Getingbetyg på alla låtar i semifinal 2 i Eurovision

Publicerad

Nu är det dags för den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2017!

Anders Nunstedt har sett alla bidragen - här är de värsta och de bästa.

1) Serbien

2

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Tijana Bogecevic "In too deep"

• Svenskskriven låt med 35-åriga Tijana, som har en inhemsk karriär som körsångare. Bland annat i Eurovision 2011.

Inleder lika tyst som försiktigt, men när bidraget får sällskap av ett beat och - så småningom - en vältränad dansare händer det i alla fall nåt. Tänk Mariette extra light, fast med en snyggt producerad LED-show.

 

2) Österrike

1

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Nathan Trent "Running on air"

• 25-åring Innsbruck som deltagit i tyska och österrikiska talangjakter. Debuterade med r’n’b-singeln "Like it is".

Svärmorsdröm som klättrar upp på en halvmåne och sjunger en serenad om att kuta järnet. Hm? Vad har han haft för svamp i stuvningen? Musikaliskt låter dock Nathans r’n’b-macka som ett knastertorrt wasaknäcke.

 

3) Makedonien

3

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Jana Burceska "Dance alone"

• Tävlade i den enda upplagan av makedonska "Idol", 2011. Oanad talang: 23-åringen från Skopje kan rappa. 

Nederlagstippad retrodisco som lånat instrumenten som användes på Madonnas debut och koreografin från Kylie Minogue. Resultatet är ganska härligt, även om refrängen överträffar verserna med cirka tretton ljusår.

 

4) Malta

1

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Claudia Faniello "Breathlessly"

• 29-årig sångerska som deltagit i den maltesiska uttagningen två gånger innan det slutade med triumf.

Tänk Shirley Clamp som tolkar ett tidigt utkast av "Lejonkungen" skrivet av Elton John, 11 år. Så chanslöst att man undrar varför hon inte stannade hemma och gjorde något vettigt i stället. Typ filade naglarna.

 

5) Rumänien

överstrykern

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Ilinca ft Alex Florea "Yodel it!"

• Ilinca har varit med i både "X factor" och "The voice" i hemlandet. Lustigt nog har Alex varit med i samma program.

Inte så taktfullt att rulla in blingade kanoner på scenen i ett land som befinner sig i krig? Well. Rumänerna gör först och tänker sen. Tyvärr havererar duons underbart dumdristiga idé att basera en hit på falskt joddlande.

 

6) Nederländerna

2

Foto: (C) PELLE T NILSSON

OG3NE "Lights and shadows"

• Tre holländska systrar vars namn är en hyllning till deras sjukas mammas blodgrupp och DNA. Pappa har skrivit låten.

Nån som minns Wilson Phillips? Det här låter som en försenad replik på 90-talshiten "Hold on". Sen är det måhända onödigt övertydligt för alla cyniker där ute att stämsången är riktad till syrrornas sjuka mamma.

 

7) Ungern

2

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Joci Papai "Origo"

• 35-årig rappare med romskt ursprung. Växte upp med en pappa som var kapellmästare i ett etnoband.

Den repetitiva texten (“Jalomá lommá lomálom”) blir tjatig redan efter någon minut, men ungraren är Eurovision ut i fingerspetsarna. Komplett med fiol, kvinnlig dansare, etnotrumma och maffiga eldpelare.

 

8) Danmark

2

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Anja "Where I am"

• 21-årig som coachades fram till vinst i Australiens "The voice" av Will I Am. Tvåa i danska uttagningen i fjol.

Elegant och sofistikerad ballad som inte kan bestämma sig om den vill vara Charlotte Perrelli eller Mariah Carey till lags. Det mynnar så småningom ut i en axelryckning. Men Anja har ändå hyfsad chans att göra "sälen".

 

9) Irland

1

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Brendan Murray "Dying to try"

• En Galway guy, som varit med i pojkbandet Hometown. Har hitmakaren Jörgen Elofsson bland låtskrivarna.

Men vad är detta? En osäker 20-åring som står och sjunger i en luftballong som liknar "Mupparna"-rekvisita, med en röst så märkligt ljus att man undrar om man är utsatt för ett ironiskt ljudexperiment. Fattar inte.

 

10) San Marino

överstrukern

Foto: UKRAFOTO / POLARIS

Valentina Monetta and Jimmy Wilson "Spirit of the night"

• Valentina, 42, gör sin fjärde ESC-start. Jimmie, från Detroit, har spelat president i musikalen "Hope - Das Obama Musical".

Semin är verkligen inne i en svacka i mittpartiet. Den här duetten låter som att den är hämtad från en nedlagd discomusikal. En smärtsam påminnelse om att många länder i Europa vägrar all form av utveckling.

 

11) Kroatien

överstruken

Foto: UKRAFOTO / POLARIS

Jacques Houdek "My friend"

• Han kallas, av någon anledning, för "Mr Voice". Jacques, 36, kommer från Zagreb och har gett ut 13 album.

En pompös pajas med personlighetsklyvning som sjunger duett - med sig själv. Klassisk musik möter pop. Opera möter hårdrocksfalsett. Skinnpaj möter smokingjacka. Idioti möter.., ännu mer idioti.

 

12) Norge

1

Foto: UKRAFOTO / POLARIS

JOWST "Grab the moment"

• Han heter egentligen Joakim With Steen och är 27 år. Sångaren Aleksander Walmann, 31, har slutat tvåa i Norges "The voice".

Rimligt att Kygos hemland gör ett edm-försök. Synd att det låter så orimligt b-betonat. Refrängen är kass, samplingarna suger, showen är en röra. Har, ganska talande, inte lyckats ta sig in på topp tio på norska singellistan.

 

13) Schweiz

2

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Timebelle "Apollo"

• Trion reste sig ur spillrorna från ett pojkband. Sångerskan Marina är från Rumänien. Låtskrivaren Elias Näslin är svensk.

Schweizarna placerar sin sångerska på piedestal i en klänning så gul att den får en citron att kännas blek. Surt att hon wailar så mycket dock. Det här är tre tråkproffsiga minuter som känns som det tredubbla.

 

14) Vitryssland

1

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Naviband "Story of my life"

• Duo från Minsk som gett ut tre album och skrivit det vitryska fotbollslandslagets officiella kampsång.

Ett bisarrt tomt låtbygge har tvingat vitryssarna att snickra ihop en svävarinspirerad livbåt där de framför sin hysteriskt jätteglada ursäkt till låt, baserad på irländskt pubgitarr och tondöv folkrock.

 

15) Bulgarien

4

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Kristian Kostov "Beautiful mess"

• Den första Eurovisiondeltagaren som är född på 2000-talet. Har tävlat i ryska "The voice". Har en svensk låtskrivare.

Tävlingens yngste artist är en imponerande gulleplutt och en självskriven toppkandidat, även i lördagens final. Semins modernaste låt, en mäktig "Idol"-ballad med snygg LED-show och gastkramande falsett.

 

16) Litauen

överstruken

Foto: (C) PELLE T NILSSON

Fusedmarc "Rain of revolution"

• Denisas och Viktorija är 38 år och kommer från Vilnius. 2008 vann de en litauisk Grammis för bästa elektroniska band.

I ljuset av den unge bulgaren låter detta fasansfullt omodernt och ointressant. Som en noppig Tina Turner-kofta med illa broderade synttrumpeter. På en snubbe som spelar luftgitarr på gitarrattrapp.

 

17) Estland

2

Foto: UKRAFOTO / POLARIS

Koit Toome & Laura "Verona"

• Eurovisionrävar som både tävlat som soloartister för Estland, som tonåringar. Koit är 38, Laura är tio år yngre.

Det slår inte direkt gnistor om töntduon, som mest påminner om ett Fame utan en hook. Låtens beat känns utslitet från första takten, men den obefintliga dynamiken har en märkligt trollbindande effekt.

 

18) Israel

1

Foto: UKRAFOTO / POLARIS

IMRI "I feel alive"

• Imri Ziv, 25, har dubbat "Trolls" på hebreiska och har varit körsångare för Israel två gånger tidigare.

Klent producerad Kempe-schlager av teamet bakom Israels Pride-anthem från 2015. Imri är ingen stor sångare, men han försöker. Med falsett, pyropelare och uppspelt dans. Hade dock behövt en "Cara mia"-refräng.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag