Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eurovision Song Contest 2016 förbjuder Kosovos flagga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder Eurovision i SVT.
Foto: Sven Lindwall
Frans tävlar för Sverige
Foto: Olle Sporrong
Beskedet har upprört många svenskar med ursprung i Kosovo. En av dem är Naim Murseli från Uddevalla.

Eurovision Song Contest förbjuder Kosovos flagga.

Ett besked som har fått svenskar med rötter i landet att rikta skarp kritik mot EBU.

– Det kom som en chock. Det är kränkande, säger Naim Murseli, som också skrivit ett inlägg om förbudet på Facebook som fått stor spridning.

Kosovos flagga förbjuds under Eurovision Song Contest 2016 i Sverige. Flaggan får inte synas i publiken, viftas med eller tas med in i arenan. Kosovos flagga förbjuds tillsammans med bland annat Palestinas flagga, Folkrepubliken Donetsks flagga – och Islamiska statens (IS) flagga.

Beskedet har upprört många svenskar med ursprung i Kosovo. En av dem är Naim Murseli från Uddevalla, som också skrivit ett uppmärksammat Facebookinlägg i gruppen "Sveriges albaner".

– Det är helt absurt och oacceptabelt att man listar Kosovos flagga tillsammans med, och jämför den med, IS flagga. Kosovo är ett land som Sverige har erkänt och det bor över 50 000 kosovoalbaner här. Det är kränkande att förbjuda flaggan och att dra den över samma kam som IS flagga, som representerar en terrororganisation, säger han.


LÄS MER: Måns Zelmerlöws bild med Albaniens flagga får följarna att rasa

Naim Murseli: "Det kom som en chock"

Naim Murseli menar att stora medier i Kosovo och Albanien har uppmärksammat förbudet och kallar det för en "skandal" under rubriker som "Eurovision jämför Kosovo med ISIS".

Också i Sverige har beskedet upprört känslor hos många kosovoalbaner och Naim Murselis kristiska Facebookinlägg har spritts och fått många ledsna kommentarer från andra med ursprung i Kosovo.

– Många vill ju gå på Eurovision här i Sverige, och heja på både Sverige och Albanien. Man vill ju vifta med sin egen flagga och visa att man kommer från Kosovo. Men i det här fallet kriminaliserar de vår flagga. Det är helt fel och kränkande, säger han och fortsätter:

– Vi kämpar för att bygga upp det nya landet och så kommer Eurovision och förbjuder vår flagga, som att den vore olaglig. Vi får vifta med den på Champions league och i andra sammanhang, den har aldrig varit förbjuden förut. Det kom som en chock för oss att den förbjuds i Eurovision i Sverige.


LÄS MER: Han är Sveriges största rival i Eurovision 2016

Sietse Bakker: "Förstår Kosovos känslor"

Sietse Bakker, som är eventchef för Eurovision på EBU, den europeiska tv-unionen, menar att man bara tillåter flaggor tillhörande länder som är med på FN:s medlemslista.

– Vi tillåter bara flaggor tillhörande länder som är erkända av FN. Det inkluderar inte Kosovo och några andra flaggor som vi listat. Det här är ingenting vi gör mot Kosovo, eller mot någon annan region. Vi vet att Kosovo är erkänt av många länder och vi förstår deras känslor, men detta är ingenting vi gör mot dem, säger han och fortsätter:

– Vi valde inte FN:s lista av någon godtycklig anledning, utan det handlar om att för att bli medlem i EBU, vilket du måste vara om du ska delta i tävlingen, så måste landet vara erkänt av FN och medlem i Internationella teleunionen.


LÄS MER: Molly tävlar för Malta i Eurovision Song Contest

"Inte tillåtet i Eurovision Song Contest"

Sietse Bakker menar att det är en säkerhetsfråga vilka flaggor som förs in i arenan och visas upp i sändningen.

– Vi vill begränsa så lite som möjligt, men när 10 000 personer ska in i en arena vore det svårt för säkerhetsvakterna att avgöra vilka flaggor som tillhör länder och vilka som exempelvis tillhör en utbrytarregion där den politiska situationen är upphettad eller en terrororganisation, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte förvänta oss att alla vakter är flaggexperter som ser om flaggorna innehåller politiska budskap eller om de ska användas som ett politisk statement, vilket inte är tillåtet i Eurovision enligt våra regler. Därför har vi den här listan, för att skapa tydlighet.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Här är flaggorna som förbjuds

Kosovo

Palestina

Islamiska staten (IS)

Folkrepubliken Donetsk

Nagorno-Karabach

Baskien

Krim

Nordcypern

Transnistrien

Källa: Eurovision

Kosovo

Kosovo är erkänt som land av mer än 100 av FN:s 193 stater, däribland Sverige och USA. Kosovo är dock inte medlem i FN och har inga formella relationer till EU.

Kosovo ligger i sydosteuropa och gränsar till Serbien, Albanien, Makedonien och Montenegro.