Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Favoriten uppträdde på Krim – får tävla ändå

Kristian Kostov tävlar för Bulgarien.Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Julia Samojlova stoppades.Foto: ALEXANDER POLEGENKO/AP
Kristian Kostov.Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Rysslands Eurovision Song Contest-deltagare Julia Samojlova portades från Eurovision Song Contest efter att ha uppträtt på Krim.

Nu står det klart att även Bulgariens Kristian Kostov uppträtt på den ockuperade halvön.

Hans medverkan i musiktävlingen stoppas dock inte av Ukraina.

Det var i slutet av mars som Ukraina meddelade att man stoppar Rysslands Eurovision Song Contest-deltagare Julia Samojlova från att komma in i landet. Därmed portades hon även från Eurovision Song Contest 2017, som sänds från Ukrainas huvudstad Kiev.

Anledningen var att hon uppträtt på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön.

 

LÄS MER: Robin Bengtsson delar hotell med porrklubb 

 

På tisdag klockan 21.00 sände SVT1 den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2017 och ett av länderna som tävlar är Bulgarien, som representeras av Kristian Kostov. Finalen i Eurovision Song Contest sänds på lördagen klockan 21.00 i SVT. 

Bara timmar innan det stora avgörandet spreds uppgifter om att även Kristian Kostov uppträtt på Krim. Spelningen ägde rum för tre år sedan.

Var 14 år när han besökte Krim

I ett pressmeddelande bekräftar nu tv-kanalen BNT Bulgaria att uppgifterna är korrekta. Samtidigt tonar man ner det hela.

"Den första juni 2014 besökte Kristian Kostov Krim i ett par timmar som en del av en grupp av ungdomar som deltog i musikprogrammet 'The voice kids' som sänds i rysk tv. Koncerten, som arrangerats av programmet, var dedikerat den Internationella barndagen. Kristian Kostov sjöng två sånger. En av sångerna var på engelska och den andra var en låt av den kända ukrainska artisten Roden Anousey", skriver BNT och fortsätter: 

"Vid det här tillfället var Kristian Kostov 14 år gammal och han reste inte med sina föräldrar. Inget samtycke söktes för hans medverkan i konserten".

Kristian Kostov får tävla.Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT

LÄS MER: Robin Bengtsson om bröllopsplanerna 

 

Samtidigt konstaterar ukrainska myndigheter att inget brott har begåtts, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Anledningen är att lagen om att inte besöka den ockuperade Krimhalvön inte hade klubbats när konserten skedde.

– När Kristian Kostov besökte Krim var han fortfarande ett barn och som ensam kunde han inte fatta ett sådant beslut, säger Oleg Slobodyan, talesperson för Ukrainas gränskontroll, till Interfax.

Finalen av Eurovision Song Contest 2017 sänds på SVT1 lördag klockan 21.00. Robin Bengtsson startar i den andra halvan av finalen.