna och influencer med en halv miljon följare på hemmaplan. Dessutom musikalstjärna i Albanien.
Albanien gör det aldrig lätt för sig, men emellanåt gör de det bra. Eller åtminstone okej. Det här är ett världsfrånvänt men eldigt etnodrama i folkdräkt, med traditionella flöjter, blixtar och dunder. Dock inga några magiska under.
15) Norge

Keiino ”Spirit in the sky”
En norsk ”supergrupp” sammansatt för Eurovision. Innehåller Alan Walkers körsångerska och en samisk jojkare.
Skrämseleffekten när den jojkande samen dyker upp som gubben i lådan med ett ”he-lo e loi-la” är inte att leka med. Väldigt lustigt, även om det knappast är avsiktligt. Keiino framför ju sin dammiga eurodisco med ett närmast förstoppat allvar.
16) Nederländerna

Duncan Laurence ”Arcade”
16 år gammal vann Duncan en talangjakt och fick åka till Stockholm och skriva musik. Nu är han 25 år. Har låtskrivarhjälp av svenske Joel Sjöö.
Årets storfavorit är en presumtiv vattendelare. Det händer ju på gränsen till ingenting i ”Arcade”. Duncan sitter bara bakom ett piano och sjunger om sitt brustna hjärta. Men låten har klass, och sångrösten skojar man inte bort.
17) Nordmakedonien

Tamara Todevska ”Proud”
33-årig artist från Skopje som är stor på hemmaplan, där hon gett ut mer än tjugo singlar.
Hon är inte riktigt lika självupptagen som ryssen utan nöjer sig med att släpa in sex skärmar som visar upp bilder av henne själv. I ett ganska snyggt nummer baserat på en ganska omodern men ganska stabil musikalballad.
18) Azerbajdzjan

Chingiz ”Truth”
Chingiz Mustafayev, 28, föddes i Moskva. Körsångerska är Sara Li, som tävlat med Björn Ranelid i Melodifestivalen (”Mirakel)”.
Chingiz är bäst i kväll – på att dra nytta av den futuristiska scenen. Till ett dovt beat utför två robotarmar ”hjärtkirurgi” på sångaren, som dessutom har något slags hologrameffekt i sitt nummer. Hans framtidsdisco hade dock mått bra av några ytterligare bpm.